Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Νέα εμπλοκή στον ΟΠΑΠ;

Υπό κανονικές συνθήκες είχε προγραμματιστεί για σήμερα η μεταβίβαση των 105 εκατ. μετοχών ΟΠΑΠ στην Emma Delta, όμως δύο εξελίξεις ενδέχεται να μπλοκάρουν την τη μεταβίβαση των μετοχών.
Πρώτον, το ελληνικό δημόσιο δεν έχει εισπράξει ακόμα το τίμημα των 622 εκατ.ευρώ. Η Emma Delta εξέδωσε και διέθεσε με ιδιωτική τοποθέτηση δύο ομολογιακά δάνεια, συνολικού ύψους 400 εκατ.ευρώ 4ετούς διάρκειας, με εγγύηση τις μετοχές και τα μελλοντικά μερίσματα του ίδιου του ΟΠΑΠ, που δεν έχουν περάσει ακόμη στη κατοχή της, επειδή δεν έχει καταβληθεί το τίμημα της αγοράς του ΟΠΑΠ. Δηλαδή, για να πάρει τα λεφτά η Emma Delta από τα ομόλογα πρέπει να δώσει τις μετοχές, τις οποίες ενδέχεται να παραδώσει σήμερα χωρίς καμία εγγύηση του ελληνικό δημόσιο, για να πληρωθεί μετά.
Δεύτερον, δεν προκύπτει από τους όρους του διαγωνισμού ότι ο ΟΠΑΠ μπορούσε ν’ αγοραστεί με δανεικά τα οποία θα είχαν εγγύηση τις ίδιες τις μετοχές του.
Σημειωτέον ότι η τιμή της μετοχής του ΟΠΑΠ θα είναι υψηλότερη περισσότερο από 42% από την τιμή πώλησης του. Υπό αυτές τις συνθήκες, αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία, η όλη ιδιωτικοποίηση θα εκθέσει την κυβέρνηση στους δανειστές…


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου