Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

ΟΠΑΠ: Επτά οι ενδιαφερόμενοι για το 33%

Επτά ενδιαφερόμενοι εμφανίστηκαν σήμερα στο πλαίσιο του διαγωνισμού του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες,
τρεις επενδυτικοί όμιλοι (μεταξύ των οποίων και η βρετανική BC Partners που είχε αποκτήσει, αλλά επέστρεψε στους προηγούμενους ιδιοκτήτες τα Καζίνο Πάρνηθας και Θεσσαλονίκης), η Intralot, η ιταλική Lottomatica, η κοινοπραξία του ομίλου Μελισσανίδη με το τσεχικο fund PPF καθώς και κοινοπραξία του ομίλου Κοπελούζου με ισραηλινή εταιρεία.

Το ενδιαφέρον θεωρείται ικανοποιητικό από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ με δεδομένο πως εκδηλώθηκε σε μια περίοδο έντονης αναταραχής στο πολιτικό σκηνικό και εν μέσω αμφιβολιών για το πότε και το πως θα ληφθεί η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα.

Οι προσφορές σε αξιολογηθούν εντός του προσεχούς 15θημέρου από το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να διαπιστωθεί πως πληρούν τα τυπικά προσόντα και στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να εκδηλώσουν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον, με βάση και τα τελικά σχήματα που θα έχουν διαμορφωθεί.

Οσο για το τίμημα, πολλοί θεωρούν πως θα βρίσκεται κοντά στην τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του οργανισμού. Σήμερα το 33% αποτιμάται στο Χ.Α. περί τα 500 εκατ. ευρώ. Οσο για τις αναλύσεις σύμφωνα με τις οποίες το τίμημα θα επηρεαστεί από τις αλλαγές στη φορολογία επί των κερδών, στο ΤΑΙΠΕΔ υποβαθμίζουν τις σχετικές προβλέψεις. Επισημαίνουν πως στη χειρότερη περίπτωση οι απώλειες εσόδων θα είναι ελάχιστες και πολύ μακριά από τις προβλέψεις του 20% και 30% που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες.

Στα πλεονεκτήματα του ΟΠΑΠ περιλαμβάνονται το μονοπώλιο που διατηρεί ο οργανισμός μέχρι το 2030 για τα παιχνίδια που έχει σήμερα σε λειτουργία, η άδεια για τη διαχείριση παιγνιομηχανών («φρουτάκια» - VLTs) που εξασφάλισε πέρυσι, η απουσία του από το Ιντερνετικό στοίχημα (και τα σχέδια για είσοδο μέσω συνεργασίας με στρατηγικό εταίρο). Η Ελλάδα παραμένει μια από τις μεγαλύτερες αγορές διεθνώς στον τομέα του τζόγου παρά την κρίση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου