Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Σπανουδάκης: Σε δανεισμό εκατοντάδων εκατ. προχωρά ο ΟΠΑΠ

Την αξιολόγηση της πιστοληπτικής του ικανότητας θα ζητήσει ο ΟΠΑΠ, προκειμένου να προχωρήσει φέτος σε τραπεζικό δανεισμό ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ώστε να χρηματοδοτήσει τα σχέδια επέκτασής του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Γ. Σπανουδάκη στο Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία θα δανειστεί από τις τράπεζες παρά το αντίξοο περιβάλλον λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα. Τόσο το Δημόσιο όσο και οι τράπεζες παραμένουν αποκλεισμένες από τις αγορές ομολόγων, αναφέρει το Reuters.

Ο ΟΠΑΠ χρειάζεται τα κεφάλαια για να επεκταθεί στο ιντερνετικό στοίχημα και το βιντεολόττο, καθώς και να παρατείνει το μονοπώλιό του, ενόψει της πλήρους ιδιωτικοποίησής του και της απελευθέρωσης της αγοράς τυχερών παιχνιδιών στη χώρα με τζίρο 19 δισ. ευρώ περίπου.

"Μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια, όχι για δεκάδες", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Σπανουδάκης σε συνέντευξη στο Reuters, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο νούμερο.

Ο κ. Σπανουδάκης σημείωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η εταιρεία θα ζητήσει κάποιο rating, ώστε να προχωρήσει σε τραπεζικό δανεισμό παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα με το χρέος της.

"Θεωρούμε ότι δεν είμαστε και στην καλύτερη περίοδο... αλλά τέλος πάντων αυτό θα γίνει", δήλωσε. "Το προβλέπω φέτος... αυτό θα γίνει μέσα στη διάρκεια του χρόνου".

Σημειώνετια ότι τα διαθέσιμα του ΟΠΑΠ ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τα 657 εκατ. ευρώ, αλλά η εταιρεία θα χρειαστεί και άλλα κεφάλαια, καθώς 300 εκατ. περίπου από τα μετρητά θα χρησιμοποιηθούν φέτος για την πληρωμή μερίσματος.

Online Στοίχημα

Ο ΟΠΑΠ είχε καθαρά κέρδη 576 εκατ. ευρώ πέρυσι, υψηλότερα από αυτά των βρετανικών William Hill και Ladbrokes, αλλά η ύφεση και ο σκληρός ανταγωνισμός από τους παράνομους στο Ίντερνετ πλήττουν την κερδοφορία του.

Τα κέρδη του οργανισμού από τα εννέα παιχνίδια αθλητικού στοιχηματισμού και αριθμολαχεία υποχώρησαν 3% πέρυσι, καθώς το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου δεν κατάφερε να αντισταθμίσει την υποχώρηση του στοιχηματισμού λόγω των μέτρων λιτότητας στη χώρα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.

Ο κ. Σπανουδάκης δήλωσε στη συνένετυξη ότι το 2011 θα είναι ακόμη πιο δύσκολο λόγω της απουσίας μεγάλου αθλητικού γεγονότος, αν και τα νέα monitor games που εισήγαγε η εταιρεία τον προηγούμενο μήνα θα το αντισταθμίσουν αυτό.

"Ένα είναι βέβαιο: η παρουσία μας στο internet δεν θα είναι αποκλειστικά ελληνική", δήλωσε ο κ. Σπανουδάκης.

Προκειμένου να εισέλθει στην παγκόσμια αγορά του ιντερνετικού στοιχήματος, ο ΟΠΑΠ θα χρειαστεί συνεργάτες και σχεδιάζει είτε να συστήσει κοινοπραξίες είτε να αποκτήσει ποσοστά σε εταιρείες που είναι ήδη παρούσες στο χώρο αυτό.

Η εταιρεία είναι έτοιμη να προσλάβει οικονομικό σύμβουλο για την επιλογή των συνεργατών για το online στοίχημα και τα VLTs και ενδεχομένως και για το Ξυστό, όταν η κυβέρνηση θα προκηρύξει τον σχετικό διαγωνισμό, είπε σύμφωνα με το Reuters ο κ. Σπανουδάκης

"Εμείς έχουμε μιλήσει σχεδόν με όλη τη βιομηχανία του ιντερνετικού παιχνιδιού", είπε ο κ. Σπανουδάκης, χωρίς να επεκταθεί στο θέμα.

Αναφερόμενος στο VLTs, ο Σπανουδάκης αναμένει ότι το τελικό νομοσχέδιο για την ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών θα προβλέπει μικρότερο αριθμό μηχανημάτων από τις 30.000 που προέβλεπε το αρχικό και ότι θα έχει περιοριστική διάθεση.

"Ο ΟΠΑΠ έχει ένα πάρα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα σε αυτά τα μοντέλα διάθεσης τυχερών παιχνιδιών. Τα πρακτορεία μας είναι πρακτορεία αποκλειστικής διάθεσης", πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου