Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Πολυεθνικό ενδιαφέρον για το 33% του ΟΠΑΠ Περιορίζει τις προσδοκίες για υψηλό τίμημα η φορολόγηση στα κέρδη από το πρώτο ευρώ


Στρατηγικοί επενδυτές από τον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών αλλά και funds με υψηλά διαθέσιμα θα κονταροχτυπηθούν για το 33% του ΟΠΑΠ που πωλεί το Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
Οι υποψήφιοι μνηστήρες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του διαγωνισμού δεν ξεπέρασαν τους 10, όπως  επιθυμούσαν από το ΤΑΙΠΕΔ. Από την άλλη πλευρά, πρόκειται για ισχυρούς παίκτες που μπορούν να φθάσουν ως το τέλος της διαδικασίας και να εγγυηθούν τη συνέχεια και ανάπτυξη του Οργανισμού.
Από τον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών εκδήλωσαν ενδιαφέρον η Lottomatica, η Intralot  και η κοινοπραξία Κοπελούζος - Playtech (Ισραήλ) - Merkur Gaming (Γερμανία). Φάκελο υπέβαλαν ακόμη o επιχειρηματίας Δ. Μελισσανίδης με τους Τσέχους του PPF (ελέγχουν μερίδιο στην Τράπεζα Πειραιώς και ενδιαφέρονται για τη ΔΕΠΑ), καθώς επίσης τέσσερα  επενδυτικά funds, μεταξύ των οποίων η αγγλική BC Partners (μετέχει στα Καζίνα της Πάρνηθας και της Θεσσαλονίκης),  οι Κινέζοι της Fosun, γνωστής από τη συνεργασία της με τη Folli-Follie, και το Texas Pacific Group.
Η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ αποτελεί ορόσημο για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, αφού πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη λοταρία στον κόσμο και την πιο κερδοφόρα εισηγμένη του κλάδου πανευρωπαϊκά.
Το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ μετά την εισήγηση των συμβούλων Deutsche Bank και NBG θα αξιολογήσει τους φακέλους των εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στη συνεδρίασή του στις 21 Νοεμβρίου και θα αποφασίσει ποιες πληρούν τις προδιαγραφές του Οργανισμού για να προκριθούν στην επόμενη φάση. Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες που υπέβαλαν φάκελο αποτελούν τους leaders των κοινοπραξιών που στην πορεία μπορεί να εμπλουτιστούν και με άλλους εταίρους.
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι οι δεσμευτικές προσφορές θα έχουν υποβληθεί ως το τέλος του έτους ώστε ο νέος ιδιοκτήτης του ΟΠΑΠ να ανακηρυχθεί στις αρχές του 2013, αλλά μάλλον το χρονοδιάγραμμα αυτό θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί.
Σήμερα το 33% του ΟΠΑΠ αποτιμάται στο ΧΑ στα 500 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή κέρδη αναμένει ο Οργανισμός το 2012. Το γεγονός αυτό δεν προϊδεάζει ότι το τίμημα που θα υποβληθεί θα είναι πολύ μεγαλύτερο των 500 εκατ. ευρώ καθώς η φορολόγηση των μεικτών κερδών του ΟΠΑΠ από το 2013 αλλά και των κερδών των νικητών κατά 10% από το πρώτο ευρώ (σήμερα το πλαφόν στο αφορολόγητο των κερδών είναι 100 ευρώ) θα μειώσει σημαντικά τη μελλοντική κερδοφορία του.
Από την επιβολή συντελεστή φορολογίας 30% στα μεικτά κέρδη το 2013 τα καθαρά κέρδη του Οργανισμού θα περιοριστούν στα 250 εκατ. ευρώ από 500 εκατ. ευρώ το 2012. Το Δημόσιο, σκεπτόμενο ότι θα αποχωρήσει από τον Οργανισμό και για να συμμορφωθεί με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επέβαλε αυτή τη φορολογία που θα του εξασφαλίσει αυξημένα μελλοντικά φορολογικά έσοδα.
Την περασμένη Τετάρτη όμως προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Επειδή έλειπαν περίπου 250 εκατ. ευρώ ισοδύναμα μέτρα από το τρίτο μνημόνιο, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας κατέθεσε τροπολογία για φόρο στα κέρδη των νικητών στα τυχερά παιχνίδια από το πρώτο ευρώ αλλάζοντας τα δεδομένα για τις προοπτικές του Οργανισμού εν όψει της ιδιωτικοποίησής του.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι με την απόφαση αυτή το κράτος πυροβολεί τα πόδια του αφού βάζει βόμβα στα μελλοντικά έσοδα του Οργανισμού, άρα και στη φορολογητέα ύλη, αφού η πρωτοβουλία αυτή «ακουμπάει» απευθείας τον πελάτη του ΟΠΑΠ.
Από το ΤΑΙΠΕΔ θεωρούν ότι από τη φορολόγηση των κερδών των νικητών η πτώση του τζίρου του ΟΠΑΠ δεν θα ξεπεράσει το 5%. Πάνω από 10% εκτιμούν την πτώση του τζίρου επενδυτικοί οίκοι αφού, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, ως σήμερα καταβάλλεται φόρος μόνο για το 20% των κερδών που διανέμονται στους παίκτες, καθώς το 80% αφορά κέρδη κάτω από το ποσό των 100 ευρώ, γεγονός που θα περιορίσει την ανακύκλωσή τους.
Οι πράκτορες που έχουν καθημερινή τριβή με τους παίκτες θεωρούν ότι ο αρνητικός αντίκτυπος στον τζίρο  θα ξεπεράσει το 20%. Οπως εξηγούν, παιχνίδια όπως το ΚΙΝΟ ή το Πάμε Στοίχημα οφείλουν την επιτυχία τους στη λογική της επανατοποθέτησης των κερδών. Τα νούμερα της Ομοσπονδίας των Πρακτόρων δείχνουν πως το αρχικό κεφάλαιο που ποντάρεται στα παιχνίδια μετά την ανακύκλωσή του αποφέρει συνολικό τζίρο που ξεπερνά το 330 % του αρχικού ποσού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ποσό που θα παρακρατείται από το 10% των κερδών θα ισοδυναμεί με το τριπλάσιο αυτού σε τζίρο. Αν ληφθεί αυτό ως δεδομένο, τα 250 εκατ. ευρώ που προσδοκά να εισπράξει το υπουργείο από τον νέο φόρο θα έχουν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους πράκτορες, οι συνολικές απώλειες σε τζίρο για τον ΟΠΑΠ να προσεγγίσουν τα 800 εκατ. ευρώ ή περίπου το 20% του σημερινού τζίρου της εταιρείας.
Παράλληλα πράκτορες και αναλυτές επισημαίνουν ότι από τη στιγμή που ο ΟΠΑΠ θα παύσει να είναι ανταγωνιστικός για μικρά πονταρίσματα θα υπάρξει απώλεια εσόδων προς όφελος του παράνομου διαδικτυακού στοιχηματισμού.


VLTs και Διαδίκτυο ανεβάζουν τη δυναμική 
Οι επτά μνηστήρες του ΟΠΑΠ θα πρέπει να ενσωματώσουν στο τίμημα που θα προσφέρουν τα οφέλη από τη δραστηριοποίηση του ΟΠΑΠ στα VLTs και στο Διαδίκτυο αλλά και από το μονοπώλιο ως το 2030.
Μόνο από τα VLTs, τα ετήσια έσοδα υπολογίζονται σε 800 εκατ. ευρώ. Αλλωστε ο νέος ιδιοκτήτης θα αντισταθμίσει την πτώση των κερδών, από την περικοπή των κοινωνικών δράσεων του Οργανισμού (χορηγίες, δωρεές) που σε ετήσια βάση προσεγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα επιδιώξει να αλλάξει και τη συλλογική σύμβαση εργασίας με το προσωπικό, η οποία προβλέπει ως και 20 μισθούς σε μία χρήση, απίθανα επιδόματα (ακόμη και για χειρισμό φωτοτυπικών μηχανημάτων) καθώς και πλουσιοπάροχα εφάπαξ.
Εμπειροι παράγοντες αναφέρουν ότι η τελική προσφορά των επενδυτών θα εξαρτηθεί και από τον τρόπο καταβολής του τιμήματος.


Αγωνία και για τα Κρατικά Λαχεία 

Στις 30 Νοεμβρίου θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές από τους ενδιαφερομένους

Με ενδιαφέρον αναμένουν στο ΤΑΙΠΕΔ και την εξέλιξη του διαγωνισμού για τα Κρατικά Λαχεία που αφορά τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας και τη διαχείριση των Κρατικών Λαχείων για περίοδο 12 ετών, συμπεριλαμβανομένου και του Ξυστό.
Στις 16 Νοεμβρίου θα υποβληθούν οι τεχνικοί φάκελοι από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και στις 30 Νοεμβρίου θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες η αυστριακή λοταρία έχει αποχωρήσει από τον διαγωνισμό και συνεχίζουν η κοινοπραξία ΟΠΑΠ, Lottomatica, Intralot, Scientific Games και η κοινοπραξία της ιταλικής Sisal μαζί με τον όμιλο Κοπελούζου. Leader στην πρώτη κοινοπραξία είναι ο ΟΠΑΠ με 34%. Η διοίκηση Σπανουδάκη είχε έρθει σε συμφωνία με το τσεχικό fund PPF να αποκτήσει περίπου το μισό του ποσοστού του ΟΠΑΠ στην κοινοπραξία, αλλά η διοίκηση Λουρόπουλου δεν έχει επικυρώσει ακόμη τη συμφωνία. Η σχετική άδεια έχει δοθεί πάντως από το ΤΑΙΠΕΔ. Στους όρους του διαγωνισμού αναφέρεται ότι ο πλειοδότης θα πρέπει να επιστρέφει στο κράτος το 30% των μεικτών κερδών (τζίρος μείον τα κέρδη των νικητών), ποσό το οποίο δεν πρέπει να υπολείπεται των 30 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και των 50 εκατ. ευρώ για καθένα από τα υπόλοιπα 11 χρόνια. Η εγγυημένη αυτή απόδοση αναμένεται να έχει αντίκτυπο στην οικονομική προσφορά των δύο διεκδικητών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου