Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Στις Βρυξέλλες ξανά το ν/σ για τα τυχερά παιχνίδια

Με το αιτιολογικό της διατάραξης της δημόσιας τάξης από τη δραστηριοποίηση αυξανόμενου αριθμού επαγγελματιών του χώρου ύστερα από την ανακοίνωση της πρόθεσης να ρυθμίσει την εγχώρια αγορά τυχερών παιχνιδιών, η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε εκ νέου στην Ε.Ε. το σχετικό σχέδιο νόμου ζητώντας να εξεταστεί με τη διαδικασία του επείγοντος.

Το κείμενο για τη «Ρύθμιση της αγοράς παιγνίων - Τυχερά Παίγνια που διεξάγονται με παιγνιομηχανήματα ή μέσω του διαδικτύου» που αναρτήθηκε χθες το απόγευμα στο κοινοτικό σύστημα πληροφόρησης TRIS κάνει λόγο για επιτακτική ανάγκη της ελληνικής κυβέρνησης να προβεί σε όσο το δυνατόν συντομότερη ψήφιση του σχετικού θεσμικού πλαισίου που, σύμφωνα με τα νομοτεχνικά δεδομένα του κανονισμού της ελληνικής Βουλής, τοποθετείται περί τα τέλη Μαΐου 2011.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξεταστεί η κοινοποίηση και να αποσταλούν οι παρατηρήσεις, ώστε να ενσωματωθούν στη νομοθετική διαδικασία, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως, ωστόσο, σημειώνεται,
 σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατόν, οι απαραίτητες αλλαγές θα ενσωματωθούν με τροποποίηση του ψηφισθέντος νόμου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την εμπλοκή που υπήρξε με την αρχική κοινοποίηση του σχεδίου νόμου στις υπηρεσίες της Κομισιόν, το οποίο, όπως ανέφερε το Capital.gr, επεστράφη στην ελληνική πλευρά προς «αναμόρφωση». Ζητούμενο, βεβαίως, για την κυβέρνηση είναι να δοθούν οι εγκρίσεις το ταχύτερο δυνατόν και το θεσμικό πλαίσιο να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Μαίου, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Σε διαφορετική περίπτωση διακυβεύεται ο στόχος συγκέντρωσης εσόδων ύψους 700 εκατ. ευρώ από την πώληση των αδειών και τη συμμετοχή του Δημοσίου στα κέρδη των κατόχων τους, όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2011. Στην περίπτωση αυτή θα αναζητηθούν εναλλακτικές πηγές άντλησης των συγκεκριμένων πόρων, για τις οποίες έχει υπάρξει ήδη μέριμνα που αφορά και τον ΟΠΑΠ, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Capital.gr.

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η παραδοχή της αδυναμίας ελέγχου της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, κάνοντας λόγο για «σοβαρή και απρόβλεπτη κατάσταση που συνδεόμενη με την προστασία της ασφάλειας των πολιτών». Όπως σχολίαζαν νομικοί που χειρίζονται υποθέσεις Ευρωπαϊκού Δικαίου, η σπουδή της κυβέρνησης να μειώσει τους χρόνους ελέγχου του νομοσχεδίου από την Ε.Ε. θα δυσχεράνει την Επιτροπή να το αποδεχθεί, ακριβώς διότι θέματα Δημόσιας Τάξης εξετάζονται εξαντλητικά. Επιπλέον, σημειώνουν, η αντιπαραβολή της αρχικής (συμμόρφωση σε απόφαση ΔΕΚ) με τη νέα αιτιολογία, ουσιαστικά αυτοαναιρούνται.

Ο αντίλογος θέλει να εγείρονται όντως ζητήματα προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του τζόγου στην Ελλάδα. Είναι κοινό μυστικό ότι ο παράνομος στοιχηματισμός στις μεγάλες πόλεις της χώρας βρίσκεται σε έξαρση, ενώ απροκάλυπτα πλέον έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε κεντρικότατα σημεία της Αθήνας χώροι όπου χωρίς τον παραμικρό έλεγχο λειτουργούν κάθε είδους μηχανήματα, από ηλεκτρονικές ρουλέτες μέχρι απλούς «κουλοχέρηδες».

Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου