Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Κύμα προσφυγών κατά ΟΠΑΠ στην Κομισιόν

Με κύμα προσφυγών στην Κομισιόν και στη Δικαιοσύνη απειλείται να βρεθεί αντιμέτωπος ο ΟΠΑΠ, καθώς οι μεγαλύτεροι πάροχοι διαδικτυακού στοιχήματος θεωρούν ότι απολαύει φορολογικών προνομίων. Ηδη η RGA προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρώντας ότι ο νέος νόμος για τα τυχερά παιχνίδια αντιβαίνει στην κοινοτική νομοθεσία
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε η Ενωση Διαδικτυακού Στοιχήματος (RGA) κατά της Ελλάδας για... ιδιαίτερη φορολογική μεταχείριση του ΟΠΑΠ από το κράτος έναντι των ιδιωτικών εταιρειών.

Η RGA, η οποία εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους παρόχους διαδικτυακού στοιχήματος και λογισμικού παγκοσμίως, αμφισβητεί ότι ο νέος ελληνικός νόμος για τα τυχερά παιχνίδια είναι συμβατός με τα όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων.

Η προσφυγή εστιάζει στην ευνοϊκή φορολογία που προβλέπεται για τις επίγειες (offline) υπηρεσίες του ΟΠΑΠ σε σχέση με αυτές που προσφέρονται από τις ιδιωτικές εταιρείες-παρόχους διαδικτυακού στοιχήματος.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, "κυοφορούνται" ακόμη 3-4 καταγγελίες από ιδιώτες παρόχους σχετικά με τις νέες συμβάσεις που υπέγραψε ο ΟΠΑΠ, εξέλιξη η οποία προκαλεί "πονοκεφάλους" στον νομικό σύμβουλο της εταιρείας κ. Γεώργιο Γανωτή, καθώς η υπόθεση ενδέχεται να παραπεμφθεί στα δικαστήρια.

Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται κλίμα αβεβαιότητας τόσο για τους μετόχους του ΟΠΑΠ όσο και για την κυβέρνηση στην προσπάθειά της για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Με χθεσινή της ανακοίνωση, η διοίκηση του κ. Ιωάννη Σπανουδάκη (ο οποίος μετά την αποχώρηση Σταματόπουλου ασκεί ταυτόχρονα καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου), επισημαίνει μεταξύ άλλων πως, στο συνολικό τίμημα που θα καταβάλλει μέσω των συμβάσεων παραχώρησης από το ελληνικό Δημόσιο, περιλαμβάνεται το προβλεπόμενο μελλοντικό τέλος (και όχι φόρος) από τη διεξαγωγή των τυχερών παιγνίων. Οσον αφορά δε την επέκταση της σύμβασης παροχής παιγνίων για τα έτη 2020-2030, το τίμημα, σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ, "απηχεί και την προεξόφληση του τέλους του 30% επί του μεικτού κέρδους που αφορά τα ποσά που θα προέλθουν από την εκμετάλλευση της δραστηριότητας των κατόχων άδειας Διαδικτύου".

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προσφυγή της RGA αναφέρεται ότι στο νέο καθεστώς για το διαδικτυακό στοίχημα, οι επίγειες υπηρεσίες στοιχηματισμού που προσφέρονται από τον ΟΠΑΠ εξαιρούνται, χωρίς αιτιολογία, της φορολόγησης 30% επί των ακαθάριστων κερδών, την οποία οι πάροχοι διαδικτυακού στοιχήματος είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νέα νομοθεσία.

Επίσης, ο νέος νόμος για τα τυχερά παιχνίδια προβλέπει για το διαδικτυακό στοίχημα φόρο 10% επί των κερδών του παίκτη, ενώ για τις επίγειες υπηρεσίες στοιχηματισμού του ΟΠΑΠ ο φόρος αυτός καταβάλλεται μόνο στην περίπτωση που τα κέρδη του παίκτη ξεπερνούν τα 100 ευρώ, προσφέροντας έτσι ένα επιπλέον ανταγωνιστικό οικονομικό πλεονέκτημα στον ΟΠΑΠ.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η RGA

"Αδικαιολόγητη φορολογική εύνοια"

"Η RGA εξακολουθεί να διατηρεί σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα και τη νομιμότητα της αγοράς που δημιουργείται με βάση τα όσα ορίζει ο νέος Νόμος" σημειώνει ο γενικός διευθυντής της Ενωσης, Κλάιβ Χόουκσγουντ, ο οποίος προσθέτει ότι "οι πάροχοι διαδικτυακού στοιχήματος επιθυμούν να λάβουν άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα και να συνεχίσουν να προσφέρουν στους Ελληνες καταναλωτές τα ανταγωνιστικά και καλά ρυθμισμένα προϊόντα τους. Παρ' όλα αυτά, η παρούσα αδικαιολόγητη φορολογική εύνοια προς τον ΟΠΑΠ καθιστά αυτήν την προσπάθεια εξαιρετικά δύσκολη και γι' αυτόν τον λόγο καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τη νέα νομοθεσία ως προς τη συμβατότητά της με τους κανόνες που ισχύουν για τις Κρατικές Ενισχύσεις".

Ο κ. Χόουκσγουντ υπογραμμίζει δε ότι "οι επίγειες υπηρεσίες του ΟΠΑΠ δεν φορολογούνται, ούτε στο ποντάρισμα ούτε στα καθαρά κέρδη. Υπάρχουν ανησυχίες ότι ο νέος νόμος προσφέρει φορολογικά οφέλη στις επίγειες υπηρεσίες του ΟΠΑΠ με στόχο την αύξηση της αξίας του Οργανισμού πριν από την προτεινόμενη πώληση του κρατικού μεριδίου".

Πιέσεις

Οπως τονίζεται, η RGA αντιλαμβάνεται πλήρως τις χρηματοοικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όμως αυτές δεν δικαιολογούν την επιβολή φορολογικών μέτρων που αντιβαίνουν στη νομοθεσία περί δίκαιου ανταγωνισμού και ωφελούν τον υπάρχοντα μονοπωλιακό πάροχο σε βάρος των ιδιωτικών εταιρειών-παρόχων, που σύντομα θα λάβουν άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών.

Σύμφωνα με την Ενωση, αυτό όχι μόνο δεν είναι συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί Κρατικών Ενισχύσεων, αλλά αν αυτό το πλαίσιο υλοποιηθεί θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον ιδιωτικό τομέα, επηρεάζοντας τις προοπτικές για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ενώ παράλληλα θα περιορίσει τον ανταγωνισμό και τις επιλογές των παικτών.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Προσφορές για νέο τεχνολογικό πάροχο

Κατατέθηκαν χθες οι προσφορές ?τεχνική και οικονομική? για τον νέο τεχνολογικό πάροχο του ΟΠΑΠ από δύο εταιρείες: την Intralot και την Gtech, θυγατρική της ιταλικής Lottomatica.

Το έργο αφορά στην προμήθεια λογισμικού, εξοπλισμού, υπηρεσιών υλοποίησης, την εκπαίδευση, θέση σε παραγωγική λειτουργία, συντήρηση, τεχνική διαχείριση συστημάτων, διαχείριση εφαρμογών και υποστήριξη επιχειρησιακής λειτουργίας, που αφορούν στη λειτουργία τόσο των παιχνιδιών και δραστηριοτήτων που ήδη διεξάγονται από τον ΟΠΑΠ όσο και αυτών στα οποία ενδέχεται να δραστηριοποιηθεί ο Οργανισμός μελλοντικά.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο καλοκαίρι, μαζί με το κείμενο του διαγωνισμού για τον νέο πάροχο, ο ΟΠΑΠ είχε εγκρίνει (με απευθείας ανάθεση και όχι μέσω διενέργειας διαγωνισμού) τη συνέχιση συνεργασίας με την Intralot, η οποία αφορούσε στη λειτουργία του εξοπλισμού πρακτορείων του δικτύου του Οργανισμού με οποιοδήποτε νέο κεντρικό σύστημα τεχνολογίας, καθώς και τη διασφάλιση της συντήρησής του, για 1+1 χρόνο. Το ετήσιο κόστος συμφωνήθηκε στα 23 εκατ. ευρώ (για τον 1+1 χρόνο), το οποίο θα μειώνεται κατά 1 εκατ. ευρώ ετησίως, εφόσον η διάρκεια της συμφωνίας επιμηκυνθεί για διάστημα πέραν των 2 ετών και έως 5 έτη.

Η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού, η οποία έχει συγκροτηθεί με απόφαση του ΔΣ της εταιρείας, έχει περιθώριο οκτώ εβδομάδων για να καταλήξει σε απόφαση, αφού διαδοχικά εξετάσει την τεχνική και την οικονομική προσφορά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου