Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΠΑΠ: Την επόμενη εβδομάδα το τίμημα για φρουτάκια- μονοπώλιο

Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Επιτροπής Αποτίμησης του ΟΠΑΠ και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για να καθοριστεί το τίμημα για τη νέα άδεια των 35.000 παιγνιομηχανών, καθώς και της δεκαετούς επέκτασης της υφιστάμενης άδειας του ΟΠΑΠ.
Οι σύμβουλοι των δύο πλευρών (η Lazard για τον ΟΠΑΠ και η Deutsche Bank για το ελληνικό δημόσιο) έχουν ήδη καταθέσει τις αποτιμήσεις τους στις αντίστοιχες επιτροπές, προκειμένου από την επόμενη Δευτέρα να ξεκινήσουν οι συζητήσεις. Αφού συμφωνηθεί το τίμημα -κάτι που αναμένεται έως το τέλος του μήνα- θα εγκριθεί από το Δ.Σ. του ΟΠΑΠ και ακολούθως θα συγκληθεί γενική συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί εικοσιπέντε ημέρες μετά για να εγκρίνει τις νέες επενδύσεις του ΟΠΑΠ.

Θα ακολουθήσουν οι τελικές υπογραφές των δύο νέων συμβάσεων του ΟΠΑΠ με το ελληνικό δημόσιο, που τοποθετούνται στο τέλος Οκτωβρίου ή το αργότερο αρχές Νοεμβρίου.
Εν τω μεταξύ, ήδη, έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις μεταξύ του Δημοσίου και του ΟΠΑΠ για τους όρους εκχώρησης των δύο αδειών. Ειδικότερα, οι συμβάσεις θα υπογραφούν μεταξύ του ΟΠΑΠ και του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και όχι με το Δημόσιο όπως η προηγούμενη σύμβαση του ΟΠΑΠ, και για το λόγο αυτό ήταν απαραίτητο να συμφωνηθούν οι νομικές διαδικασίες που θα πρέπει να τηρηθούν για να διασφαλίζεται η εγκυρότητα των νέων συμβάσεων.
Στέλεχος του ΟΠΑΠ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Η», σημείωσε ότι η διοίκηση του ΟΠΑΠ δεν έχει θέσει θέμα για καμιά ρήτρα που θα εξασφαλίσει την εισηγμένη στην περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες και αμφισβητήσεις από την Κομισιόν ή το ΔΕΚ για το μονοπώλιο ή για τον τελευταίο νόμο που αφορά τα τυχερά παιχνίδια, με συνέπεια να τεθεί σε κίνδυνο η υλοποίηση των νέων επενδυτικών σχεδίων της εταιρείας. Τόνισε, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα θέμα με το μονοπώλιο και ότι αποκλείεται η Κομισιόν να προβάλλει οποιαδήποτε αντίρρηση για το νόμο που αφορά τα τυχερά παιχνίδια ακόμη και αν υπάρξουν καταγγελίες.
Τίμημα
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέγεθος του τιμήματος για τις νέες άδειες εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ, από το οποίο ένα σημαντικό μέρος θα καταβληθεί εφάπαξ και το υπόλοιπο θα εκταμιευθεί σε περίοδο 12-18 μηνών. Για τη χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων η εταιρεία θα προχωρήσει σε δανεισμό.
Το ενδεχόμενο ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές έχει εγκαταλειφθεί, ενώ είναι πιθανό ο δανεισμός να γίνει από κοινοπραξία τραπεζών. Το ύψος του δανείου θα καθοριστεί από τις ανάγκες κεφαλαίων του ΟΠΑΠ όπως θα καθοριστούν από τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου