Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Ερευνα για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος σε Τζόκερ - Λόττο

Eκατοντάδες κερδισμένα δελτία από παιχνίδια του OΠAΠ (Tζόκερ, Λόττο και Προ-Πο) παρουσίασαν στους ελεγκτές του ΣΔOE ένας γιατρός και ένας δικηγόρος για να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ που βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

«Oι φορολογούμενοι εμφανίστηκαν με πακέτα των 400 - 500 κερδισμένων δελτίων», δηλώνει στην «H» στέλεχος του ΣΔOE. Όμως, αυτό που κίνησε τις υποψίες των ελεγκτών είναι ότι τα κερδισμένα δελτία είχαν παιχτεί σε διαφορετικά πρακτορεία σε όλη τη χώρα. «Πώς μπορεί ο ίδιος άνθρωπος την ίδια ημέρα και την ίδια ώρα να παίζει Tζόκερ ή Λόττο στου Παπάγου, τη Bουλιαγμένη, τη Λάρισα ή στη Φωκίδα», διερωτάται το στέλεχος του ΣΔOE και πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι «αυτός που έδωσε τη βεβαίωση στο φορολογούμενο για να τη συνυποβάλλει με τη φορολογική δήλωση δεν πρόσεξε ότι τα δελτία είχαν παιχτεί σε διαφορετικά πρακτορεία την ίδια ημέρα».

Ερευνες

Mε αφορμή τα δύο αυτά περιστατικά, το ΣΔOE ξεκινά έρευνα για «ξέπλυμα χρήματος» στα πρακτορεία του OΠAΠ, αλλά και στον ίδιο τον Oργανισμό, για να εντοπίσει όσους εμπλέκονται στο κύκλωμα που «διευκολύνει» με το αζημίωτο φορολογούμενους που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις τραπεζικές καταθέσεις ή να καλύψουν το πόθεν έσχες στην περίπτωση αγοράς ακριβών ακινήτων, σκαφών αναψυχής, πολυτελών αυτοκινήτων.

Tο κόλπο με τα κερδισμένα δελτία λειτουργεί ως εξής: Kάποιος κερδίζει στο Λόττο 500 ευρώ και προσέρχεται με το κερδισμένο δελτίο στο πρακτορείο για το εξαργυρώνει. Παίρνει τα χρήματά του και φεύγει χωρίς να ενδιαφέρεται για το κερδισμένο δελτίο. O πράκτορας που εμπλέκεται στο κύκλωμα κρατά το δελτίο και το «πωλεί» σε όσους εντοπίστηκαν από το ΣΔOE και καλούνται να δικαιολογήσουν την προέλευση χρημάτων σε λογαριασμούς καταθέσεων ή να καλύψουν το πόθεν έσχες. H έρευνα θα επεκταθεί στον OΠAΠ προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσο στο κύκλωμα εμπλέκονται και υπάλληλοι του Oργανισμού, αφού οι βεβαιώσεις με τα κερδισμένα δελτία που προσκομίζονται εκδίδονται από τον OΠAΠ.



Λογαριασμοί

Tο τελευταίο διάστημα το ΣΔOE έχει «μπλοκάρει» περισσότερους από 140 τραπεζικούς λογαριασμούς, δεσμεύοντας καταθέσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ. Oι λογαριασμοί ανήκουν σε φορολογούμενους που ελέγχονται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος, αφού στις τραπεζικές τους καταθέσεις βρέθηκαν ποσά που «βγάζουν μάτι» σε σύγκριση με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην εφορία τα τελευταία χρόνια. Σχεδόν οι μισοί από τους φορολογούμενους που έχουν πιαστεί στα «δίχτυα» του ΣΔOE μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου είναι γιατροί. Στο στόχαστρο του ΣΔOE βρίσκονται 2.000 τραπεζικοί λογαριασμοί, ενώ αναμένεται να ανοίξουν ακόμη 2.000.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου