Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Μήνας - φωτιά για την πώληση ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ

Στα... βαθιά ρίχνεται με το «καλημέρα» ο Στέλιος Σταυρίδης, τον οποίο επέλεξε η κυβέρνηση για την προεδρία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) σε αντικατάσταση του Τάκη Αθανασόπουλου.
O νέος πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), Στέλιος Σταυρίδης
O νέος πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), Στέλιος Σταυρίδης
Κι αυτό καθώς μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα και εντός του πρώτου 10ημέρου του Απριλίου, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι δύο μεγαλύτερες κινήσεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων που αφορούν στην πώληση του ΟΠΑΠ και των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ.
Ο κ. Σταυρίδης ήταν μέχρι χθες πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ και η κυβέρνηση ξεκινά έναν αγώνα δρόμου προκειμένου η τοποθέτησή του να εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ώστε να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα.
Εξάλλου θα πρέπει να τονιστεί πως αναλαμβάνει τα ηνία του ΤΑΙΠΕΔ σε μία περίοδο κατά την οποία η τρόικα, η οποία πραγματοποιεί την τριμηνιαία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ασκεί δριμεία κριτική για τα πενιχρά αποτελέσματα που έχει επιδείξει έως τώρα η χώρα μας στις ιδιωτικοποιήσεις, μια και εφέτος δεν έχει εισρεύσει στα κρατικά ταμεία ούτε ένα ευρώ από αποκρατικοποιήσεις.
Μήνας - φωτιά για την πώληση ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ
Eκθεση ΔΝΤ
Επίσης θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως σε πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ τονίζεται ότι αν η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει παρουσιάσει ικανοποιητικό έργο μέχρι το τέλος Ιουνίου, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να την αντικαταστήσει επιλέγοντας ξένους ειδικούς.
Για το 2013 έχουν προϋπολογιστεί έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις της τάξης των 2,6 δισ. ευρώ.
Να αναφέρουμε πως ο κ. Σταυρίδης είναι ένας τεχνοκράτης με μακρά και πετυχημένη πορεία σε κορυφαίες διοικητικές θέσεις σε πολύ μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες, όπως ο όμιλος Lavipharm, η Κλωστοϋφαντουργία Αιγαίον, τα Τσιμέντα Ηρακλής-Lafarge, τα Ελληνικά Πετρέλαια και τα Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου.
Από τον Νοέμβριο του 2012, ήταν πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Α.Ε.
Η επιλογή του κ. Σταυρίδη έφερε ανακατατάξεις σε ΕΥΔΑΠ και ΤΑΙΠΕΔ.
Ετσι, ο Αντώνης Βαρθολομαίος, οικονομολόγος, μέχρι σήμερα μέλος του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, προτείνεται στη γενική συνέλευση των μετόχων από τον βασικό μέτοχο για πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ. Στη θέση του, ως μέλος του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, ορίζεται ο Γιώργος Κουτσουδάκης, οικονομολόγος, μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.
ΤΑΙΠΕΔ
Προς πώληση και επαναμίσθωση 28 δημοσίων κτιρίων
Στην πώληση και επαναμίσθωση 28 δημοσίων κτιρίων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αυτά της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, αστυνομικών τμημάτων, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, της ΓΓΠΣ, εφοριών και υπουργείων προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ.
Χθες το Ταμείο απηύθυνε σχετική πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, σύμφωνα με την οποία η συναλλαγή αφορά σε 28 ακίνητα, τα οποία διακρίνονται σε δύο χαρτοφυλάκια παρομοίου μεγέθους. Οι επενδυτές που θα επιλεγούν, θα αγοράσουν τα ακίνητα και θα συνάψουν με το ελληνικό δημόσιο μακροχρόνιες μισθώσεις που θα επιτρέπουν τη χρήση τους από τις κρατικές υπηρεσίες. Το Δημόσιο θα έχει δικαίωμα προαίρεσης αγοράς των ακινήτων στη λήξη της μίσθωσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου