Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Δανεισμό για επενδύσεις «εκατοντάδων εκατομμυρίων» σχεδιάζει για φέτος ο ΟΠΑΠ

Αξιολόγηση της πιστοληπτικής του ικανότητας για να προχωρήσει φέτος σε τραπεζικό δανεισμό μεγάλων ποσών θα ζητήσει ο ΟΠΑΠ, ώστε να χρηματοδοτήσει τα σχέδια επέκτασής του στο διαδικτυακό στοίχημα, το βιντεολόττο και άλλους τομείς αλλά και να παρατείνει το μονοπώλιό του.

Τα απαιτούμενα κεφάλαια για τις επενδύσεις «ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια, όχι δεκάδες» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Γ.Σπανουδάκης σε συνέντευξή του την Πέμπτη στο Reuters.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η εταιρεία θα δανειστεί από τις αγορές, παρά το αντίξοο περιβάλλον, ελπίζοντας πως οι ισχυρές χρηματοροές του ΟΠΑΠ θα του ανοίξουν το δρόμο για μια ικανοποιητική δανειακή σύμβαση.

Ο Σπανουδάκης ανέφερε πως
 ο ΟΠΑΠ θα ζητήσει rating, ώστε να προχωρήσει σε τραπεζικό δανεισμό παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα με το χρέος της: «Θεωρούμε ότι δεν είμαστε και στην καλύτερη περίοδο...αλλά τέλος πάντων αυτό θα γίνει», δήλωσε, συμπληρώνοντας πως προβλέπει πως ο δανεισμός θα γίνει εντός του τρέχοντος έτους.

Τα διαθέσιμα του ΟΠΑΠ ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τα 657 εκατ. ευρώ, αλλά η εταιρία θα χρειαστεί και άλλα κεφάλαια, καθώς 300 εκατ. περίπου από τα μετρητά θα χρησιμοποιηθούν φέτος για την πληρωμή μερίσματος.

Ο Γ.Σπανουδάκης ανέφερε πως το 2011 θα είναι ακόμη πιο δύσκολο λόγω της απουσίας μεγάλου αθλητικού γεγονότος (όπως το περυσινό Μουντιάλ), εκτιμώντας όμως πως τα νέα monitor games που εισήγαγε η εταιρία τον προηγούμενο μήνα θα το αντισταθμίσουν.

Η επέκταση στο Διαδίκτυο και το βιντεολόττο (VLTs) θεωρείται κρίσιμη για την μελλοντική ανάπτυξη της εταιρίας, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραχωρήσει άδειες για το online στοίχημα και τα VLTs.

«Ένα είναι βέβαιο: η παρουσία μας στο internet δεν θα είναι αποκλειστικά ελληνική» σημείωσε ο Γ.Σπανουδάκης.

Για επέκταση στη διεθνή διαδικτυακή αγορά στοιχηματισμού, ο ΟΠΑΠ θα χρειαστεί συνεργάτες και σχεδιάζει είτε να συστήσει κοινοπραξίες είτε να αποκτήσει ποσοστά σε εταιρίες που είναι ήδη παρούσες στο χώρο. Ο οργανισμός είναι έτοιμος να προσλάβει οικονομικό σύμβουλο για την επιλογή των συνεργατών για το online στοίχημα και τα VLTs και ενδεχομένως και για το Ξυστό, όταν η κυβέρνηση θα προκηρύξει τον σχετικό διαγωνισμό.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει εντός του 2012 να πωλήσει το 34% που κατέχει στον Οργανισμό και οι παραπάνω κινήσεις στοχεύουν στην ενίσχυση της εταιρικής αξίας του ΟΠΑΠ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου