Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Στις 18 Μαρτίου τα οριστικά σχήματα για τον ΟΠΑΠ

Κατά μια εβδομάδα παρατείνει η προθεσμία για την ανακοίνωση από πλευράς επενδυτών των οριστικών σχημάτων που θα μετάσχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού για την πώληση του ΟΠΑΠ.

Η αρχική προθεσμία εξέπνεε στις 11 Μαρτίου, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως οι σύμβουλοι της αποκρατικοποίησης και το ΤΑΙΠΕΔ αποδέχθηκαν αίτημα να δοθεί παράταση.

Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν πως η εξέλιξη αυτή σχετίζεται με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ψήφιση της τροπολογίας που κατατέθηκε από το ΥΠΟΙΚ (αποσύρθηκε δυο φορές) με την οποία επιχειρείται να ρυθμιστεί το θέμα της αδυναμίας των υπό αποκρατικοποίηση εταιρειών να διαθέτουν στους υποψήφιους επενδυτές όλες εκείνες τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να γίνει το due diligence.

Εν προκειμένω, με την τροπολογία επιχειρείται να επιλυθεί το ζήτημα που έχει ανακύψει με τη μη παροχή προς τους υποψήφιους επενδυτές που μετέχουν στη διαδικασία πώλησης του 33% της εταιρείας του συνόλου των πληροφοριών για τις συμβάσεις που έχει υπογράψει ο ΟΠΑΠ. Ορισμένοι εκ των υποψήφιων επενδυτών έκαναν λόγο για άνιση μεταχείριση και για απουσία σημαντικών πληροφοριών που οδηγούν σε αδυναμία να καταθέσουν συγκεκριμένες προσφορές.

Με τη ρύθμιση που επιχειρεί να φέρει το ΥΠΟΙΚ προς ψήφιση, προβλέπεται η δυνατότητα του Ταμείου να ζητά και η υποχρέωση της διοίκησης των προς αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων και οργανισμών να παρέχουν πληροφορίες –ακόμη και αυτές που δεσμεύονται με ρήτρες εμπιστευτικότητας– με σκοπό τον έλεγχο από τους υποψήφιους επενδυτές. Η διάθεση των πληροφοριών αυτών θα γίνεται με ηλεκτρονική καταχώριση σε ειδικό διαδικτυακό τόπο (virtual data room) με χρήση ειδικού κωδικού, ενώ πρόσβαση θα έχουν μόνο το ΤΑΙΠΕΔ και οι προεπιλεγέντες υποψήφιοι επενδυτές.

Καθώς η τροπολογία αποσύρθηκε για να κατατεθεί εκ νέου για τρίτη φορά, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για την ολοκλήρωση των ελέγχων από τους υποψήφιους επενδυτές, βάσει των οποίων θα μπορέσουν να διαμορφώσουν την οριστική εικόνα για τον ΟΠΑΠ πριν κληθούν να οριστικοποιήσουν τα σχήματα για να προχωρήσουν στην κατάθεση προσφορών. Ο προγραμματισμός για την υποβολή προσφορών δεν έχει μεταβληθεί και διατηρείται η 5η Απριλίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου