Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Stanleybet: Ο ΟΠΑΠ δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για μονοπώλιο

Την άποψή της ότι είναι πλέον άνευ ουσίας η συνέχιση του μονοπωλιακού καθεστώτος στον επίγειο στοιχηματισμό, ενώ ανοίγει η αγορά του διαδικτυακού στοιχήματος, επαναλαμβάνει σε ανακοίνωσή της η Stanleybet, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) αναφορικά με το μονοπώλιο της Αυστρίας στην παροχή τυχερών παιγνίων.

Η Stanleybet σημειώνει μάλιστα ότι η απόφαση δεν φέρνει καμία ουσιαστικά αλλαγή στην υπάρχουσα νομολογία του ΔΕΕ και τονίζει ότι η απόφαση «καταδεικνύει ότι για την εφαρμογή του μονοπωλίου οφείλουν να πληρούνται αυστηρότατες προϋποθέσεις, κάτι που σαφέστατα δεν συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας».


Σύμφωνα με τη Stanleybet, το ΔΕΕ επισημαίνει ότι το μονοπώλιο δεν δύναται να χρησιμοποιείται ως όχημα για να αποκομίζονται κέρδη. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την εταιρεία, το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο έχει δεχθεί από το 2000 ότι η ΟΠΑΠ Α.Ε. ασκεί αμιγώς εμπορική δραστηριότητα, η οποία δεν συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με το δημόσιο συμφέρον.

Ελεγχος

Επίσης, όπως προκύπτει από την απόφαση του ΔΕΕ, στην Αυστρία υπάρχει αυστηρός έλεγχος από το κράτος στο εκεί μονοπώλιο (Austria Casinos), κάτι που, σύμφωνα πάντα με τη Stanleybet, δεν ισχύει στην ελληνική περίπτωση, αφού η ΟΠΑΠ Α.Ε. «βρίσκεται εκτός του ευρύτερου δημόσιου τομέα και, κατά συνέπεια, σ' αυτήν εφαρμόζονται οι διατάξεις που εφαρμόζονται σε κάθε άλλη ανώνυμη εταιρεία (A.E.) ενώ και η εποπτεία επί της ΟΠΑΠ Α.Ε. σε καμία περίπτωση δεν δύναται να επιτύχει ένα όχι ιδιαιτέρως υψηλό, αλλά ούτε καν στοιχειώδες επίπεδο προστασίας σκοπών δημοσίου συμφέροντος». Ακόμη, η απόφαση αναφέρει ότι η διαφημιστική δραστηριότητα θα πρέπει να υπόκειται σε αυστηρότατους περιορισμούς, κάτι που, επίσης, σύμφωνα με τη Stanleybet, δεν ισχύει στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, που «ακολουθεί μία ιδιαιτέρως επιθετική διαφημιστική στρατηγική».

Τέλος, η Stanleybet αναφέρει ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει πλέον μονοπώλιο στο διαδικτυακό στοίχημα μετά την ψήφιση του πρόσφατου νόμου 4002/11 για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών. «Αντιθέτως, προβλέπεται πλέον ουσιαστικά μονοπώλιο μόνο στον επίγειο (μη διαδικτυακό) αθλητικό στοιχηματισμό, προς αμιγές οικονομικό και μόνο όφελος της ΟΠΑΠ Α.Ε.», τονίζει η ανακοίνωση της Stanleybet, η οποία επισημαίνει ότι η εταιρεία είναι ένθερμος υποστηρικτής μίας ρυθμισμένης αγοράς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου