Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Η ΟΠΑΠ Α.Ε. απαντά με VLTs και live betting

Σειρά κινήσεων στρατηγικής σημασίας για την ενίσχυση της θέσης του Οργανισμού στο νέο τοπίο της αγοράς τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα αλλά και της χρηματοοικονομικής διάρθρωσης της εταιρείας υλοποιεί η διοίκηση του ΟΠΑΠ.

Μία από τις προτεραιότητες αποτελεί η προετοιμασία για τη χρήση και αξιοποίηση της 10ετούς άδειας λειτουργίας παιγνιομηχανημάτων – VLTs, στο πλαίσιο όσων εγκρίθηκαν κατά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Όπως προβλέπει η σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο (κυρώθηκε με το ν. 2843/2000), η ΟΠΑΠ Α.Ε. διαθέτει δικαίωμα προαίρεσης για την κατ’ αποκλειστικότητα διεξαγωγή και διαχείριση οποιωνδήποτε νέων παιχνιδιών την λειτουργία των οποίων επιτρέπει και εποπτεύει το Ελληνικό Δημόσιο.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι
 5.000 παιγνιομηχανήματα θα διαμοιραστούν κατά σειρά προτεραιότητας στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Κύκλοι της διοίκησης αξιολογούν ως ιδιαίτερα σημαντική την εξέλιξη αυτή καθώς πέραν της ενίσχυσης του δικτύου της εταιρείας, η ΟΠΑΠ αποκτά μια ακόμη πηγή εσόδων διευρύνοντας παράλληλα το χαρτοφυλάκιο των παιχνιδιών της.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση και των νέων παιχνιδιών της εταιρείας. Πρόκειται για τέσσερα monitor games –μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται και ψηφιακές κυνοδρομίες– που θα λειτουργούν στο σύστημα horizon και θα αναπτύξει η Intralot έναντι πρόσθετης ετήσιας αμοιβής, η οποία θα αντιπροσωπεύει το 8% επί των ακαθαρίστων εισπράξεων.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως η εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά και στην εισαγωγή του livebetting για το «Πάμε Στοίχημα», με προτεινόμενη ημερομηνία την Παρασκευή 1/4/2011. Πρόκειται για μορφή στοιχηματισμού (περιλαμβάνεται και αυτή στην επέκταση της σύμβασης με την Intralot) που επί μακρόν συγκαταλέγονταν στο σχεδιασμό του Οργανισμού με σκοπό την ανανέωση του «Πάμε Στοίχημα».

Οι αλλαγές

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων, οι αναλυτές εστιάζουν σε βασικά σημεία:

* Στο διαδικτυακό στοίχημα ο φόρος θα είναι 30% επί των μεικτών κερδών των εταιρειών και όχι 6% επί του τζίρου όπως αρχικά είχε προταθεί. Υπήρξαν διαβουλεύσεις (για τις οποίες είχε κάνει αναφορά το Capital.gr) κατά τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, οι οποίες και αποτυπώθηκαν στο προτεινόμενο νομοσχέδιο. Τα πρώτα σχόλια online operators κάνουν λόγο για υψηλότερη του αναμενόμενου φορολογία, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι στις Βρυξέλλες θα τεθεί ζήτημα εναρμόνισης της φορολογίας για όλα τα μέρη (ΟΠΑΠ, VLTs, οn line betting).

* Προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για τη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων από ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

* Αναμορφώνεται το πλαίσιο για το ιπποδρομιακό στοίχημα, προκειμένου ναπροσαρμοστούν όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου για τον ΟΔΙΕ ΑΕ

* Διατηρήθηκε το payout στο 80% κατ΄ελάχιστον, αλλά υπήρξε αλλαγή στο ανώτατο όριο πονταρίσματος, στα 2 ευρώ από 5 ευρώ.

* Προβλέπεται η προκήρυξη τεσσάρων έως δέκα αδειών μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για 30.000 παιγνιομηχανήματα συνολικά, από τα οποία, όπως αναφέρθηκε, 5.000 θα αφορούν τον ΟΠΑΠ.

Υπήρξαν, πάντως, ήδη αντιδράσεις στην απόφαση να δοθεί τμήμα των αδειών στον ΟΠΑΠ. Από την πλευρά των εταιρειών Καζίνο έγινε λόγος για «ανάθεση» στον Οργανισμό ενώ οι επικεφαλής της ΠΟΕΠΠΠ μέσω του πρόεδρου της Ομοσπονδίας Κ. Τοπτσίδη, εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους η οποία, όπως προειδοποίησαν, θα αποτυπωθεί σε νέες κινητοποιήσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου