Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Η κρίση έκοψε 1 δισ. ευρώ από τον τζίρο στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ

Θυσία στον βωμό της κρίσης έχει γίνει ένα σημαντικό κομμάτι από τα λεφτά που ξοδεύουν οι παίκτες για να κυνηγήσουν την τύχη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Όπως προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις της εταιρείας, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, στη διάρκεια του φετινού 9μήνου ο τζίρος σε όλα τα παιχνίδια ήταν 2,94 δισ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο 9μηνο του 2008 είχαν παιχτεί 3,97 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στη σκληρή τετραετία της δραματικής ύφεσης οι δαπάνες των ανά την επικράτεια τζογαδόρων έχουν μειωθεί κατά 1 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 25,9%. Την ίδια αυτή τετραετία της σαρωτικής και πολύπλευρης κρίσης, ο παραγόμενος πλούτος στη χώρα μας (το ΑΕΠ) έχει συρρικνωθεί κατά 21%, ενώ στα ίδια επίπεδα είναι και η «βουτιά» που έχει κάνει η ιδιωτική κατανάλωση.
Ωστόσο, παρά τη σοβαρή κάμψη στον τζίρο των παιχνιδιών, ο μονοπωλιακός ΟΠΑΠ εξακολουθεί να «παράγει» ιδιαίτερα αξιόλογα κέρδη, τα οποία το 9μηνο της φετινής χρονιάς ήταν 371,7 εκατ. ευρώ. Γεγονός που σημαίνει ότι ο ΟΠΑΠ μαζεύει καθαρά στο ταμείο του σχεδόν 1,4 εκατ.ευρώ την ημέρα. Με τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, τέτοιου είδους οικονομικά μεγέθη είναι στην κυριολεξία χρυσοφόρα.
Εκ των πραγμάτων, όμως, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις οι οποίες ανέτρεψαν «εν ψυχρώ» το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και θεσμοθέτησαν την άγρια φορολογία {30% στα έσοδα από τα παιχνίδια και 10% στα κέρδη των παικτών) αναμένεται να ψαλιδίσουν σημαντικά τις επιδόσεις του ΟΠΑΠ. Εξέλιξη που σαφώς χαμηλώνει τον πήχη σε ότι αφορά το τίμημα για το προς πώληση «πακέτο» του 33% της εταιρείας, το οποίο έχει τρέχουσα αξία στο Χρηματιστήριο 530 εκατ. ευρώ. Πηγές της αγοράς θεωρούν ότι είναι λογικό να υπάρξει ένα «πριμ» 20% από τους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν τον ΟΠΑΠ.
Το Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου δεν έχει κρίνει ακόμη ποιοι και πόσοι από τους συνολικά 8 «μνηστήρες» (διεθνή funds, ξένες εταιρείες και οι ελληνικοί όμιλοι Κόκκαλη, Μελισσανίδη, Κοπελούζου) θα περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης. Οπότε και θα ζητηθούν οι οικονομικές προσφορές. Την ίδια στιγμή, η παραχώρηση της άδειας για τα κρατικά λαχεία εξελίσσεται σε... γεφύρι της Άρτας. Έπειτα από συνεχείς αναθεωρήσεις, το τελευταίο χρονοδιάγραμμα «δείχνει» ότι οι προσφορές θα κατατεθούν τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.
Τα μέλη της κοινοπραξίας της οποίας ηγείται ο ΟΠΑΠ (και θεωρείται ακλόνητο φαβορί για τα λαχεία) δεν έχουν βρει ακόμη το επιχειρηματικό modus vivendi. Υπάρχουν διαφωνίες και ως προς το τίμημα, αλλά και ως προς τα ζητήματα του ύψους των προμηθειών στο λειτουργικό σκέλος της μπίζνας.


Ιντερνετικά στοιχήματα
Πέραν τούτων, μια άλλη κρίσιμη παράμετρος για την αγορά του τζόγου είναι οι απαγορεύσεις των ιντερνετικών στοιχημάτων που, με βάση τον νέο νόμο, θα ισχύσουν από την 5η Δεκεμβρίου.
Προβλέπεται «φραγή» όλων των παράνομων ιστοσελίδων, αλλά και ποινές στους παίκτες. Είναι εμφανές ότι εν όψει της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ επιχειρείται ένα ξεκαθάρισμα της αγοράς. Διότι το επόμενο βήμα είναι να οριστούν οι κανόνες για την παροχή νόμιμων αδειών ιντερνετικού στοιχηματισμού σε ιδιώτες.
Η τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ΟΠΑΠ δεν έκανε σοφότερους τους αναλυτές. Οι «απαντήσεις» που έδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Κων. Λουρόπουλος είχαν την ίδια σημασία που έχει το... μηδέν στην πρόσθεση.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ποσοτικοποιήσει τα έσοδα από τη φορολογία στα 222 εκατ. ευρώ ετησίως. Καθώς το κράτος θα παίρνει το 30% από τα καθαρά έσοδα που αφήνουν τα παιχνίδια στον ΟΠΑΠ, το σύνολο τους θα είναι 740 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται, δηλαδή, μια κάμψη άνω του 40% σε σύγκριση με το 2011, όταν τα καθαρά έσοδα του ΟΠΑΠ ήταν 1,3 δισ. ευρώ. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το 2013 (οπότε και θα εφαρμοστούν οι νέες φορολογικές διατάξεις) τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ θα περιοριστούν στο επίπεδο των 160 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2014 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν κατά τι τα 200 εκατ. ευρώ.
Η πτωτική αναθεώρηση της κερδοφορίας του ΟΠΑΠ έχει επιδράσει αρνητικά στην τιμή της μετοχής, η οποία στη διάρκεια του 2012 χάνει 29%, όταν ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου έχει κέρδη 20%...
Σε κάθε περίπτωση, το πιο σημαντικό «όπλο» για τον ΟΠΑΠ είναι το ΚΙΝΟ, που αποκαλείται και «ρουλέτα των φτωχών». Από αυτό προέρχεται το 52% της καθαρής κερδοφορίας του ΟΠΑΠ, ενώ άλλο ένα 30%των καθαρών κερδών προέρχεται από το Στοίχημα. Το ΚΙΝΟ παίζεται καθημερινά επί 13 ώρες (9 το πρωί μέχρι το βράδυ) και έχει156 κληρώσεις. Υπολογίζεται ότι ανά πεντάλεπτο περίπου 25.000 παίκτες σε όλα τα πρακτορεία της χώρας ποντάρουν στα νούμερα του ΚΙNO, συνήθως 1 ή 2 ευρώ κατά μέσο όρο...
Εκτός από τους Έλληνες, παίζουν φανατικά και πολλοί ξένοι που διαμένουν στη χώρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου