Ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι το κράτος θα διατηρήσει στρατηγικό ρόλο για τις βασικές υποδομές της χώρας. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται, λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια και ύδρευση.
Τις τελευταίες πινελιές βάζει το οικονομικό επιτελείο στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με αιχμή του δόρατος ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ. Παραμένει ωστόσο «κλειστό γράμμα», το πότε θα γίνουν οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις, αφού η πρωτοβουλία παραμένει στα χέρια του πρωθυπουργού, έχοντας στα χέρια του συγκεκριμένες προτάσεις από τον υπουργό Οικονομικών. Η πρόταση που υπάρχει από το Γιώργο Παπακωνσταντίνου είναι, και συγκεκριμένη και αρκετά τολμηρή, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες.
Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα αν ο πρωθυπουργός θα κάνει δεκτό το σύνολο της εισήγησης ή μέρος αυτής. Στη χθεσινή του ομιλία στο συνέδριο των Financial Times ο υπουργός Οικονομικών έδωσε σαφές στίγμα των προθέσεών του για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι
το κράτος θα διατηρήσει στρατηγικό ρόλο για τις βασικές υποδομές της χώρας. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται, λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια και παροχή νερού. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως «είναι αδιανόητο να μη θέλουμε να δούμε την ανάπτυξη των λιμενικών και των αεροπορικών υποδομών της χώρας μας. Αυτή περνάει από μεγαλύτερη εμπλοκή ιδιωτικών κεφαλαίων, για αναπτυξιακούς λόγους. Και σε δεύτερη φάση, βεβαίως, και για λόγους μείωσης του χρέους.
Μείωση συμμετοχής
Επίσης επισήμανε ότι «αντίστοιχα στο χώρο της ενέργειας, στα τυχερά παιχνίδια, και σε συγκεκριμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπου σήμερα η κρατική συμμετοχή είναι μεγάλη και μπορεί να μειωθεί, χωρίς να απεμπολούμε όμως ούτε το δημόσιο συμφέρον ούτε την ανάγκη να διατηρήσει το κράτος, το δημόσιο, ένα στρατηγικό ρόλο σε βασικές υποδομές της χώρας».
Για τον ΟΠΑΠ η απόφαση είναι ειλημμένη και το μόνο που απομένει να δούμε είναι το πότε θα πωληθεί το 34% που σήμερα κατέχει στον Οργανισμό το ελληνικό δημόσιο. Πληροφορίες αναφέρουν πως η κίνηση αυτή προβλέπεται να γίνει το 2012 και αφού έχει προηγηθεί η ρύθμιση της αγοράς, που θα βελτιώσει την αποτίμηση της επιχείρησης, ενώ εκτιμάται πως μπορεί να έχει βελτιωθεί και η κατάσταση στο ελληνικό Χρηματιστήριο.
Για τον ΟΤΕ και εκεί φαίνεται πως το τοπίο είναι ξεκάθαρο, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει λάβει την απόφαση για πώληση του 10% στους Γερμανούς της Deutsche Telekom. Η μεταβίβαση θα γίνει πριν από τον Οκτώβριο, αφού σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση μέχρι τότε θα μπορεί να γίνει η μεταβίβαση έχοντας μάλιστα και ένα premium 15% της χρηματιστηριακής αξίας.
Για τη ΔΕΗ, το τοπίο παραμένει σχετικά θολό και την τελική απόφαση θα λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να γίνει αρχή με ένα ποσοστό της τάξεως του 11%, μέσω Χρηματιστηρίου και όχι απευθείας σε στρατηγικό επενδυτή, κίνηση που είναι πιθανό να γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο.
Πηγή "Ημερήσια online"
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου