Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Με «τίμημα» και «ρήτρα» καλύπτει την πώληση ΟΠΑΠ

Ανοικτά κολυμβητήρια, αξιοκρατική ιεράρχηση των αθλημάτων και επιχορηγήσεις ανάλογες με την ανάπτυξη και τις διεθνείς διακρίσεις τους, αποκέντρωση με τη σύσταση των περιφερειακών συμβουλίων υποσχέθηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης στην πρώτη του συνέντευξη από το νέο του γραφείο στο Μαρούσι, στο οποίο εγκαταστάθηκε πριν από λίγες ημέρες.
 
 
«Κανείς αθλητής δεν θα πληρώνει για να γυμνάζεται, παρά τις αντίξοες οικονομικά συνθήκες» τόνισε με νόημα, ενώ όσον αφορά το τρίπτυχο «στημένα ματς - χούλιγκανς - ντόπινγκ» ανέφερε πως «αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση». Για την πολυσυζητημένη αύξηση των ομάδων της Σουπερλίγκας ο «ξανθός» επιστράτευσε τη γνωστή... καραμέλα («το ποδόσφαιρο έχει αυτοδιοίκητο»), ντριμπλάροντας όπως τότε που έπαιζε μπάσκετ. Οσο, δε, για το ενδεχόμενο πώλησης της... κότας που βγάζει τα χρυσά αβγά, του ΟΠΑΠ, τάχθηκε υπέρ ρήτρας που θα εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση του αθλητισμού.
* Κύριε Ιωαννίδη, σε μία δύσκολη συγκυρία, με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα, ποιες είναι οι προτεραιότητες όσον αφορά το ζωτικής σημασίας για την κοινωνική συνοχή κομμάτι του αθλητισμού, του οποίου ηγείσθε;
Μνημόνιο και στα σπορ
- Ασφαλώς και ο αθλητισμός επηρεάζεται από το δυσμενές αυτό περιβάλλον, όπως εξάλλου και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία και φυσικά θα εναρμονίσουμε αντίστοιχες προσαρμογές στους προϋπολογισμούς όλων των αθλημάτων αναλογικά.
Στο πλαίσιο των αναγκαίων περικοπών ιεραρχούμε αξιοκρατικά τα αθλήματα και οι επιχορηγήσεις των ομοσπονδιών θα είναι ανάλογες με την αθλητική τους ανάπτυξη στην Ελλάδα, καθώς και με τις διεθνείς τους διακρίσεις σε μεγάλους αγώνες, ευρωπαϊκούς, παγκόσμιους και ολυμπιακούς.
* Θεωρείτε ότι η απόφασή σας για αύξηση των ομάδων της Σουπερλίγκας με το μανδύα της αναδιάρθρωσης είναι σωστή και γιατί;
- Οπως γνωρίζετε, το ποδόσφαιρο έχει το αυτοδιοίκητο και καμία πολιτεία δεν μπορεί να επηρεάσει οποιεσδήποτε αποφάσεις. Επιπροσθέτως, υπάρχουν κυρώσεις από την UEFA και οι αναδιαρθρώσεις κατηγοριών αποτελούν αρμοδιότητες αποκλειστικά των οικείων ομοσπονδιών. Οι ηγεσίες και τα αρμόδια όργανα των ομοσπονδιών εκτιμούν τις εκάστοτε συγκυρίες και τις ανάγκες και αποφασίζουν ανάλογα, με γνώμονα το πώς αντιλαμβάνονται την καλύτερη και εύρυθμη λειτουργία των πρωταθλημάτων που διοργανώνουν. Το ίδιο συνέβη και με την πρόσφατη αναδιάρθρωση στη Σουπερλίγκα.
* Ποια θα είναι η στάση σας απέναντι στα διαχρονικά προβλήματα του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού, όπως τα «στημένα» ματς, ο χουλιγκανισμός και το ντόπινγκ;
- Για εμάς αποτελούν κόκκινη γραμμή τα στημένα, ο χουλιγκανισμός και το ντόπινγκ. Σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα και τους φορείς προσπαθούμε να περιορίσουμε το φαινόμενο της βίας στους αθλητικούς χώρους. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ιδιαίτερα φαινόμενα βίας. Οσον αφορά τα στημένα, σε συνεργασία με τις διεθνείς αθλητικές αρχές, FIFA,UEFA, Ευρωπαϊκή Ενωση κ.λπ., καθώς και τις αντίστοιχες αθλητικές και άλλες αρχές της χώρας, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε δραστικά και αυτό το φαινόμενο. Για την αντιμετώπιση του αρνητικού φαινομένου του ντόπινγκ σκοπεύουμε να διευρύνουμε τους ελέγχους, συνεργαζόμενοι με το ΕΣΚΑΝ και να ενημερώνουμε ευρύτερα για τις αρνητικές συνέπειες της φαρμακοδιέγερσης.
Βία και ποινές
* Στην προηγούμενη θητεία σας, με δική σας πρωτοβουλία είχε καταργηθεί η διάταξη με την οποία οι αυτουργοί επεισοδίων οδηγούνταν στη φυλακή, γεγονός που είχε χαρακτηριστεί ως «ρουσφέτι» για συγκεκριμένη περίπτωση οπαδών του Αρη. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
- Οι θεσμοί κρίνονται όχι από τις προθέσεις, αλλά από την πράξη. Πιστεύω ότι, αφενός μεν με τη σωστή ενημέρωση και την παιδεία και αφετέρου με τη συνεργασία με αντίστοιχους φορείς και ομάδες, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό πιο ουσιαστικά. Εκτιμώ πως η χρήση της παρεπόμενης ποινής μπορεί να αποδειχθεί πιο αποτελεσματική από οποιαδήποτε άλλα μέτρα. Η συνεργασία μας με άλλες χώρες, καθώς και η αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας για την αντιμετώπιση αντίστοιχων προβλημάτων αποτελεί για εμάς έναν βασικό άξονα πολιτικής.
* Τα κλειστά κολυμβητήρια λόγω της ένδειας χρημάτων και της ακριβής τιμής του πετρελαίου είναι το υπ' αριθμόν 1 πρόβλημα στον υγρό στίβο, που σε χαλεπούς καιρούς επιμένει να κρατάει ψηλά τη σημαία του ελληνικού αθλητισμού. Πώς σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε;
- Είναι γεγονός ότι η ΓΓΑ θα συνεχίζει να στηρίζει τη λειτουργία των μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως το ΟΑΚΑ, το ΣΕΦ, ο Αγιος Κοσμάς κ.λπ., ενώ παράλληλα βρισκόμαστε σε συνεννόηση τόσο με τις Περιφέρειες όσο και με τη ΔΕΠΑ. Είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και με τον ΟΠΑΠ, για να βρούμε λύσεις, καθώς θεωρούμε πως το μέλλον της χώρας είναι τα παιδιά μας και οφείλουμε να μην τα απογοητεύουμε. Κανένας αθλητής δεν θα πληρώνει για να χρησιμοποιεί τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίζει τον αθλητισμό και αυτό κάνουμε.
* Ο ΟΠΑΠ ιστορικά, παραδοσιακά και κυρίως αποτελεσματικά είναι ο κύριος αιμοδότης του ποδοσφαίρου και του ελληνικού αθλητισμού. Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με το ενδεχόμενο πώλησής του;
- Αν ληφθεί απόφαση πώλησής του, θα πρέπει το τίμημα να είναι ανάλογο της μεγάλης αξίας του. Και σε αυτή την περίπτωση οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι του αθλητικού κινήματος, φερ' ειπείν τα 100 εκατομμύρια τα οποία ετησίως πηγαίνουν στο πρόγραμμα κοινωνικής εταιρικής ευθύνης και στον αθλητισμό, να εξακολουθήσουν να ικανοποιούνται στο ακέραιο.
* Ποια είναι η άποψή σας για τις εκλογές στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή; Τι ρόλο θεωρείτε ότι πρέπει να έχει και τι πρωτοβουλίες πρέπει να αναλάβει, ειδικά αυτή την εποχή;
- Το υπουργείο έχει ειδικό θεσμικό ρόλο να στηρίζει τον ελληνικό αθλητισμό χωρίς να παρεμβαίνει στα εσωτερικά του, δηλαδή στις αντίστοιχες εκλογές. Η ΕΟΕ έχει από το καταστατικό της σημαντικό ρόλο να επιτελέσει, όπως είναι η υποστήριξη της ολυμπιακής προετοιμασίας, καθώς αποτελεί την ανωτάτη αθλητική αρχή στην πυραμίδα του αθλητισμού. Ανέκαθεν ο ρόλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ήταν ιδιαίτερα σημαντικός και το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. Εκτιμώ ότι η συνεργασία της ΕΟΕ με το υφυπουργείο Αθλητισμού θα συνεχίσει να είναι και με το νέο Δ.Σ. συνεχής και ουσιαστική.
Οι μεταρρυθμίσεις
Ο Ιωαννίδης, ως πρώην προπονητής, ξέρει τις «κόκκινες γραμμές». «Κανείς αθλητής δεν θα πληρώνει για να γυμνάζεται», τονίζει στο συντάκτη της «Κ.Ε.»
 
Ο Ιωαννίδης, ως πρώην προπονητής, ξέρει τις «κόκκινες γραμμές». «Κανείς αθλητής δεν θα πληρώνει για να γυμνάζεται», τονίζει στο συντάκτη της «Κ.Ε.»* Κύριε υπουργέ, αναφερθήκατε στη Βουλή σε μια διοικητική μεταρρύθμιση του αθλητισμού. Πώς θα υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό και τι σημαίνει για σας αποκέντρωση;
- «Μέχρι σήμερα το θεσμικό πλαίσιο για τον αθλητισμό έχει μία συγκεντρωτική μορφή και δεν υπάρχουν ούτε υπηρεσίες αποκεντρωμένες ούτε όργανα που θα στηρίζουν την περιφερειακή οργάνωση του αθλητισμού. Δηλαδή, όλοι οι θεσμικοί φορείς ΟΤΑ, σωματεία, ενώσεις, πρόεδροι ομάδων κ.λπ., μεταναστεύουν στην Αθήνα για να βρούνε λύσεις, π.χ. στη ΓΓΑ.
Εμείς, σεβόμενοι τον Ελληνα πολίτη, θέλουμε να βρίσκει λύσεις στον τόπο του. Προγραμματίσαμε λοιπόν τα Περιφερειακά Συμβούλια Αθλητισμού και τα Γραφεία Αθλητισμού, που θα έχουν σημαντική ευθύνη, τόσο για τον προγραμματισμό των αθλητικών υποδομών όσο και για άλλα αθλητικά θέματα, και θα συνδέονται με το Εθνικό Συμβούλιο Αθλητικού Σχεδιασμού, ώστε ο συνολικός μας προγραμματισμός να είναι αποτέλεσμα σημαντικών αντικειμενικά οργάνων, τόσο του υφυπουργείο Αθλητισμού όσο και των Περιφερειών της χώρας.
* Το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών είναι γνωστό ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί επιστημονικά για να καλύψει τις ανάγκες των αθλητών και των ομάδων. Τι προγραμματίζετε στον τομέα αυτόν;
- Ο νόμος 2725/99 προέβλεπε για το ΕΚΑΕ να γίνει ΝΠΙΔ με Προεδρικό Διάταγμα. Εμείς σήμερα βρισκόμαστε στην τελική φάση προεργασίας του Προεδρικού Διατάγματος, ώστε το ΕΚΑΕ να μετατραπεί σε ΝΠΙΔ. Θα έχει διοικητικό συμβούλιο από προσωπικότητες του αθλητισμού, επιστημονικό συμβούλιο, σύγχρονα τμήματα της αθλητικής επιστήμης, καθώς και τμήμα προπονησιολογίας, το οποίο θα αναλύει στους προπονητές όλα τα δεδομένα από τις μετρήσεις και θα δίνει προπονητικές κατευθύνσεις.
Επίσης θεσμοθετούμε σε συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο δύο αυτοτελή πειραματικά αθλητικά σχολεία, ένα στο Λεκανοπέδιο Αττικής και ένα στη Θεσσαλονίκη, ευελπιστώντας στη συνέχεια να λειτουργήσουν σε όλες τις έδρες των Περιφερειών. Για την καταπολέμηση των πνιγμών δημιουργούμε ειδικά προγράμματα για τον γενικό πληθυσμό, με ενημερωτικές εκπομπές, ειδικά σποτ στην τηλεόραση, αλλά και μαθήματα εκμάθησης επίπλευσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου