Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΟΠΑΠ: Μέσα στην εβδομάδα η απόφαση για το μονοπώλιο

Τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα στις 24-25 Ιανουαρίου, αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαικών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) για το μονοπώλιο τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ. Το ΔΕΚ ασχολήθηκε με την υπόθεση μετά από προδικαστικό ερώτημα του Συμβουλίου της Επικρατείας που τέθηκε μετά από προσφυγή σε αυτό της Stanley Bet.

Οι εκτιμήσεις νομικών κύκλων που παρακολουθούν την υπόθεση είναι ότι το ΔΕΚ θα κινηθεί στο πλαίσιο της πρόσφατης γνωμάτευσης του Εισαγγελέα του, σύμφωνα με την οποία δικαιολογείται το μονοπώλιο σε περιπτώσεις δημοσίου συμφέροντος, αλλά στην περίπτωση του ΟΠΑΠ οι τακτικές που εφαρμόζει είναι επιθετικές και ενθαρρύνουν την αυξημένη χρήση τυχερών παιχνιδιών.

Αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, ο ΟΠΑΠ θα επικαλεστεί αφενός τις αλλαγές που έχουν γίνει στο νόμο για τα τυχερά παιχνίδια και αφετέρου περαιτέρω τροποποιήσεις και περιορισμούς στην στρατηγική του ώστε να δικαιολογήσει την διατήρηση του μονοπωλίου. Στο πλαίσιο αυτό θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει περιοριστικές και συντηρητικές εμπορικές πρακτικές όσο αφορά την επικοινωνία και τις προωθητικές ενέργειες οι οποίες πιθανόν να έχουν επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα . Για παράδειγμα δεν θα διαφημίζει απευθείας τα προιόντα του αλλά το κοινωνικό έργο, θα έχει δυσκολίες στην αύξηση της συχνότητας των κληρώσεων κλπ.

Ο ΟΠΑΠ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καθώς πρέπει ταυτόχρονα να προωθήσει διαφορετικά νέα project, όπως τα φρουτάκια, το οn line στοίχημα κλπ σε μια περίοδο εταιρικού μετασχηματισμού με την πώληση να τρέχει. Η συγκυρία αυτή δημιουργεί κινδύνους εκτέλεσης όλων των projects, επηρεάζει την αποτίμηση του Οργανισμού και απασχολεί τους αναλυτές όπως φάνηκε και σε πρόσφατο report της Credit Suisse.

Η διοίκηση του ΟΠΑΠ ενόψει της ιδιωτικοποίησης έχει παγώσει όλες τις υπογραφές συμβάσεων. Στο πλαίσιο αυτό παραμένει ανοικτή η ανανέωση της σύμβασης με την Ιntralot για το έργο του τεχνολογικού παρόχου, όπως και η σύμβαση για την επέκταση στο διαδίκτυο με την G2, θυγατρική του ομίλου της Lottomatica. Χωρίς κανείς να το παραδέχεται επίσημα είναι προφανές ότι οι δύο εταιρίες θα χρειαστεί να διαπραγματευτούν τις συγκεκριμένες συμβάσεις με τον νέο μέτοχο του οργανισμού. Πιθανότατα το ίδιο θα ισχύσει και για τη σύμβαση εκμετάλλευσης των κρατικών λαχείων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου