Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Η Ενωση Διαδικτυακού Στοιχηματισμού (Remote Gambling Association - RGA) και η Ευρωπαϊκή Ενωση Τυχερών Παιγνίων και Στοιχηματισμού (European Gaming and Betting Association - EGBA) υπέβαλαν καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη μη γνωστοποίηση των κανονισμών που, κατά τη θέση τους, θα επεκτείνουν το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στον διαδικτυακό στοιχηματισμό και θα επιβάλουν σκληρά μέτρα επιβολής, ενώ η συμμόρφωση της νέας νομοθεσίας με τη νομοθεσία της Ε.Ε. παραμένει αμφίβολη. 


Η EGBA και η RGA, οι οποίες από κοινού αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των μεγαλύτερων Ευρωπαίων παρόχων διαδικτυακού στοιχηματισμού, ανησυχούν ότι η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε στην έναρξη της αδειοδότησης των παρόχων διαδικτυακού στοιχηματισμού. Το συγκεκριμένο ήταν ένα κύριο μέτρο της νέας νομοθεσίας περί των τυχερών παιγνίων που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2011. Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται οι συγκεκριμένες ενώσεις, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να εκχωρήσει στον ΟΠΑΠ, τον τρέχοντα μονοπωλιακό πάροχο τυχερών συμβατικών (offline) παιγνίων, επέκταση της άδειας για 10 επιπλέον έτη, από το 2020 έως το 2030 και να επεκτείνει το μονοπώλιο προκειμένου να συμπεριλάβει και τον διαδικτυακό στοιχηματισμό. Παράλληλα, καταγγέλουν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία επέδειξε περιφρόνηση για το δίκαιο της Ε.Ε., είναι πλήρως αδιαφανής και τονίζουν πως το γεγονός ότι δεν ειδοποιήθηκε η Επιτροπή σύμφωνα με την Οδηγία 98/34/ΕΚ, αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη. Θυμίζουμε ότι οι κανονισμοί εισάγουν ευρεία μέτρα επιβολής, όπως μεταξύ άλλων τον αποκλεισμό Παρόχων υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) και πληρωμών, πρόστιμα σε τράπεζες και διαδικτυακούς παρόχους που προσφέρουν υπηρεσίες στοιχηματισμού, καθώς και πρόστιμα σε παρόχους που δεν έχουν λάβει άδεια.

Θα αναλάβει δράση ο Επίτροπος; 
Σύμφωνα με τη Sigrid Ligne, Γενική Γραμματέα της EGBA, «ο Επίτροπος Barnier επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι θα αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του ως προς τη διασφάλιση της συμμόρφωσης της νομοθεσίας περί των τυχερών παιγνίων των Κρατών-Μελών με το δίκαιο της Ε.Ε. Ευελπιστούμε ότι ο Επίτροπος θα διερευνήσει άμεσα την καταγγελία μας, καθώς και αρκετές άλλες εκκρεμείς καταγγελίες, και θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ως προς την Ελλάδα». Αν γίνει αυτό και ο Επίτροπος αποδεχθεί την καταγγελία των ενώσεων, αναμένεται ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα έρθει στην Αθήνα η ενημέρωση από τις Βρυξέλλες για πάγωμα όλων των διαδικασιών, μέχρι να αποφανθεί η Επιτροπή της Κομισιόν αν η απόφαση της ΕΕΕΠ είναι σύννομη με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πού βασίζεται η καταγγελία των ενώσεων; Στο παράγωγο δίκαιο στο οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την παροχή υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών. Αυτό είναι ένα μέτρο το οποίο ένα Κράτος Μέλος πρέπει να γνωστοποιήσει στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης σύμφωνα με την οδηγία 98/34, όπως αυτή έχει τροποποιηθεί (η «Οδηγία»). Αυτό ισχύει για τον λόγο ότι η Οδηγία απαιτεί την κοινοποίηση όλων των κανόνων για τις υπηρεσίες, οι οποίες προσδιορίζονται ως προϋποθέσεις γενικής φύσεως σχετικά με την ανάληψη και την παροχή υπηρεσιών, όπως είναι οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών στο Διαδίκτυο. Κατόπιν της γνωστοποίησης ακολουθεί μια περίοδος απραξίας κατά τη διάρκεια της οποίας το παράγωγο δίκαιο δεν πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή. Η αμέλεια ειδοποίησης έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη δυνατότητας εφαρμογής των απαιτήσεων κατά τους αδειοδοτημένους φορείς παροχής υπηρεσιών. Σύμφωνα με το Αρθρο 8 της Οδηγίας τα Κράτη Μέλη υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν οποιοδήποτε προσχέδιο τεχνικών κανονισμών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτως ώστε αυτή να μπορεί να αξιολογήσει τη συμβατότητα του προσχεδίου με το κοινοτικό δίκαιο. Επιπρόσθετα, τα Κράτη Μέλη είναι υποχρεωμένα να κοινοποιήσουν εκ νέου τους τεχνικούς κανονισμούς στην Κομισιόν σε περίπτωση κατά την οποία αυτοί έχουν τύχει τροποποίησης. Αυτό, κατά τις ενώσεις των εταιρειών, δεν έχει γίνει από την ΕΕΕΠ και δεν συνάδει με τους κανόνες της Ε.Ε.

Πιθανό πρόστιμο από την Ε.Ε. 
Από έγκυρους νομικούς κύκλους γίνεται η εκτίμηση ότι αν τελικά η Κομισιόν θεωρήσει παράβαση των κανονισμών της τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτό τον τομέα, τότε μπορεί να επιβάλει υψηλό χρηματικό πρόστιμο. Θυμίζουμε ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν η Ε. Ε. επέβαλε χρηματική ποινή στη χώρα μας για το θέμα με τα «φρουτάκια». Το ΥΠΟΙΚ είχε απαγορεύσει όλα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εκτός και αν επρόκειτο για καζίνο. Εκείνος ο νόμος της απαγόρευσης παραβίαζε βασικές αρχές του κοινοτικού δικαίου της Ε.Ε. και το 2006 τιμωρηθήκαμε με πρόστιμο 3,500,000 ευρώ ετησίως. Μέχρι να υπάρξει συμμόρφωση στις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Ελλάδα πλήρωσε πάνω από 35 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα.

Αποχωρεί η Betfair 
Mε επίσημη ανακοίνωσή της η Betfair αναφέρει ότι αποσύρεται από την ελληνική αγορά διαδικτυακού στοιχήματος «έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια στο νομοθετικό μέτωπο». Η συγκεκριμένη εταιρεία υπογραμμίζει πως η ελληνική νομοθεσία για τον τζόγο δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή, ενώ σημειώνει ότι δεν έχει καταθέσει μέχρι στιγμής αίτημα για άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα λόγω σχετικής απόφασης από το νομικό τμήμα. «Η αξία των αδειών δεν μπορεί να προσδιοριστεί», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της με την Betfair αναφέροντας ότι οι όροι για την αδειοδότηση των εταιρειών στοιχήματος καθιστούν την ελληνική αγορά μη ελκυστική. Ετσι η Betfair σταματάει να προσφέρει υπηρεσίες στους Ελληνες παίκτες, με τα συστήματα της εταιρείας να αναγνωρίζουν τις ελληνικές ΙΡ και να μην επιτρέπουν πονταρίσματα. Θυμίζουμε ότι από τις αρχές του χρόνου έχει αποχωρήσει από την ελληνική αγορά η Ladbrokes.

Αυτή μπορεί να είναι η λύση 
Ποια μπορεί να είναι η λύση στο πρόβλημα; Επαναλαμβάνουμε την απόφαση που πήρε η γερμανική κυβέρνηση για το ίδιο θέμα. Αυτό το μοντέλο προβλέπει τη «φορολόγηση από τώρα» όλων των εταιρειών που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά του διαδικτυακού στοιχήματος, σύμφωνα με τον νόμο 4002/2011.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου