Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

To ΤΑΙΠΕΔ ζητά 800 εκατ. με 1 δισ. ευρώ για να δώσει το 33% του ΟΠΑΠ

Σύννεφα στον ορίζοντα της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ. Στο ΤΑΙΠΕΔ βάζουν τον πήχη ψηλά και ανεπίσημα κάνουν λόγο για τίμημα 800 εκατ. έως και 1 δισ. ευρώ, ωστόσο τα άσχημα νέα είναι ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ απέκτησε ανταγωνισμό.
 
Η πίεση που δέχονται οι κυβερνήσεις για πρόσθετα έσοδα χωρίς να αυξήσουν τους φόρους, οδηγεί σε αποφάσεις αποκρατικοποίησης λοταριών και οι σχετικές διαδικασίες κινούνται παράλληλα με την πώληση του ΟΠΑΠ. Η συγκυρία αυτή κάνει πιο δύσκολη την προσέλκυση στρατηγικών, μακροπρόθεσμων επενδυτών που είναι ο στόχος για τον ΟΠΑΠ.

Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση Ερντογάν έχει αποφασίσει να ιδιωτικοποιήσει την τουρκική εθνική λοταρία (Μilli Piyango) και κατά πληροφορίες σχεδιάζει να κινήσει τη σχετική διαδικασία το διάστημα Μαίου-Ιουνίου. Το μοντέλο το οποίο πρόκειται να ακολουθήσει η Τουρκία είναι παραχώρηση της άδειας για 10 χρόνια, ο ιδιώτης manager θα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία, τις επενδύσεις τις πωλήσεις και το marketing, ενώ θα αμείβεται με ποσοστό επί των πωλήσεων.
 
Η τουρκική κυβέρνηση θα εισπράξει το τίμημα για την παραχώρηση της άδειας το οποίο υπολογίζεται σε 1,6-2 δισ. δολάρια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου