Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Έφτασε η ώρα για την αλλαγή εποχής του ΟΠΑΠ

Η κυβέρνηση παραδίδει την κότα με τα χρυσά αυγά προσδοκώντας ψίχουλαΜε την αμαρτωλή μέθοδο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (που... κατατρώγει σήμερα τον Άκη Τσοχατζόπουλο) επιχειρούν στην κυβέρνηση να φέρουν το «τέλος εποχής» στον κρατικό τζόγο.

Με δυο λόγια, προωθούν (ως απαραίτητη για τα δημόσια οικονομικά και υπό την πίεση της τρόικας) την πώληση του τελευταίου κομματιού της κρατικής συμμετοχής στον ΟΠΑΠ, αφού όμως φροντίσουν ο ανάδοχος να έχει πάρει όσο γίνεται μεγαλύτερη προίκα.

Με τη διαφορά ότι, ενώ ο Σκαραμαγκάς ήταν ένα βαθιά προβληματικό μαγαζί που ζούσε με κρατικά συμβόλαια όπλων, ο ΟΠΑΠ είναι το πιο ισχυρό και κερδοφόρο σήμερα κρατικό μαγαζί, που αντέχει και σε διεθνή ανταγωνισμό.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή του χρόνου που βάζει η κυβέρνηση για τις τελευταίες ημέρες στον ΟΠΑΠ.

Για τον οποίο λέει ότι,
 αφού ανανεώσει τις άδειες παιγνίων που ελέγχει (υπέρ του μόνιμου και διακομματικού της συνεργάτη, δηλαδή της Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη), θα μπει στο παζάρι της αποκρατικοποίησης το 2012.

Όσο για το ποιος θα ενδιαφέρεται να πάρει το 34% της κρατικής συμμετοχής, βεβαίως αυτός θα είναι ο ιδιώτης που ήδη έχει απλώσει τα πλοκάμια του στο... κρατικό μονοπώλιο. Έτσι το κρατικό αυτό μονοπώλιο θα γίνει σταδιακά ένα ιδιωτικό μονοπώλιο.

Προίκα για το μέλλον

Η πρόσφατη «ντρίμπλα» για να περάσουν ακόμη και τα φρουτάκια στον έλεγχο του ΟΠΑΠ, όσο κι αν γίνεται υπό το κάλυμμα του κοινωνικού (που δήθεν δεν θέλει να αφήσει τον τζόγο του κοσμάκη στο έλεος των διαφόρων νταβατζήδων), δείχνει ξεκάθαρα ότι στην κυβέρνηση επιχειρούν να προικίσουν τον ΟΠΑΠ για το μέλλον, ώστε και να πάρουν τα περισσότερα δυνατά έσοδα από την πώληση της συμμετοχής, αλλά και να εξασφαλίσουν ότι αυτός που θα «ενδιαφερθεί» να την αποκτήσει δεν θα μείνει ζημιωμένος.

Άλλωστε το ευρύτερο στοίχημα είναι πολύ μεγάλο και ο ΟΠΑΠ ελέγχει ένα σημαντικό του μέρος. Πόσο μάλλον για τον μόνιμο συνεργάτη του.

Τα 13 δισ.ευρώ είναι ένα μέγεθος που δύσκολα αγνοείται.

Ο νόμιμος τζόγος (ΟΠΑΠ, καζίνο, λαχεία, ιππόδρομος) φτάνει τα 9 δισ. ευρώ, ενώ η αγορά διευρύνεται και, μπορεί να μη μεγαλώνει με αλματώδη ρυθμό, αλλά μοιράζεται ξανά.

Η επικείμενη είσοδος των VLT (βιντεολόττο) και η αδειοδότηση του ιντερνετικού στοιχηματισμού συνθέτουν ένα νέο σκηνικό που οδηγεί στην είσοδο νέων «παικτών» και σε ταχύτατες ανακατατάξεις. Με τη διαφορά ότι αυτός που έχει τα ηνία δρομολογεί ευκολότερα και τις εξελίξεις...

Το κλειδί για τις εξελίξεις το σχεδίασε το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1990, το ισχυροποίησε η Ν.Δ. στη σύμβαση της ντροπής του 2007 και τώρα το νέο ΠΑΣΟΚ το πλασάρει ως εθνική ανάγκη για να σωθεί το κράτος... Και το μυστικό είναι βέβαια οι απευθείας αναθέσεις του ΟΠΑΠ στην Intralot.

«Κατάληψη» της Intralot

Όπως είναι γνωστό, ο ΟΠΑΠ και η Intralot έκαναν τη συμφωνία τους για τα νέα παιχνίδια που μοιάζουν με βιντεολόττο από τον περασμένο Ιούλιο, όταν η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για άλλη μια διετή απευθείας ανάθεση στην εταιρεία του Σωκράτη Κόκκαλη, αξίας τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Το ποσό περιλαμβάνει την υποστήριξη συν τα οφέλη από τα 20 παιχνίδια άμεσης κλήρωσης που θα παίζονται από τα Τερματικά Αυτόνομης Χρήσης ΤΑΧ).

Το ποσοστό που η Intralot θα παίρνει ανέρχεται σε 8%. Κάτι που σημαίνει ότι, αν στα σχεδόν 10.000 τερματικά, που έχουν εγκατασταθεί στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, το 2011 παιχθούν 300 εκατ. ευρώ, η Intralot θα πάρει εύκολα και ζεστά 24 εκατ. ευρώ. Αν βέβαια τα στοιχήματα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ, ο συνεταίρος του ΟΠΑΠ θα εισπράξει 80 εκατ. ευρώ.

Και βέβαια δεν είναι τυχαία η σπουδή της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι συμβάσεις και τα νέα παιχνίδια πριν αρχίσουν οι διαδικασίες για την πώληση της κρατικής συμμετοχής στον ΟΠΑΠ. Μάλιστα στο υπουργείο Οικονομικών μιλούσαν για την ανανέωση των αδειών του ΟΠΑΠ για τα παιχνίδια που διαχειρίζεται και την επανέκδοση και πώληση του Ξυστό ως «στηρίγματος» για να καλυφθεί η τρύπα που προκαλεί στον προϋπολογισμό η μη διάθεση τυχερών παιγνίων φέτος.

Από την έκδοση νέων αδειών και τα φορολογικά έσοδα από τα φρουτάκια το οικονομικό επιτελείο είχε υπολογίσει έσοδα της τάξεως των 700 εκατ.

ευρώ για το 2011. Το ποσό αυτό λεγόταν ότι θα προέλθει από τις νέες άδειες, αλλά και από τη χρονική επέκταση των αδειών που έχει ο ΟΠΑΠ, όπως επίσης και από την επαναφορά του Ξυστό στην αγορά.

Τελικά οι έντονες αντιδράσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος για τα φρουτάκια βοήθησαν τους σχεδιασμούς. Η θέσπιση αυστηρότερων (κοινωνικών) όρων για το πού μπορούν να τοποθετούνται τα φρουτάκια, τα οδηγεί με ασφάλεια στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ και στα καζίνα, όπου ήδη υπάρχουν τέτοιου είδους μηχανήματα. Οπότε διευκολύνεται το σύστημα...

Τις εξελίξεις διευκόλυνε και μια πρόσφατη δήλωση του Παύλου Γερουλάνου, που δήλωνε (πριν μπει ο ΟΠΑΠ στις αποκρατικοποιήσεις τύπου fast-track) ότι, «αν είναι συμφέρον της πολιτικής ηγεσίας να πουλήσει το 34% το ΟΠΑΠ, τότε θα το κάνουμε».

Όλως τυχαίως την ίδια περίπου χρονική στιγμή ανακοινωνόταν η παραίτηση του προέδρου του ΟΠΑΠ Χ. Σταματόπουλου, τη θέση του οποίου ανέλαβε (προσωρινά) ο νυν διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Σπανουδάκης.

Πόσα μπορεί να βγάλουν;

Το σενάριο που παίζει στα πράσινα γραφεία αυτές τις ημέρες είναι ότι το σύστημα θα εκτοξεύσει τη μετοχή το επόμενο διάστημα, ώστε η πώληση της κρατικής συμμετοχής να αποφέρει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.

Βέβαια την τελευταία εβδομάδα η εικόνα του χρηματιστηρίου ήταν από αποκαρδιωτική έως άθλια. Και τίποτε δεν δείχνει ότι θα επανέλθει. Ας δούμε όμως τι έλεγαν οι ειδικοί για τον ΟΠΑΠ πριν από δέκα ημέρες, για να μην είμαστε άδικοι...

Η Alpha Finance στις 29 Μαρτίου έβλεπε τρία σενάρια για τη μετοχή του οργανισμού.

♦ Στο καλό σενάριο η τιμή - στόχος είναι στα 19 ευρώ, ενώ η εκτιμώμενη μέση ετήσια αύξηση των εσόδων στα έτη 2010-2020 είναι στα 4,1%.

Εδώ προεξοφλείται η ανάθεση μέρους του project του βιντεολόττο (με μερίδιο αγοράς 40%), η ανάπτυξη της αγοράς του τζόγου κατά 20%, αλλά και φοροαπαλλαγές στα παιχνίδια με την απόδοση του Πάμε Στοίχημα στο 70%.

♦ Στο πιθανότερο σενάριο η τιμή στόχος είναι στα 16,1 ευρώ. Εδώ ο οργανισμός εξασφαλίζει μία από τις 5 άδειες βιντεολόττο και αποκτά μερίδιο 20% (πωλήσεις 4 δισ. το 2013).

Επίσης έχει μερίδιο 20% στην αγορά ηλεκτρονικού τζόγου και φοροαπαλλαγές για όλα τα παιχνίδια στην αγορά με την απόδοση του Στοιχήματος στο 72%.

♦Στο κακό σενάριο η τιμή - στόχος είναι στα 12 ευρώ, η εκτιμώμενη μέση ετήσια μείωση των εσόδων στα έτη 2010-2020 είναι στο -1,8%, ενώ το μερίδιο αγοράς από το βιντεολόττο είναι μόλις 10% και ο ΟΠΑΠ έχει μία από τις 10 άδειες. Επίσης η πρόβλεψη για το μερίδιο αγοράς στον ηλεκτρονικό τζόγο είναι 10%, ενώ η φορολογία είναι ενιαία για όλα τα παιχνίδια και καταργείται η φοροαπαλλαγή για το Στοίχημα.

Δεδομένου ότι αρκετά μέτωπα είναι προς το παρόν ανοικτά (διαφωνία της Κομισιόν για απευθείας ανάθεση του βιντεολόττο, φορολογικά θέματα, έμμεσο «σπάσιμο» του εγχώριου μονοπωλίου, παράνομη αγορά), οι όποιες τυχόν προθέσεις για ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού θα πρέπει να περιμένουν, ανέφερε τότε προφητικά η Alpha Finance.

Λίγο αργότερα το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της εγχώριας αγορά τυχερών παιγνίων επεστράφη από την Κομισιόν στην ελληνική πλευρά προς «αναμόρφωση» με το αιτιολογικό της διατάραξης της δημόσιας τάξης από τη δραστηριοποίηση αυξανόμενου αριθμού επαγγελματιών του χώρου.

Ζητούμενο, βεβαίως, για την κυβέρνηση είναι να δοθούν οι εγκρίσεις το ταχύτερο δυνατόν και το θεσμικό πλαίσιο να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Λίγες ημέρες αργότερα το κείμενο για τη «Ρύθμιση της αγοράς παιγνίων - Τυχερά Παίγνια που διεξάγονται με παιγνιομηχανήματα ή μέσω του διαδικτύου» αναρτήθηκε ξανά στο κοινοτικό σύστημα πληροφόρησης TRIS κάνοντας λόγο για επιτακτική ανάγκη της ελληνικής κυβέρνησης να προβεί σε όσο το δυνατόν συντομότερη ψήφιση του σχετικού θεσμικού πλαισίου, ώστε να μη διακυβευθεί ο στόχος συγκέντρωσης εσόδων ύψους 700 εκατ. ευρώ από την πώληση των αδειών και τη συμμετοχή του Δημοσίου στα κέρδη των κατόχων τους, όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2011.

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η παραδοχή της αδυναμίας ελέγχου της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, κάνοντας λόγο για «σοβαρή και απρόβλεπτη κατάσταση που συνδέεται με την προστασία της ασφάλειας των πολιτών».

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν όντως ζητήματα προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του τζόγου στην Ελλάδα. Ο παράνομος στοιχηματισμός στις μεγάλες πόλεις της χώρας βρίσκεται σε έξαρση, με τη βοήθεια της κρίσης, που στέλνει απελπισμένους πολίτες στα νύχια του τζόγου, ενώ απροκάλυπτα πλέον έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε κεντρικά σημεία της Αθήνας χώροι όπου χωρίς τον παραμικρό έλεγχο λειτουργούν ηλεκτρονικές ρουλέτες και «κουλοχέρηδες».

Η κυβέρνηση και οι «τζογαδόροι» Ποιοι επιχειρηματίες παίρνουν θέση ακονίζοντας μαχαιροπίρουνα Η κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτιο ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεσή της να καταθέσει σχέδιο νόμου για τα τυχερά παιχνίδια. Μετά και τη συμφωνία με την τρόικα (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Κομισιόν), ο στόχος είσπραξης οριοθετήθηκε στη συγκέντρωση ποσού 1,5 δισ. ευρώ την τριετία 2011-2013 από την εκχώρηση αδειών και δικαιωμάτων τυχερών παιγνίων σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου προσέλκυσε ισχυρά επιχειρηματικά ονόματα που ήδη έχουν προετοιμαστεί για την είσοδο τους στη νέα αγορά.

Όμως οι εξελίξεις και το προφανές προβάδισμα της Intralot έχουν φέρει το σύστημα σε αμηχανία. Και τώρα το ερώτημα είναι αν θέλουν (και αν μπορούν) να αντιδράσουν, εάν και εφόσον βέβαια θεωρούν ότι η υπόθεση ΟΠΑΠ και τζόγος έχει νόημα γι’ αυτούς...

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης εδώ και χρόνια επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για τα τυχερά παιχνίδια. Ο εφοπλιστής φέρεται να έχει έλθει σε συμφωνία με γνωστό μεγάλο ξένο όμιλο (Lottomatica) με στόχο την από κοινού δραστηριοποίηση τους στην ελληνική αγορά. Πρόθεσή τους είναι να διεκδικηθεί αρχικά μία από τις άδειες για τα VLT, κίνηση που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως βάση για περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του κοινού σχήματος στην Ελλάδα.

Διαρκείς επαφές και συζητήσεις με προμηθευτές τεχνολογίας και τερματικών πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες ο όμιλος ··· Ισχυρά ονόματα περιμένουν στην ουρά, aflna με ερωτήματα Κοπελούζου. To project «τρέχει» ο υιός του Δημήτρη Κοπελούζου, Χρήστος, ο οποίος βλέπει ευκαιρίες στον κλάδο (ενώ επίσης έχει αποκτήσει ενδιαφέρον στα media με το portal newsbeast).

Το ενδιαφέρον του ομίλου υπάρχει από το 1999, όταν συστήθηκε η Damlot Lottery Games με σκοπό να λειτουργήσει ως βραχίονας στη συγκεκριμένη αγορά. Η συγκεκριμένη εταιρεία μετείχε στη κοινοπραξία με επικεφαλής τη Scientific Games, η οποία μετείχε στον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο ΟΠΑΠ το 2005 για την προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού και λογισμικού συστήματος.

Πληροφορίες φέρουν και τον Δημήτρη Κοντομηνά να εξετάζει το ενδεχόμενο εισόδου στην «απελευθερωμένη» αγορά τυχερών παιχνιδιών, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Και σε αυτή την περίπτωση το ενδιαφέρον χρονολογείται από παλιά: η Demco, συμφερόντων του επιχειρηματία, είχε προ πενταετίας υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη βρετανική εταιρεία στοιχημάτων William Hill, το οποίο τότε προέβλεπε την από κοινού δραστηριοποίηση των δύο εταιρειών στις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, αλλά και στην ελληνική, εν αναμονή εξελίξεων μεσοπρόθεσμου ορίζοντα στο θέμα της μονοπωλιακής λειτουργίας του ΟΠΑΠ.

Η είσοδος των VLT στην ελληνική αγορά αποτελεί πρόκληση και για τον Γιάννη Βαρδινογιάννη του Σήφη, βασικό μέτοχο της SeaStar, που ελέγχει το 32,5% της ΑΝΕΚ και το 25,4% της Hellenic Seaways, αλλά και μέτοχο της Ζήνων, νυν Megabet, που δραστηριοποιείται στο αθλητικό στοίχημα και στα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια σε Κύπρο και Μάλτα. Τα VLT εν πλω είναι το ιδανικό σενάριο για τον επιχειρηματία, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα καταφέρει να κρατηθεί στα πλοία, μεσούσης της τεράστιας κρίσης στην ακτοπλοΐα.

Όσο για το φημολογούμενο ενδιαφέρον της οικογένειας Μπόμπολα για τον τζόγο, σημείο αναφοράς αποτελεί η συμμετοχή της Ελλάκτωρ στο Καζίνο Πάρνηθας. 0 Όμιλος συμμετέχει με ποσοστό 30% (το υπόλοιπο 70% ανήκει στη Regency Entertainment που ελέγχεται από το βρετανικό fund BC Partners) στην εταιρία Athens Resort Casino Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών, που κατέχει το 49% των μετοχών τής Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας Α.Ε.

Βέβαια εμπλέκεται έτσι και σε ένα άλλο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων, που είναι η αγορά του υπολοίπου της Πάρνηθας, για το οποίο γράφαμε πριν από έναν μήνα περίπου εξηγώντας ακριβώς πώς στήθηκε η δουλειά για να αγοραστεί κοψοχρονιά.

Μήλον της έριδος το Ξυστό

Τι ενδιαφέρει πραγματικά την οικογένεια Μπόμπολα; θα σας φανεί περίεργο, αλλά είναι το Ξυστό. Και γι' αυτό μην αποκλείσετε και το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης μεταξύ του παλαιού operator του στοιχήματος αυτού και του επίδοξου νέου διαχειριστή...

Αφήσαμε για το τέλος το ζουμί. Δηλαδή το «πόσο έχουν» όλα αυτά. Διότι από την αξία και τον τρόπο πώλησης της κρατικής συμμετοχής στον ΟΠΑΠ θα εξαρτηθεί και το ποιος (ή ποια σχήματα) μπορεί να τον αγοράσει. Με βάση τη χθεσινή διαπραγμάτευση της μετοχής, εάν το πακέτο πωλούνταν σήμερα, το τίμημα θα ήταν 1,52 δισ. ευρώ.

Εάν όμως η μετοχή σε κάποιο (πολύ αισιόδοξο) σενάριο φτάσει τα 19 ευρώ που προβλέπει η Alpha Finance (τα μακροοικονομικά ωστόσο δεν προοιωνίζονται κάτι τέτοιο), το πακέτο θα κοστίζει 2,18 δισ. ευρώ. Ποιοι μπορεί να διαθέσουν ένα τέτοιο ποσό σήμερα; Ένας μόνος του πολύ δύσκολα, εκτός αν η προίκα είναι τέτοιο που να επιτρέπει την πληρωμή σε... δόσεις και αργότερα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου