Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Πετάει η μετοχή του ΟΠΑΠ, χαράς ευαγγέλια για Emma Delta

ΓΙΑΤΙ να μη δανειστούν ακόμα και όλο το ποσό της επένδυσης (652 εκατ. ευρώ) και να δανειστούν μόνο 400 εκατ. ευρώ; Και γιατί να μην πληρώσουν ακόμα υψηλότερο επιτόκιο από 9,8% γι' αυτά τα 400, αφού η τιμή της μετοχής της επένδυσης -πάνω στην οποία είναι συνδεδεμένο και το δάνειο και η όλη επένδυση- πετάει;
                         

Ο λόγος για το νέο μέτοχο του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ, το επενδυτικό σχήμα της Emma Delta, οι εκπρόσωποι το οποίου είναι μάλλον αυτή την περίοδο από τους πιο ευτυχισμένους επενδυτές στον κόσμο, παρ' ότι χρωστούν 400 εκατ. και επιβαρύνονται με επιτόκιο 9,8% για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, μέχρι το 2017 (το πώς θα βγουν οι τόκοι είναι ένα θέμα που επιδέχεται συζήτηση). Η ευτυχία τους πηγάζει από το μεγάλο, το τεράστιο δώρο που τους έκανε το γνωστό ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου), όπως αποδεικνύεται η πώληση του ΟΠΑΠ.
Παρ' ότι οι μετοχές δεν έχουν μεταβιβαστεί στο νέο μέτοχο (αναμένεται να γίνει προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας με καταληκτική ημερομηνία τις 11 Οκτωβρίου εκτός εάν ζητηθεί ολιγοήμερη παράταση), η τιμή τους έχει ανέβει στο Χρηματιστήριο Αθηνών στα 9,10 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 50% υψηλότερα από την τιμή που πούλησε το ελληνικό Δημόσιο (6,19 ευρώ ανά μετοχή).
Μπορεί να πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο, είναι όμως μια πραγματικότητα, που βοήθησε το σχήμα της Emma Delta να δανειστεί την προηγούμενη εβδομάδα, μέσω της έκδοσης δύο σειρών ομολογιακού δανείου (250 εκατ. και 150 εκατ. ευρώ) 400 εκατ. ευρώ με μεσοσταθμικό επιτόκιο 9,8% με εγγύηση τις μετοχές του ΟΠΑΠ.
Η έκδοση θεωρείται υψηλού ρίσκου, γι' αυτό και το υψηλό επιτόκιο, αλλά έχει δύο δικλείδες ασφαλείας: α) είναι συνδεδεμένη με το μέρισμα που θα παίρνει το σχήμα από τον ΟΠΑΠ και β) είναι συνδεδεμένη με την αξία των μετοχών (LTV ratio) σε ποσοστό 45% για την πρώτη σειρά των 250 εκατ. ευρώ και 75% για τη δεύτερη σειρά των 150 εκατ. ευρώ.
Τελικώς, η εξαγορά του ΟΠΑΠ στοίχισε 652 εκατ. ευρώ (622 εκατ. ευρώ θα δοθούν με τη μεταβίβαση των μετοχών και τα υπόλοιπα 30 σε 10 ετήσιες δόσεις) και χρηματοδοτείται κατά το μεγαλύτερο μέρος, ήτοι 400 εκατ. ευρώ με δανεισμό.
                        
 Στην Emma Delta οι μέτοχοί της βάζουν 274 εκατ. ευρώ, τα οποία μαζί με τα 400 του δανεισμού φθάνουν τα 674 εκατ. ευρώ. Το ποσό υπερκαλύπτει το κόστος της εξαγοράς γιατί καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα της Emma Delta (υπολογίζονται σε 5 εκατ. ευρώ ετησίως) και τα έξοδα (προμήθειες) σε αναδόχους και συμβούλους για την έκδοση των ομολογιακών δανείων

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου