Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Κερδισμένος από το Ελλάς Βέγκας ο ΟΠΑΠ ?

Όταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε απαγορεύσει τα «φρουτάκια», όλη η Ελλάδα ανακάλυπτε στις σελίδες των εφημερίδων τη μια μετά την άλλη ιστορίες πόνου και πτωχεύσεων οικογενειών εξαιτίας της λατρείας που έχουν -κυρίως οι άνδρες- σ' αυτό το σπορ.

Πράγματι, τα «φρουτάκια» ασκούν μια γοητεία ανάλογη με αυτήν που έχει η ζωντανή παρουσία σ' ένα καζίνο που δεν έχει το ιντερνετικό στοίχημα. Στο εξωτερικό μάλιστα έχουν εκδοθεί μελέτες γύρω από την ψυχολογία του παίκτη και της γοητείας που ασκεί το άγγιγμα του κουμπιού. Αναρωτιέμαι πόσο πλουσιότερη έγινε η Ελλάδα τα οκτώ εννέα τελευταία χρόνια, ώστε η κυβέρνηση ν' αποφασίζει ότι πρέπει να φέρει ξανά σε δύσκολη θέση ολόκληρες οικογένειες και μεμονωμένους παίχτες.

Δεν γίναμε ξαφνικά κοινωνικά ευαίσθητοι, αλλά σ' έναν λαό που τους τελευταίους 18 μήνες έχεις κάνει κανονική αφαίμαξη, το να γεμίσεις με 30.000 -σε πρώτη φάση- «φρουτάκια» όλη τη χώρα είναι
 σαν να του δίνεις ένα ναρκωτικό για να τον στείλεις μια και καλή στον τάφο. Μα τόσο επιρρεπείς είμαστε; Πρόσφατα ο κύριος Νειάδας, αντιπρόεδρος της Sportingbel, μου δήλωνε ότι το 20°/ο των εσόδων της πολυεθνικής Sportingbel προέρχεται από την Ελλάδα! Ή το μαύρο χρήμα έχει κάνει τόσο πολύ λίπος, που μας περισσεύει από παντού, ή είμαστε ένας τζογαδόρικος λαός. Λογικό είναι να θέλουμε να πιστέψουμε ότι συμβαίνει το δεύτερο, αν και μπορεί η αλήθεια να είναι στη μέση.

Ας αφήσουμε όμως την κοινωνική αναλγησία του κ. Παπανδρέου και της παρέας του, που βλέπουν την Ελλάδα σαν ένα απέραντο Λας Βέγκας, κι ας πάμε στην ουσία του νομοσχεδίου, που θα επιτρέψει σε κάποιους μεγαλοπαράγοντες επιχειρηματίες να γίνουν ακόμα πιο πλούσιοι. Οι άδειες λοιπόν για ία 30.000 μηχανήματα θα μοιραστούν σε τέσσερις ως δέκα επιχειρηματίες, μετά από διεθνή πλειοδοιικό διαγωνισμό. Μέρος αυτών βέβαια θα δοθεί και στον ΟΠΑΠ. Οι κάτοχοι θα πρέπει να είναι ανώνυμες εταιρίες με ελάχιστο κατατεθειμένο κεφάλαιο τα 400.000 ευρώ, να δώσουν εγγύηση 200.000 ευρώ και, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, να έχουν τη δυνατότητα να δώσουν και 20.000 ευρώ για κάθε μηχάνημα. Άρα κάθε εταιρία που θα ιδρυθεί γι’ αυτό τον σκοπό και πάρει -ας πούμε- 3.000 μηχανάκια θα χρειάζεται 60.000.000 (!) για να μπει στο παιχνίδι. Προσθέστε προσωπικό, αλυσίδες καφέ που θα ενοικιαστούν, αίθουσες γενικότερα, για να καταλάβετε ότι είναι μια «μπίζνα» για λίγους.

Κύριε Παπακωνσταντινου, όπως θα δείτε και από το βασικό όρθρο μας, οι ημερομηνίες δεν βγαίνουν αναφορικά με την είσπραξη των 700.000.000 ευρώ από τον τζόγο. Έχετε σκεφτεί κάτι άλλο; Ή θα πείτε στην τρόικα να εγγράψει το έσοδο και να εισπράξετε το 2012; δεν θα είναι τα απλά «φρουτάκια» που βλέπουμε στα καζίνα, αλλά συστηματικές μηχανές παρακολούθησης του υπουργείου Οικονομικών. Είναι ο τρόπος με τον οποίο άλλωστε θα συλλέγονται και οι φόροι.

Με τις ιντερνετικές άδειες τα πράγματα είναι πιο απλά, υπάρχουν περισσότερες από 200 εταιρίες, αλλά το Δημόσιο δεν θα δώσει άδεια σε περισσότερες από πενήντα. Οι μεγάλοι παίχτες της κατηγορίας είναι η Centric, η William Hill, η bwin και δυο τρεις άλλες. Η εισηγμένη Avenir ναι μεν έχει δραστηριότητα στην Κύπρο με τη Megabet και τη Eurogoal, αλλά αυτές δεν πραγματοποιούν υψηλούς τζίρους στην Ελλάδα.

Όπως κατανοείτε, αγαπητοί αναγνώστες, ο ΟΠΑΠ δεν θα μείνει ούτε κι απ' αυτό το παιχνίδι έξω, όπως βέβαια και η 1ΝΤΡΑΛ0Τ. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι για πρώτη φορά θα φορολογηθούν όλες αυτές οι εταιρίες, τουλάχιστον στο στοίχημα θα μικρύνει η απόσταση των αποδόσεων που δίνουν σε σχέση με τον ΟΠΑΠ, ενώ στο μυαλό του Έλληνα, που έχει τον πάγιο φόβο της ηλεκτρονικής κλοπής, ο ΟΠΑΠ θα φαντάζει μεγαλύτερη εγγύηση για τα χρήματά του. Γι΄ αυτό και οι χρηματιστηριακές και επενδυτικές εταιρίες, τουλάχιστον για τον ΟΠΑΠ, δίνουν στόχους μέχρι το τέλος του χρόνου από 18 έως 21 ευρώ, ενώ για το 2012 υπάρχουν τολμηροί που μιλάνε ακόμη και για 30 ευρώ.

Το ανώτατο όριο συμμετοχής τελικά θα είναι δύο ευρώ και το ανώτατο ποσό που μπορεί να χάσει ένας παίχτης δεν θα μπορεί να ξεπερνά το ποσό συμμετοχής του. Αυτό θα ελέγχεται με μια ειδική κάρτα, την οποία θα δέχονται τα μηχανήματα, μέσω της οποίας θα παρακολουθούνται οι περιορισμοί που θέλει να θέσει ο ίδιος στον εαυτό του και οι χρηματικές ροές του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου