Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Φρουτάκια: Ερχονται 1.700 αίθουσες παιχνιδιών

Την εγκατάσταση 35.000 μηχανών VLT's (φρουτάκια) σε 1.700 αίθουσες παιχνιδιών μέσα στα επόμενα δύο χρόνια από τον ΟΠΑΠ και τους υπο-παρόχους, προβλέπει το σχέδιο ανάπτυξης που έχει ήδη γνωστοποιήσει η διοίκηση του ΟΠΑΠ στους μετόχους της εισηγμένης ενόψει της γενικής συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου.

Οι αίθουσες παιχνιδιών είναι οι ειδικοί χώροι των 100 τ.μ. με 20 μηχανές η κάθε μία που θα παραμένουν ανοιχτές όλο το 24ωρο, και θα απευθύνονται σε κοινό κάτω των 40 τη στιγμή που τα πρακτορεία συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των άνω των 40 ετών.

Σύμφωνα με το σχέδιο του ΟΠΑΠ η εταιρεία θα αναπτύξει μέσα σε ένα χρόνο ένα δίκτυο με 850 αίθουσες παιχνιδιών, οι οποίες θα ανήκουν σε συνεταιρισμούς πρακτόρων.

Επιφυλάξεις

Οπως αναφέρουν πληροφορίες από την πλευρά των πρακτόρων, υπάρχουν επιφυλάξεις για το σχέδιο δημιουργίας αιθουσών για παιχνίδια, καθώς για κάθε αίθουσα οι πράκτορες που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να επενδύσουν 100.000 ευρώ περίπου (χωρίς το κόστος των μηχανημάτων που καλύπτεται από τον ΟΠΑΠ), ενώ θα απαιτηθεί να έχουν και προσωπικό για τη λειτουργία τους, τη στιγμή που το περιθώριο κέρδους για τους πράκτορες θα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τα παιχνίδια στα παραδοσιακά πρακτορεία τους.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Τοπτσίδης, πρόεδρος της ΠΟΕΠΠΠ, τόνισε ότι αναμένει επισήμως ενημέρωση από τη διοίκηση για τα σχέδιά της και εφόσον έχει εγγράφως κάτι τότε θα τοποθετηθεί και θα ληφθούν αποφάσεις προς το συμφέρον των πρακτόρων.

Υπο-πάροχοι

Αλλες άλλες 850 αίθουσες θα δημιουργηθούν από τους ιδιώτες υπο-παρόχους που μέσω του διαγωνισμού θα λάβουν τις άδειες για τα 18.500 VLT's τα οποία επίσης θα αναπτυχθούν σε αίθουσες παιχνιδιών και σύμφωνα με το σχέδιο θα έχουν εγκατασταθεί μέσα στο 2013.

Σύμφωνα με το σχέδιο του ΟΠΑΠ οι υπο-πάροχοι θα είναι μέχρι δέκα με δεκαετή ισχύ άδειας συν option για ένα ακόμη χρόνο - ενώ ο ΟΠΑΠ θα λάβει προκαταβολικά αμοιβή για την παραχώρηση των αδειών και royalties για τη χρήση τους. Οσα από τα «φρουτάκια» δεν δοθούν μέσω του διαγωνισμού ο ΟΠΑΠ έχει δικαίωμα να τα λειτουργήσει η ίδια η εισηγμένη. Το business plan του Οργανισμού προβλέπει πως έως το 2015 από τα VLTs θα προέρχεται το 43% των μεικτών κερδών της αγοράς τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, με μεικτά κέρδη 2 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο το 30% των μεικτών κερδών αποδίδεται με τη μορφή δικαιωμάτων (ή τέλους) στο κράτος.

Το μεγάλο στοίχημα για τη διοίκηση της ΟΠΑΠ είναι να αποδείξει τόσο στους μετόχους της στη γενική συνέλευση της Πέμπτης όσο και τον επόμενο χρόνο στην πράξη ότι οι στόχοι του επιχειρηματικού σχεδίου για τα «φρουτάκια» είναι εφικτοί, εν μέσω της γενικότερης ύφεσης που μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα όλων και επομένως και των παικτών.

Την ίδια στιγμή και οι πράκτορες ανησυχούν για τις επιπτώσεις της εισαγωγής των VLTs στα υπόλοιπα παιχνίδια του οργανισμού, με έμφαση στο πιο πετυχημένο απ' όλα, το ΚΙΝΟ, του οποίου η ταχύτητα ξεπερνιέται από τα «φρουτάκια», αφού στα «φρουτάκια» η κλήρωση γίνεται κάθε 10 δευτερόλεπτα, όταν το ΚΙΝΟ κληρώνει κάθε 5 λεπτά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου