Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Προσπάθεια των συνδικαλιστών να μπλοκάρουν την πώληση του ΟΠΑΠ


"Φρένο" στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ επιχειρούν να βάλουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό. Με προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσβάλλουν ως αντισυνταγματική και παράνομη την πώληση του 29% των μετοχών του Οργανισμού, με διεθνή ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό που αποφάσισε στις 19.9.2012 το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Α.Ε.). 

Με την προσφυγή ζητείται νʼ ακυρωθεί η εν λόγω απόφαση, υποστηρίζοντας ότι προσκρούει στο Σύνταγμα. 

Όπως αναφέρεται, η μεταβίβαση των μετοχών η οποία θα έπρεπε να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα  παραβιάζει και το Ν. 3049/2002 (άρθρο 8) κατά το σκέλος εκείνο που αφορά τις αποκρατικοποιήσεις των επιχειρήσεων του Δημοσίου. 

Επίσης, επισημαίνεται ότι έως το 2030  το Δημόσιο έχει παραχωρήσει στον ΟΠΑΠ την άδεια διεξαγωγής των παιγνίων, ενώ υπάρχει και δεκαετής σύμβαση παραχώρησης για τη λειτουργία 35.000 παιγνιομηχανημάτων (φρουτάκια) από τα οποία τα  16.500 διαχειρίζεται ο ίδιος ο ΟΠΑΠ και τα άλλα τα διαχειρίζονται παραχωρησιούχοι.  

Σύμφωνα με την προσφυγή, η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, δεν επιτρέπεται από τα άρθρα 26 και 106 του Συντάγματος και στην πραγματικότητα θα στερήσει τον κρατικό προϋπολογισμό από 700 εκατομμύρια ευρώ που υπολογίζεται ότι προσφέρει από τη φορολογία εισοδήματος.


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου