Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τον τζόγο

Στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, θα συζητηθεί σε λίγη ώρα, και το νομοσχέδιο ρύθμισης περί παιγνίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών άλλαξε τελικώς την ρύθμιση – όπως την ήθελαν οι εταιρείες – για την φορολογία επί του διαδικτυακού τζόγου, έτσι οι εταιρείες θα φορολογούνται επί των μικτών κερδών και όχι επί του τζίρου.

Κατά συνέπεια, αυξάνεται και ο φόρος έτσι από το 6% του αρχικού νομοσχεδίου, θα ανέλθει στο 20% που είναι και η φορολογία των Καζίνο. Η αλλαγή αυτή ικανοποιεί τις εταιρείες που επιδιώκουν να αποκτήσουν διαδιακτυακή άδεια.

Υπενθυμίζεται ότι το δημόσιο έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό περί τα 500 εκατ. ευρώ από πωλήσεις αδειών. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι υπόλοιπες ρυθμίσεις, δηλαδή αν λ.χ έχουν γίνει αλλαγές υπέρ της ΟΠΑΠ σ ότι αφορά τα νέου τύπου φρουτάκια.

Το νομοσχέδιο αφού εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο
 θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα δίμηνο για τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ορισμένες από τις διατάξεις ( λ. χ Επιτροπή Εποπτείας ) θα καθυστερήσουν με αποτέλεσμα και την μικρότερη είσπραξη εσόδων.

Από τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων η Κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 700 εκατ. ευρώ φέτος και 625 εκατ. ευρώ το 2012. Το νομοσχέδιο προβλέπει την άρση της απαγόρευσης για τα «φρουτάκια» σε συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ ρυθμίζει και το καθεστώς για τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια.


Οι σχετικές άδειες αναμένεται να δημοπρατηθούν μέχρι τα τέλη του 2011. Ωστόσο, πρώτα πρέπει να δημιουργηθεί -από το μηδέν - ένας πολύπλοκος μηχανισμός ελέγχου της αγοράς για όσους εμπλακούν σε στοιχηματικά παιχνίδια εκτός ΟΠΑΠ, είτε αυτά είναι «φρουτάκια», είτε ιντερνετικό στοίχημα.

Οι εν λόγω εμπλεκόμενοι θα κληθούν να εκδώσουν ατομική κάρτα, όπου θα καταγράφονται όλα τα στοιχεία τους. Έτσι το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να γνωρίζει τι χρήματα παίζει ο κάθε παίκτης, καθώς οι κινήσεις ποσών θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά στα αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου