Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

ΟΠΑΠ: Το μήνυμα που έστειλε η Emma Delta σε αγορά – μετόχους Πηγή:www.capital.gr



Το περίγραμμα ενός «νέου ΟΠΑΠ» με λειτουργική και εμπορική ευελιξία, αποτελεσματικότερη δομή και οργάνωση, με προσανατολισμό στην παραγωγή αξίας για τους μετόχους και στην μείωση του κόστους, με λιγότερη γραφειοκρατία στη λήψη αποφάσεων και αποδοτικότερη μερισματική πολιτική παρουσίασε ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Kamil Ziegler, στο conference call με τους αναλυτές που ακολούθησε την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου 2013. 

Με λιγότερο από δύο μήνες στο τιμόνι του Οργανισμού, ο κ. Ziegler έδωσε το στίγμα της στρατηγικής των νέων μετόχων του ΟΠΑΠ, μιλώντας για μια εταιρεία με μεγάλες προοπτικές και σημαντικά περιθώρια βελτίωσης σε πολλούς τομείς. Βασικό σημείο των λεγόμενών του ήταν η πρόθεση του νέου μάνατζμεντ να περιορίσει το κόστος σε όσους τομείς λειτουργίας είναι δυνατόν. Ο επικεφαλής της εταιρείας ανέφερε πως ήδη εξετάζονται διάφορες συμφωνίες με προμηθευτές και διαπιστώνεται ότι θπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. 

Καθώς η αλλαγή ξεκινά από την ηγεσία, ο κ. Ziegler προανήγγειλε πως ο ρόλος και η λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΑΠ θα καταστεί περισσότερο στρατηγικός και θα δοθούν περιθώρια ανάληψης πρωτοβουλιών από τα διοικητικά στελέχη του Οργανισμού. «Στόχος μας είναι να υπάρχει λιγότερη γραφειοκρατία, δεν χρειάζεται το διοικητικό συμβούλιο να αποφασίζει για τα πάντα», ανέφερε. 

Μεγάλο μέρος της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές αναλώθηκε στα δύο μεγάλα project του Οργανισμού, τα Λαχεία - Ξυστό και τα VLTs. Για τα πρώτα στόχος είναι η επανακυκλοφορία τους στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014. Η διοίκηση του Οργανισμού ήδη εργάζεται πάνω σε ένα πλάνο δημιουργίας νέων προϊόντων, που θα διατίθενται μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου τουλάχιστον 10 χιλιάδων σημείων πώλησης. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο η «Ελληνικά Λαχεία ΑΕ», η σύμπραξη των ΟΠΑΠ-Intralot-Scientific Games απέκτησε, έναντι 190 εκατ. ευρώ, το δικαίωμα της 12ετούς διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων στο πλαίσιο διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ.

Για τα VLTs, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως εντός του προσεχούς Ιανουαρίου θα δημοσιοποιηθούν οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος (για την προμήθεια παιγνιομηχανημάτων, το κεντρικό σύστημα κ.ά.), με στόχο τα πρώτα να μπουν «στην πρίζα» το τρίτο τρίμηνο του 2014 (σ.σ. στις παρουσιάσεις της Emma Delta το πλήρες roll out είχε τοποθετηθεί χρονικά το 2015). Ο ΟΠΑΠ έχει αποπληρώσει πλήρως (με την καταβολή προσφάτως της τελευταίας δόσης 85 εκατ. ευρώ) το κόστος απόκτησης της άδειας από το Δημόσιο. Εκκρεμεί, βέβαια, ο Κανονισμός Λειτουργίας από πλευράς ΕΕΕΤ. Από τα 35 χιλιάδες μηχανήματα για τα οποία διαθέτει άδεια ο ΟΠΑΠ, τα 16.500 θα λειτουργούν μέσω του δικτύου της εταιρείας και τα υπόλοιπα 18.500 από 4-10 αναδόχους, από τους οποίους ο ΟΠΑΠ θα λαμβάνει αμοιβές και δικαιώματα χρήσης.

Ωστόσο, ο κ. Ziegler προανήγγειλε αλλαγές στο μοντέλο ανάπτυξης των gaming halls, τους αποκλειστικούς χώρους λειτουργίας VLTs που θα δημιουργήσει ο ΟΠΑΠ πιθανότατα με τη επωνυμία “Gold”, καθώς κρίθηκε πως το αρχικό μοντέλο είναι υψηλού κόστους. Σημειώνεται πως το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη λειτουργία 25 βιντεολόττο για κάθε gaming hall, εντούτοις είχαν διατυπωθεί σκέψεις ο αριθμός τους να αυξηθεί στα 50 μηχανήματα, κάτι που ωστόσο παραμένει υπό αίρεση. Σε ότι αφορά το μίγμα ιδιόκτητων - μισθωμένων παιγνιομηχανημάτων, ο κ. Ziegler ανέφερε πως αναζητείται η βέλτιστη λύση για τον ΟΠΑΠ. 

Σε επίπεδο μεγεθών, ο επικεφαλής του Οργανισμού επανέλαβε πως η διοίκηση διατηρεί αμετάβλητο το στόχο για τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 242 εκατ. ευρώ για το 2013. Ωστόσο, προανήγγειλε βελτίωση της μερισματική πολιτικής της εταιρείας με στόχο την αύξηση του διανεμόμενου ποσοστού επί των κερδών ακόμη και στο 90%, από 50% που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η επέκταση σε νέες δραστηριότητες και να εξυπηρετηθεί ο δανεισμός. 

Εκτίμησε, δε, πως η βελτίωση της εικόνας πολλών παιχνιδιών –στο τρίτο τρίμηνο του 2013 τα έσοδα της εταιρείας έδειξαν ότι σταθεροποιούνται μετά από 12 συνεχόμενα τρίμηνα– οφείλεται τόσο στην βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, όσο και στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό του παράνομου ανταγωνισμού, με το κλείσιμο ιστοσελίδων στοιχηματισμού που λειτουργούσαν χωρίς άδεια. Τέλος, η διοίκηση εμφανίστηκε αισιόδοξη για την έκβαση της υπόθεσης του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ, με την απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ να αναμένεται ενδεχομένως στις αρχές του 2014.


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου