Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Τέσσερις εκθέσεις αλλάζουν την προοπτική για τον ΟΠΑΠ

Όταν στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου η Credit Suisse μείωνε στα 3,5 ευρώ τη τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, έχοντας λίγες μόλις εβδομάδες προηγουμένως δημοσιοποιήσει έκθεση με την οποία διατηρούσε τη σύσταση «υπεραπόδοση» και την τιμή-στόχο των 7,8 ευρώ, πολλοί ήταν αυτοί που προέβλεπαν ότι οι επιπτώσεις από την υπερφορολόγηση που επέβαλε το Δημόσιο στον Οργανισμό θα ήταν βαρύτατες, τόσο επιχειρηματικά όσο και χρηματιστηριακά.

Πράγματι, τότε η κεφαλαιοποίηση του Οργανισμού από τα 2 δισ. ευρώ υποχώρησε μέχρι και τα 1,2 δισ. ευρώ μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, με τον «χρησμό» του οίκου να επαληθεύεται, αφού η μετοχή κατήλθε ακόμη και στα επίπεδα των 3,8 ευρώ (25/9). Για σημαντικό διάστημα, ο ΟΠΑΠ δεχόταν ισχυρές πιέσεις στο ταμπλό, παραμένοντας στην περιοχή των 4 ευρώ καθώς θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές αναπροσάρμοζαν την στρατηγική τους επιχειρώντας να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα.

Τις τελευταίες ημέρες, όμως, καταγράφεται σαφής διαφοροποίηση του σκηνικού: μόλις προχθές η κεφαλαιοποίηση του ΟΠΑΠ επανήλθε στα πρότερα επίπεδα, ξεπερνώντας εκ νέου τα 2 δισ. ευρώ. Αν και πλείστα ζητήματα παραμένουν ανοικτά, τέσσερις νέες εκθέσεις –τρεις εκ των οποίων από μεγάλους ξένους οίκους– αποτέλεσαν το έναυσμα για την επάνοδο θεσμικών χαρτοφυλακίων στη μετοχή η οποία καταγράφει άνοδο 20% μόνο τον τελευταίο μήνα και 70% από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ του κύκλου των οίκων που παρακολουθούν τον ΟΠΑΠ ήταν γνωστή εδώ και καιρό η αυστηρή στάση που κρατούσε η Μorgan Stanley απέναντι στον Οργανισμό. Ωστόσο, σε μια από τις πρώτες της εκθέσεις για τον κλάδο της ψυχαγωγίας το 2013 αναβαθμίζει τη μετοχή του ΟΠΑΠ σε equalweight (από underweight) ανεβάζοντας την τιμή στόχο στα 5,5 ευρώ από 4 ευρώ προηγουμένως. Ο οίκος συγκαταλέγει τον τίτλο στις "πιθανές εκπλήξεις" του 2013, επισημαίνοντας πως με βάση το bull σενάριο των αναλυτών του, η τιμή της μετοχής διαθέτει σημαντικά περιθώρια ανόδου, ακόμη και έως τα 12 ευρώ. "Ο ΟΠΑΠ βρίσκεται σε μια περίοδο ανευ προηγουμένου μετάβασης σε ένα νέο καθεστώς λειτουργίας", σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στην έκθεση, παράλληλα, κωδικοποιούνται τα πλεονεκτήματα (εκκίνηση των VLTs, των Λαχείων και του online betting, υψηλή μερισματική πολιτική) και τα μειονεκτήματα (εντεινόμενος ανταγωνισμός, πίεση στα περιθώρια κέρδους, σημαντικό ρυθμιστικό ρίσκο) μιας τοποθέτησης στον ΟΠΑΠ. Η Μorgan Stanley επισημαίνει πως οι λόγοι της αναβάθμισης της σύστασης για τη μετοχή οφείλονται στη συρρίκνωση του country risk για την Ελλάδα, στην επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων παιχνιδιών που θα αποτελέσουν καταλύτες ανάπτυξης (VLTs, Λαχεία, online betting αναμένονται μέσα στο 2013, αν και είναι άγνωστος, σημειώνει η έκθεση, ο ακριβής χρόνος) και στην ενδυνάμωση του cash flow, μετά την "αφαίμαξη" του ταμείου από το Δημόσιο. Οι φορολογικές επιβαρύνσεις εκτιμάται ότι θα πιέσουν τα EBITDA το 2013, ενώ σαφέστατα καταλυτικά θα επιδράσει η πορεία της ιδιωτικοποίησης.

Η πώληση του 33% της εταιρείας αποτελεί και για την UBS σημαντικό παράγοντα για την πορεία της μετοχής. Όπως επισημαίνεται, ο νέος ιδιοκτήτης είναι πολύ πιθανό να μεταβάλλει τη στρατηγική του ομίλου προς όφελος των μετόχων του, κάτι που μέχρι σήμερα λόγω των παρεμβάσεων του Δημοσίου δεν συνέβαινε στον επιθυμητό βαθμό. Ο οίκος ανέβασε την τιμή στόχο στα 5,80 από 5,20 ευρώ προηγουμένως, αλλάζοντας όμως τη σύσταση σε «ουδέτερη» από «αγορά» λόγω της υπεραπόδοσης του τίτλου το τελευταίο διάστημα. Η έμφαση από τους αναλυτές δίνεται στην ικανότητα του Οργανισμού να παράγει ταμειακές ροές και στα διαθέσιμα που, παρά την επιπλέον φορολόγηση, επιτρέπουν την επιστροφή σημαντικών κερδών προς τους μετόχους. Καίτοι η UBS υποστηρίζει πως λόγω της έκτακτης φορολόγησης, το EBITDA του ομίλου αναμένεται να μειωθεί κατά το ήμισυ το 2013, οι αναλυτές του οίκου θεωρούν πως θα υπάρξει αντιστάθμισμα από τις νέες δραστηριότητες. Σε περίοδο ωρίμανσης, τα Λαχεία και τα VLTs μπορούν να παράγουν λειτουργική κερδοφορία της τάξης των 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Από την πλευρά της η Exane BNP Paribas τονίζει πως η απόδοση του ΚΙΝΟ και του Πάμε Στοίχημα θα συνεχίσει να βελτιώνεται και στα επόμενα τρίμηνα, αντανακλώντας τη δυναμική των δύο παιχνιδιών που συνεχίζουν να υποστηρίζουν την κερδοφορία του Οργανισμού παρά τις αντιξοότητες. Παράλληλα, στην έκθεσή της αναφέρεται πως εάν τελικά υπάρξουν μεταβολές αναφορικά με την επιβολή φόρου 10% στα κέρδη των παικτών, αυτό θα λειτουργήσει ευεργετικά για τη μετοχή. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται στην έκθεση, συνεχίζουν να υπάρχουν θεμελιώδη ερωτήματα που μπορούν να επηρεάσουν την πορεία στο ταμπλό (Θα είναι επιτυχής η ιδιωτικοποίηση; Θα ξεκινήσουν όντως τα VLTs το 2013; Ποιά θα είναι η απόφαση των δικαστηρίων για το μονοπώλιο;), το γενικότερο όμως outlook για τον τίτλο δείχνει ευνοϊκό, εξ ου και η αναβάθμιση σε «υπεραπόδοση» από «ουδέτερη» που διατυπώνεται στην έκθεση της Exane BNP Paribas.

Τέλος, η IBG με αιχμή τη συρρίκνωση του Grexit και τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος τονίζει πως έπειτα από μια 9μηνη περίοδο επιφυλακτικότητας, εμφανίζεται ξανά θετική για τη μετοχή. Οι αναλυτές σημειώνουν πως με βάση το καλύτερο σενάριο, η τιμή-στόχος για τη μετοχή του ΟΠΑΠ θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 10 ευρώ μέσα στο επόμενο 12μηνο. Ως αποτέλεσμα, αυξάνει την τιμή-στόχο στα 7,9 ευρώ (από 4,4 ευρώ προηγουμένως), αναβαθμίζοντας παράλληλα τη σύσταση σε «αγορά» από «διακράτηση».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου