Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Το fund Silchester μέτοχος στην ΟΠΑΠ

Σε απόκτηση του 4-5% των μετοχών της ΟΠΑΠ προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Fund Silchester Ιnternational Investors, ακριβώς μετά την επένδυση της στην ΔΕΗ όπου αγόρασε το 10,2%. Η αγορά των μετοχών της ΟΠΑΠ έγινε την περασμένη Δευτέρα από το αμερικανικό Capital Partners- μέσω της Citigroup η οποία είναι θεματοφύλακας του Fund. Σύμφωνα με πηγές από μάνατζερς ελληνικών εισηγμένων, το Fund Silchester κατέχει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 20 δις. ευρώ, εκ των οποίων πολλά κεφάλαια προέρχονται από τα αποθεματικά Αμερικανικών Πανεπιστημίων. H απόκτηση του 5% της ΟΠΑΠ πραγματοποιείται λίγο πριν «προικιστεί» ο Οργανισμός με νέα αποκλειστικότητα στα τυχερά παιχνίδια και με άδεια για 35.000 vlts. 

Ποιο είναι το Silchester

Το Fund ιδρύθηκε το 1994 με σκοπό να εξειδικευθεί στο management διεθνών μετοχικών επενδύσεων. Το fund που ανήκει κατά 50% στον δισεκατομμυριούχο Stephen Butt ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των 100 πιο πλουσιότερων ανθρώπων στην Μεγάλη Βρετανία. Το 2008 σε μια χρονιά κρίσης, ο κ. Butt έλαβε ως bonus 25 εκατ. λίρες από τους ιδιώτες πελάτες του. Η επενδυτική φιλοσοφία του Fund, όπως τονίζουν, είναι ότι βλέπουν τον εαυτό τους ως επενδυτές αξίας « με το ευρύ concept της κατοχής καλών εταιρειών σε δίκαιες τιμές και δίκαιων εταιρειών σε καλές τιμές.». Στην αποτίμηση των εταιρειών χρησιμοποιούν ως κριτήρια τους δείκτες τιμή /κέρδη, μερισματική απόδοση/τιμή και μετρήσεις της λογιστικής αξίας. Για την ποιότητα των υπό απόκτηση εταιρειών στηρίζονται σε ταμειακές ροές, λειτουργικά κέρδη, track record ή ως ευκαιρία ανάπτυξης. Ύστερα από εξέταση των οικονομικών στοιχείων οι διαχειριστές του Fund συναντούν τις διοικήσεις των εταιρειών προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση των προαναφερομένων κριτιρίων. To χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αποτελείται από ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο 100-150 επενδύσεων στο οποίο περιοδικά πραγματοποιείται hedging για την προστασία του κεφαλαίου. «Στην αξιολόγηση του ρίσκου, δεν προσφεύγουμε σε μια αγορά με διακυμάνσεις. Προτιμούμε να πληρώσουμε κάτι παραπάνω από την εσωτερική αξία της μετοχής, παρά να υποφέρουμε από μια μόνιμη απώλεια κεφαλαίου», σημειώνει το Fund Silchester. Κατά την πρόσφατη παρουσίαση των 27 ελληνικών εταιρειών στο Λονδίνο, το Fund Silchester συναντήθηκε με υπευθύνους ελληνικών εταιρειών και ενημερώθηκε για την πορεία τους. Η παρουσία, άλλωστε, ορισμένων ελληνικών εταιρειών στις ΗΠΑ και οι χαμηλές τιμές λόγω του δημοσιονομικού προβλήματος ήταν το εφαλτήριο για την παρακολούθηση της Ελλάδας. Από την άλλη πλευρά σε ότι αφορά την ΔΕΗ, το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς ενέργειας, οι επικείμενες πωλήσεις λιγνιτικών μονάδων, η πράσινη ενέργεια, αλλά και οι αγωγοί καυσίμων προς την Ευρώπη συνθέτουν ένα πάζλ το οποίο ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει ξεδιπλωθεί. Μεταξύ των επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει η Silchester είναι το 2% της εγγλέζικης εταιρείας παραγωγής ζάχαρης Tate & Lyle, το 17% της Jardine Lloyd Thomson το 18% της Electric Components. Eπίσης, το 2007, το εγγλέζικο Fund κατείχε το 10% της Φιλανδικής εταιρείας Amer Group.

Γιατι τώρα σε ΟΠΑΠ

Οι πληροφορίες για άμεση ιδιωτικοποίηση των ποσοστών του δημοσίου σε ΟΠΑΠ- Δεη επιτάχυναν τις επενδύσεις του Silchester. Σ ότι αφορά τον ΟΠΑΠ, ο οργανισμός βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Δημόσιο για την ανανέωση της αποκλειστικότητας των τυχερών παιχνιδιών και την άδεια για τα 35.000 vlts. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, το πόσο που θα δώσει ο ΟΠΑΠ προσεγγίζει το 1 δις. ευρώ και ήδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ξένες τράπεζες για δανεισμό με επιτόκιο, όμως, που δεν θα ξεπερνά το 9%. Το κόστος κεφαλαίου για τις επενδύσεις της ΟΠΑΠ ανέρχεται σε 13 %, συνεπώς πρέπει οι αποδόσεις του να ξεπεράσουν αυτό το ποσοστό για να πραγματοποιηθεί απόσβεση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου