Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

«Προίκα» στο Ταμείο Περιουσίας ο ΟΠΑΠ

Την εσπευσμένη εκκίνηση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου θέλησε να σηματοδοτήσει το υπουργείο Οικονομικών και με μια διυπουργική αποκρατικοποιήσεων εξπρές ενέκρινε τη μεταβίβαση στην περιουσία του Ταμείου των μετοχών του ΟΠΑΠ, της ΔΕΠΑ και των ΕΛ.ΠΕ. που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο.

Με μια πολύ σύντομη τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, Υποδομών Γ. Ραγκούσης, Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, Πολιτισμού Π. Γερουλάνος και Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, έκαναν πράξη τις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών το βράδυ της Τρίτης.

Με τη χθεσινή τους απόφαση οι υπουργοί ενέκριναν τη μεταβίβαση των μετοχών όσων εταιρειών έχουν ήδη προετοιμαστεί να αποκρατικοποιηθούν έως το τέλος του μήνα (δηλαδή του ΟΠΑΠ) αλλά και όσων εταιρειών πρόκειται να πουληθούν εν μέρει ή στο σύνολό τους μέχρι και το τέλος του χρόνου, όπως είναι τα ΕΛ.ΠΕ. και η ΔΕΠΑ.

Στα περιουσιακά στοιχεία που θα μεταβιβαστούν περιλαμβάνονται και περίπου 37 ακίνητα κυριότητας σήμερα της ΚΕΔ, τα οποία θα αξιοποιηθούν με τη μέθοδο της πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & lease back) μέσω δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, που θα γίνει με την αρωγή των άτυπων ακόμη συμβούλων του Δημοσίου, δηλαδή της ομάδας των εμπορικών τραπεζών με επικεφαλής την Εθνική που έχουν αναλάβει την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων. Ο ρόλος τους σε αυτή τη διαδικασία αναμένεται να επισημοποιηθεί τις επόμενες μέρες, όταν και θα υπογράψουν και επίσημα την ανάληψη των καθηκόντων του συμβούλου του Ελληνικού Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο η αποτίμηση του δικαιώματος προαίρεσης για το 30% της εταιρείας αερίου που διαθέτει η ΔΕΗ.

Μετά την ολοκλήρωση της αποτίμησης του δικαιώματος και την αποζημίωση της επιχείρησης ηλεκτρισμού, το Ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει δύο αποκρατικοποιήσεις με μία κίνηση.

Με δεδομένο ότι τα ΕΛ.ΠΕ. διαθέτουν το 35% (άρα έχουν δικαίωμα καταστατικής μειοψηφίας στην εταιρεία) στη ΔΕΠΑ και ότι βρίσκονται επίσημα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το Δημόσιο θα ξεμπλοκάρει ακόμη περισσότερο την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και θα πουλήσει μαζί με τα Ελληνικά Πετρέλαια [HEPr.AT] ποσοστό από τη δημόσια εταιρεία φυσικού αερίου.

Στην αμέσως επόμενη φάση θα προωθηθεί και η πώληση του 35,5% που διαθέτει το Δημόσιο στα ΕΛ.ΠΕ. με δικαίωμα πρώτης άρνησης στον όμιλο Λάτση, ο οποίος έχει συγχωνεύσει πλήρως την Πετρόλα στον όμιλο και διαθέτει πλέον ποσοστό 41% του συνόλου των μετοχών. Η τρίτη μεγάλη αποκρατικοποίηση του 2011 θα είναι η πώληση του 34,4% που έχει το Δημόσιο στον ΟΠΑΠ, από τον οποίο αναμένονται έσοδα ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα θα προχωρήσει η επέκταση για 20 χρόνια της σύμβασης διαχείρισης του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», η ανανέωση των αδειών των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και βέβαια η ανανέωση των αδειών των παιχνιδιών που διαχειρίζεται σήμερα ο ΟΠΑΠ αλλά και των αδειών που θα του παραχωρηθούν με βάση τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια.

Δηλαδή οι άδειες για την εγκατάσταση στα πρακτορεία των ηλεκτρονικών και μηχανικών τυχερών παιχνιδιών (φρουτάκια) αλλά και οι άδειες για τη διαχείριση του διαδικτυακού στοιχήματος και το βιντεολόττο.

Το υπουργείο Οικονομικών ακολούθησε χθες τη σωστή διαδικασία ακολουθώντας όμως λάθος βήματα. Τούτο διότι στο σύνολό τους οι αποκρατικοποιήσεις, που έχουν προγραμματιστεί για φέτος και οι οποίες έχουν στόχο να φέρουν στα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους 1,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του μήνα και 5 δισ. έως το τέλος του χρόνου, έχουν ωριμάσει και παρακολουθούνται στη διαδικασία της προετοιμασίας τους από την Ε.Γ. Αποκρατικοποιήσεων.

Τώρα λοιπόν υπό την πίεση της τρόικας για άμεση λειτουργία του Ταμείου μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία λίγο πριν από το κλείσιμο συμφωνιών για μείωση του ποσοστού του Δημοσίου σε αυτές ή συμβάσεων παραχώρησης δικαιωμάτων του Δημοσίου.

Βασικός παρανομαστής των επιχειρήσεων και της πώλησης δικαιωμάτων για φέτος είναι να μην επηρεαστεί η όλη διαδικασία από την κακή χρηματιστηριακή συγκυρία. Με αυτό το σκεπτικό αναβλήθηκε για το 2012 η αποκρατικοποίηση των Οργανισμών των δύο μεγάλων λιμανιών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, αλλά και η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στην ΕΥΑΘ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου