Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Σφίγγει και άλλο ο κλοιός για το ηλεκτρονικό τζόγο

Απαγορευτικό στις τράπεζες που βρίσκονται εγκατεστημένες στην Ελλάδα να επιτρέπουν συναλλαγές με δικτυακούς τόπους τυχερών παιχνιδιών που δεν είναι αδειοδοτημένοι, βάζει ο νέος νόμος για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών. Αυτό δηλαδή που ζητούσαν επί χρόνια οι νόμιμοι πάροχοι υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας (ΟΠΑΠ, Καζίνο), έρχεται να επιβληθεί με το νέο σχέδιο νόμου που αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Στόχος της κυβέρνησης με το μέτρο αυτό, είναι η μεγιστοποίηση των εσόδων της από την αδειoδότηση των νέων παρόχων τυχερών παιχνιδιών μέσω Διαδικτύου.

Η κυβέρνηση προτίθεται να παραχωρήσει 15 έως 50 άδειες με στόχο τον έλεγχο μια παράνομης αγοράς που σήμερα ανέρχεται σε 4 έως 10 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι ελληνικές κυβερνήσεις, στο παρελθόν,
παρέμεναν απαθείς στα αιτήματα της νόμιμης αγοράς για τον περιορισμό του παράνομου τζόγου που μέσα σε μια πενταετία χάρις στη διάδοση του Internet, διογκώθηκε υπέρμετρα. Η συγκεκριμένη (νόμιμη) αγορά έχασε τεράστια έσοδα και κέρδη μέσα στα προηγούμενα χρόνια, δεδομένου ότι, όπως αναφέρει η ίδια η κυβέρνηση, πάνω από 250 δικτυακοί τόποι, με έδρα σε φορολογικούς παραδείσους ανά τον πλανήτη, προσφέρουν υπηρεσίες τζόγου στοχευμένα σε Ελληνες χρήστες.

Ανεπισήμως, ο ηλεκτρονικός τζόγος από την Ελλάδα ανέρχεται σε 4 δισ. ευρώ, αλλά με δυσκολία μπορεί να εκτιμηθεί.

Ακόμη και η ίδια η κυβέρνηση δεν είναι σίγουρη για το μέγεθος του παράνομου τζόγου δεδομένου ότι στο αρχικό κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης του σχετικού νόμου που παρουσιάστηκε πριν περίπου από δύο μήνες, υπολογίζονταν σε 4 δισ. ευρώ. Λίγες εβδομάδες αργότερα, στο ενημερωτικό σημείωμα που διένειμε ο υπουργός Οικονομικών κ.Γ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργικό συμβούλιο, ο παράνομος τζόγος εκτιμήθηκε σε 10 δισ. ευρώ! Αν το τελευταίο είναι αληθές, τότε o νόμιμος και ο παράνομος τζόγος στην Ελλάδα, ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ ή κάτι λιγότερο από το 10% του ΑΕΠ.

Ασφαλιστικές δικλείδες

Οπως και να έχει η κατάσταση, η νέα νομοθεσία θέτει δικλίδες ασφαλείας στον έλεγχο του παράνομου τζόγου. Εκτός από τις τράπεζες που είναι υπόλογες για τις συναλλαγές των παικτών, και οι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο (Internet Service Providers, ISPs), απαγορεύεται να προσφέρουν πρόσβαση σε μη αδειοδοτημένους δικτυακούς τόπους τυχερών παιχνιδιών.

«Απαγορεύεται στους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου (ISPs) με καταστατική έδρα ή έδρα πραγματικής διοίκησης ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του ν. 2238/1994, όπως κάθε φορά ισχύουν, να επιτρέπουν την πρόσβαση σε παράνομους παρόχους τυχερών παιγνίων μέσω του Διαδικτύου, όπως αναφέρονται στον οικείο κατάλογο (black list) που τηρεί η Επιτροπή Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ)», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχέδιο νόμου «Ρύθμιση της αγοράς παιγνίων». Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι όλοι οι νόμιμοι δικτυακοί τόποι που θα παρέχουν υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών, υποχρεωτικά μετά την ψήφιση του νόμου και την αδειοδότηση των ενδιαφερομένων, θα φέρουν την κατάληξη «.gr».

Σε ό, τι αφορά την απαγόρευση συναλλαγών μέσω τραπεζών, ο σχετικός νόμος προβλέπει πρόστιμο ίσο με το δεκαπλάσιο του ποσού που διακινήθηκε παρανόμως και κατ' ελάχιστον ίσο με πεντακόσια (500) ευρώ.

Ο νέος νόμος, εκτός από τον κ. Παπακωνσταντίνου, υπογράφεται από τους υπουργούς Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούση, Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδη και Πολιτισμού, κ. Π. Γερουλάνο.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου