Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

"Πατάει γκάζι" για τον ΟΠΑΠ η κυβέρνηση

Οι μνηστήρες του Οργανισμού. Η ανανέωση της σύμβασης με το Δημόσιο, τα νέα παιχνίδια και τι φοβάται η αγορά...

Την απόφαση για επίσπευση των απροκρατικοποιήσεων έχει λάβει η κυβέρνηση και, υπό το βάρος των επίμονων πιέσεων της Τρόικας και της ανάγκης για άμεσα έσοδα, επιχειρήματα που αποτελούσαν μέχρι πρότινος τροχοπέδη, όπως οι καταβαραθρωμένες αποτιμήσεις, δε θα σταθούν εμπόδιο.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η ακανθώδης, όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, περίπτωση του "φιλέτου" ΟΠΑΠ...

Στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου μεταφέρθηκαν άλλωστε χθες η επέκταση της άδειας του ΟΠΑΠ και οι νέες άδειες του ΟΠΑΠ (τυχερά παιχνίδια).


Η ανανέωση της σύμβασης

Το Δημόσιο επιθυμεί σε πρώτη φάση να κλείσει τις ανοιχτές υποθέσεις, θωρακίζοντας τον Οργανισμό με την ανανέωση της υφιστάμενης σύμβασης με την οποία ο ΟΠΑΠ προσφέρει τα παιχνίδια του στην ελληνική αγορά.

Η σημερινή σύμβαση είχε ως καταληκτική ημερομηνία τη 12η Οκτωβρίου του 2020, ενώ η εταιρεία είχε καταβάλλει ως αντάλλαγμα το ποσό των 323 εκατ.ευρώ.

Πληροφορίες από τις τώρα συζητήσεις της Lazard, από την πλευρά του ΟΠΑΠ και των Deutsche Bank – Εθνική Τράπεζα από την πλευρά του Δημοσίου κάνουν λόγο πως η συμφωνία θα κλείσει για ένα ποσό γύρω στα 400 εκατ. ευρώ για επέκταση της συμφωνίας εως το 2030 .

Ξυστό, φρουτάκια και οι αλλαγές στο "πακέτο" ΟΠΑΠ

Αλλάγες κυοφορούνται και στο "πακέτο" του ΟΠΑΠ:

Προβλέπται συγκεκριμένα η επέκταση του ωραρίου του χρυσοφόρου ΚΙΝΟ, σημαντικές αλλαγές στο Τζόκερ αλλά και η εισαγωγή του Live Betting στο Πάμε Στοίχημα, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο παραχώρησης έναντι αντιτίμου γύρω στα 300 εκατ. της εκμετάλλευσης του στιγμιαίου λαχείου (ΞΥΣΤΟ).

Παράλληλα, θα παραχωρηθούν και νέες άδειες για παιχνίδια στον ΟΠΑΠ («φρουτάκια»). Το υπάρχον σχέδιο προβλέπει ότι ο ΟΠΑΠ θα λάβει 36.500 άδειες για µηχανές βιντεολόττο («φρουτάκια») και θα δώσει υπεργολαβία τις µισές από αυτές.

Οι φόβοι της αγοράς

Εταιρείες του εξωτερικού καιροφυλακτούν πάντως για να καταγγείλουν για μονοπώλιο τυχόν ανανέωση της σύμβασης, πολλώ δε μάλλον εφόσον εκλείψει κάθε δημόσιος χαρακτήρας του Οργανισμού.

Πέραν των νομικών θεμάτων που ενδέχεται να ανακύψουν, φόβοι εκφράζονται στην αγορά πως η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να βγάλει στο "σφυρί" έναν Οργανισμό επιβαρυμένο με τα έξοδα για την ανανέωση της σύμβασης, την εισαγωγή νέων παιχνιδιών αλλά και την παραχώρηση των VLT.

Οι μνηστήρες

Στους μνηστήρες που σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα "γλυκοκοιτάζουν" τον ΟΠΑΠ συγκαταλέγονται η αμερικανική Scientific Games και η ιταλική Lottomatica (η οποία ελέγχει και την αμερικανική Gtech) καθώς και αγγλικές εταιρείες- κολοσσοί της αγοράς τυχερών παιχνιδιών όπως η Camelot, η William Hill, η Ladbrokes και η Paddy Power.

Ήδη πάντως στάση αναμονής τηρούν οι Intralot και Gtech που συμμετέχουν στο διαγωνισμό για το νέο τεχνολογικό πάροχο του ΟΠΑΠ, καθώς μετά από αίτημα της τελευταίας, δόθηκε παράταση δύο εβδομάδων και πιο συγκεκριμένα για τις 10 Οκτωβρίου προκειμένου να καταθέσουν τις τελικές τους προσφορές...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου