Συμφώνησαν στους όρους εκχώρησης ο ΟΠΑΠ
και το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας
Εκλεισε και η δεύτερη αποκρατικοποίηση μετά τον ΟΤΕ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και ο ΟΠΑΠ συμφώνησαν στους όρους εκχώρησης της νέας άδειας εκμετάλλευσης των 35.000 παιγνιομηχανών (VLTs) στον οργανισμό τυχερών παιχνιδιών, αλλά και στη 10ετή επέκταση της υφιστάμενης άδειάς του στα επίγεια παιχνίδια.
Το συνολικό αντίτιμο των νέων αδειών που θα κληθεί να καταβάλει ο ΟΠΑΠ εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ, από το οποίο εφάπαξ θα καταβληθεί ένα σημαντικό μέρος του, ενώ το υπόλοιπο θα εκταμιευθεί σε περίοδο 12-18 μηνών. Οι λεπτομερείς όροι αποπληρωμής αναμένεται να οριστικοποιηθούν εντός του επόμενου μήνα και αφού οριστικοποιηθεί ο δανεισμός του οργανισμού από τις τράπεζες με τις οποίες βρίσκεται σε διαπραγμάτευση.
Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν ότι η σύναψη δανεισμού του ΟΠΑΠ με στόχο την αποπληρωμή των αδειών βρίσκεται πολύ κοντά και τα μόνα που απομένουν είναι η σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου και η έγκρισή της από τη γενική συνέλευση των μετόχων του οργανισμού. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να κρατήσει περίπου ένα μήνα, ενώ οι υπογραφές των δύο νέων συμβάσεων του ΟΠΑΠ με το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο τέλος Οκτωβρίου ή το αργότερο αρχές Νοέμβρη.
Σε ό, τι αφορά τον δανεισμό, ο ΟΠΑΠ βρίσκεται σε επαφή με δύο ξένες τράπεζες, την Credit Suisse και την Deutsche Bank. Παράγοντες του οργανισμού επιβεβαίωναν ότι οι επαφές σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ σημείωναν ότι το επιτόκιο δανεισμού παραμένει σε «αλμυρά» επίπεδα - κατά πάσα πιθανότητα σε διψήφιο νούμερο. Ο ΟΠΑΠ προτίθεται να «σηκώσει» ένα δισ. ευρώ από τους πιστωτές του, προκειμένου, μαζί με τα δικά του διαθέσιμα, να χρηματοδοτήσει τόσο το κόστος απόκτησης των νέων αδειών, όσο και την απόκτηση των παιγνιομηχανών και την ανάπτυξη του δικτύου του διάθεσης των νέων παιχνιδιών.
Με τα παραπάνω, είναι προφανές ότι ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) σε ό, τι αφορά τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις δεν επιτυγχάνεται για το τέλος του έτους. Δεν αναφερόμαστε στους στόχους για το τέλος Σεπτέμβρη, δεδομένου ότι ήδη εμφανίζεται απόκλιση κατά 75%. Τόσο η τρόικα, όσο και η κυβέρνηση έχουν προεξοφλήσει ότι ο στόχος των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι τέλος του έτους, ύψους 5 δισ. ευρώ, είναι ανεφάρμοστος και πλέον το στοίχημα που τίθεται αφορά την απόκλιση. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο νέος στόχος έχει τεθεί πέριξ των 3 δισ. ευρώ.
Και προς την κατεύθυνση αυτή, το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση αναμένεται ότι θα είναι η εκχώρηση της εκμετάλλευσης των κρατικών λαχείων, συμπεριλαμβανομένης μιας άδειας «Ξυστού Λαχείου». Σύμφωνα με πληροφορίες, το διακύβευμα της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης εκτιμάται σε περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ. Ο σχετικός διαγωνισμός για την εκχώρηση των συγκεκριμένων αδειών αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο, με στόχο να εισρεύσει το αντίτιμο (ή σημαντικό μέρος αυτού) μέσα στον χρόνο.
Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει υψηλό ενδιαφέρον, τόσο από τον ΟΠΑΠ, όσο και από άλλα εγχώρια και ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Πέρα από τις γνωστές επιχειρήσεις (Lottomatica, Intralot, Scientific Games), ως ενδιαφερόμενοι φέρονται μια κινεζική εταιρεία τυχερών παιχνιδιών, αλλά και εγχώριοι επιχειρηματίες. Το μεγάλο ενδιαφέρον για τα κρατικά λαχεία αποδίδεται στο ότι η εκμετάλλευσή τους δεν απαιτεί μεγάλες κεφαλαιουχικές επενδύσεις. Καθοριστικός παράγοντας θα είναι η επιβαλλόμενη φορολογία στα λαχεία και στα διανεμόμενα κέρδη από το Δημόσιο, ενώ η απόδοσή τους θεωρείται σχετικά άμεση.
Με τις συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις η κυβέρνηση φτάνει σε έσοδα 2 δισ. ευρώ, αν συμπεριληφθούν και τα έσοδα από την εκχώρηση του 10% του ΟΤΕ (390 εκατ. ευρώ) τον περασμένο Ιούνιο. Αν σ’ αυτά προστεθούν τα έσοδα από την εκχώρηση των αδειών κινητής τηλεφωνίας (350 εκατ. ευρώ) και το εφάπαξ έσοδο από την 20ετή επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών (200 εκατ. ευρώ), τότε η κυβέρνηση θα μπορεί στο τέλος του έτους να ισχυριστεί σε αγορές και τρόικα, ότι έφερε τα πρώτα 2,5 - 3,0 δισ. ευρώ από το πακέτο των σχεδιαζόμενων ιδιωτικοποιήσεων ύψους 28 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί στο ΜΠΔΣ ώς το τέλος του 2014.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου