Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Προς κατεπείγουσα πώληση του ΟΠΑΠ η κυβέρνηση

Εναλλακτική κίνηση μετά τις καθυστερήσεις που προέκυψαν στην έγκριση του νέου νομοσχεδίου για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών. Από την πώληση του ΟΠΑΠ και όχι από τις νέες άδειες προσανατολίζεται η κυβέρνηση να ενισχύσει τα έσοδα του 2011, μετά τις καθυστερήσεις που προέκυψαν στην έγκριση του νέου νομοσχεδίου για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών.

 Ειδικότερα, πλέον προωθείται η πώληση του ΟΠΑΠ «με κατεπείγουσα διαδικασία» και όχι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να κλείσει την τρύπα των 700 εκατ. ευρώ στο 2011, που μένει ανοιχτή μετά τις καθυστερήσεις που προβλέπεται να έχει η έγκριση του νέου νομοσχεδίου.

Όπως αναφέρεται, χαρακτηριστικά, ξέσπασε «κρίση» στα συνυπεύθυνα υπουργεία μετά την επιστροφή του νέου νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια από την Κομισιόν, το οποίο δεν έγινε δεκτό με τη διαδικασία του κατ΄ επείγοντος για έγκριση σε ένα μήνα και ακολουθεί πλέον τη συνήθη διαδικασία έγκρισης νέου νόμου, της διαβούλευσης των τριών μηνών.
 Από την κρίση αυτή, όπως λέγεται, βγήκε ενισχυμένο του υπουργείο Πολιτισμού (σε σχέση με το Οικονομικών).

«Βρείτε τα...»

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, όταν γνωστοποιήθηκε στην τρόικα η καθυστέρηση στην ψήφιση του νομοσχεδίου που συνεπάγεται αναβολή της είσπραξης των εσόδων των 700 εκατ. ευρώ από τις άδειες για το 2012, η απάντηση ήταν «βρείτε τα από αλλού», όπως από την πώληση του μεριδίου του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ. Εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο, αλλά και αμφίβολο, αφού θα πρέπει να καθοριστεί η μελλοντική αξία της ΟΠΑΠ σε ένα μεταβαλλόμενο νομοθετικό περιβάλλον που θέτει πολλά ερωτήματα για τα περισσότερα περιουσιακά της στοιχεία, όπως τη μονοπωλιακή σύμβαση, την αξία των παιχνιδιών της, την αξία του δικτύου της και δημιουργεί περισσότερες εκκρεμότητες παρά βεβαιότητες.

Μονοπώλιο

Το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της ΟΠΑΠ είναι το μονοπώλιό της το οποίο όμως αμφισβητείται πλήρως με την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της. Η εικοσαετής σύμβαση του 1996 δίνει κατ' αποκλειστικότητα στην ΟΠΑΠ τα αριθμολαχεία και το Πάμε Στοίχημα, καθώς και το δικαίωμα πρώτης άρνησης για κάθε επόμενο παιχνίδι που θα αδειοδοτήσει η κυβέρνηση. Η ανανέωσή της για ακόμη 10 χρόνια είναι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης που όμως -αν συμβεί- αναμένεται να πυροδοτήσει σειρά καταγγελιών στην Κομισιόν από εταιρείες του εξωτερικού. Οι καταγγελίες κατά οποιασδήποτε νέας μονοπωλιακής σύμβασης θα είναι ισχυρές, εφόσον εκλείψει κάθε δημόσιος χαρακτήρας, αλλά και βάσει της πρόσφατης γνωμοδότησης του Γενικού Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Yves Bot, για υπόθεση τυχερών παιχνιδιών της Αυστρίας, που αναφέρει ότι το μονοπώλιο είναι ανεκτό μέχρι 15 χρόνια.

 Η αξία των παιχνιδιών της ΟΠΑΠ θα αλλάξει μετά την εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια που θα εισαγάγει το διαδικτυακό στοίχημα και τα φρουτάκια που εκτιμάται ότι θα είναι ευθέως ανταγωνιστικά στο ΚΙΝΟ από το παιχνίδι που προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου του ΟΠΑΠ. Η αξία του δικτύου των πρακτορείων τίθεται επίσης σε αμφισβήτηση, αφού στην περίπτωση ολικής ιδιωτικοποίησης ξεκινά μια ανεξέλεγκτη απελευθέρωση στην πράξη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου