Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΔΙΧΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ανέβηκαν οι τόνοι στην καθιερωμένη δεκαπενθήμερη συνάντηση μεταξύ των εισηγητών των ΚΤΕ και των προέδρων των επιτροπών της Βουλής με τον γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Έξαρχο και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Πέτρο Ευθυμίου, Χρήστο Πρωτόπαπα και Μανώλη Μπετενιώτη.

Σύμφωνα με Το Βήμα, οι βουλευτές με τις αιχμηρές τοποθετήσεις τους θέλησαν να στείλουν στην κυβέρνηση το μήνυμα «ανοχή τέλος» μετά και τις τελευταίες εξελίξεις: την αναθεώρηση του ελλείμματος από τη Eurostat και την προοπτική να επιβληθούν επιπλέον μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή συνολικά 3 δισ. ευρώ εντός του 2011, σε συνδυασμό με τη υποβάθμιση από τη Standard & Poors και την υστέρηση στα έσοδα.

Πολλοί παριστάμενοι βουλευτές
 επισήμαιναν ότι δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες προς τους πολίτες· «πώς θα δικαιολογήσουμε νέα μέτρα;» ήταν το ερώτημα βουλευτών, μεταξύ των οποίων οι Κ.Σπηλιώπουλος, Δ.Κρεμαστινός, Δ.Παπουτσής, Όλγα Ρεντάρη, Ν.Ζωίδης, κ.ά.

Ο βουλευτής Αχαΐας κ. Σπηλιώπουλος έθεσε επιπλέον ερωτήματα για δημόσια έργα που έχουν σταματήσει, επειδή δεν υφίστανται οι συμβάσεις που είχαν υπογραφεί. Επίσης, ο βουλευτής Δωδεκανήσων κ. Κρεμαστινός μιλήσε για τη σωρεία νόμων που ψηφίζει η Βουλή, αλλά δεν εφαρμόζονται, «και αυτό» όπως είπε «είναι αποκλειστική ευθύνη των υπουργών».

Παίρνοντας αφορμή από αυτή την παρατήρηση, ο βουλευτής Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης πρότεινε να υπάρχουν συνεδριάσεις των γραμματέων των ΚΤΕ και των προέδρων των επιτροπών με τους υπουργούς Εσωτερικών Γ.Ραγκούση, Ανάπτυξης Μιχ.Χρυσοχοΐδη και Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, που είναι αρμόδιοι για θέματα της καθημερινότητας και της ανάπτυξης.

Επίσης, πρότεινε να συσταθεί μια επιστημονική ομάδα στο γραφείο του προέδρου της Βουλής Φ.Πετσάλνικου, η οποία να παρακολουθεί αν το περιεχόμενο των υπουργικών αποφάσεων και των προεδρικών διαταγμάτων που εκδίδονται σε εφαρμογή των νόμων ακολουθούν και το γράμμα και το πνεύμα τους.

Επιπλέον, οι βουλευτές έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια μπορεί να μην περάσει από τη Βουλή. «Δεν θα μετατρέψουμε όλη την Ελλάδα σε καζίνο» είπαν.

Επίσης, ένα θέμα που τέθηκε από πολλούς βουλευτές ήταν οι διαφοροποιήσεις των υπουργών έπειτα από υπουργικά συμβούλια, με αφορμή την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις.

Η μεγάλη έκρηξη όμως έγινε όταν διατυπώθηκε το παράπονο ότι ορισμένοι υπουργοί αγνοούν συστηματικά τους βουλευτές και δεν απαντούν ούτε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ο βουλευτής Γιάννης Βούρος, μιλώντας με μεγάλη ένταση κατηγόρησε τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο ότι «είναι ανύπαρκτος, δεν σηκώνει το τηλέφωνο και κοροϊδεύει τους ανθρώπους του Πολιτισμού». «Έχει κοροϊδέψει εμένα προσωπικά! Τα ψέματα τελείωσαν και τα κεράκια έλιωσαν. Υπάρχει και νοημοσύνη και αξιοπρέπεια περισσότερη από όσο νομίζουν ορισμένοι» είπε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου