Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Λαχεία: Αλλαγές στο καταστατικό ζητά ο ΟΠΑΠ

Με τη διαγραφή τεσσάρων παραγράφων και την προσθήκη μίας, η νέα διοίκηση του ΟΠΑΠ προχωρά σε αλλαγή του καταστατικού της «ΕλληνικάΛαχεία», που έχει αναλάβει τη διαχείριση των Κρατικών Λαχείων, περιορίζοντας τα περιθώρια κινήσεων των μετόχων μειοψηφίας (Intralot και Scientific Games). Η πρωτοβουλία είχε εξαγγελθεί προ της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για το 33% του ΟΠΑΠ και δείχνει πως οι νέοι μέτοχοι και η νέα διοίκηση θέλουν να κλείσουν σε σύντομο διάστημα τα ανοικτά μέτωπα με προμηθευτές και συνεργάτες.

Εκτός από τις αλλαγές στο καταστατικό, στην έκτακτη γενική συνέλευση της «Ελληνικά Λαχεία» στις 10 Δεκεμβρίου θα συζητηθούν και οι αλλαγές στις συμβάσεις που έχει υπογράψει η τελευταία με τις Intralot και Scientific Games που θεωρούνται «λεόντειες» από το νέο βασικό μέτοχο του ΟΠΑΠ.
Η πλευρά της Emma Delta υποστήριζε από την εποχή που βρίσκονταν σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τον ΟΠΑΠ πως στο καταστατικό της «Ελληνικά Λαχεία» έχουν παρεισφρήσει προβλέψεις που ωφελούν προκλητικά τους δύο μετόχους μειοψηφίας και προμηθευτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός πως ενώ ο ΟΠΑΠ έχει την καταστατική πλειοψηφία, δε διαθέτει αντίστοιχη εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο της «Ελληνικά Λαχεία».
Με τις αλλαγές που προωθεί η διοίκηση του ΟΠΑΠ στο καταστατικό της «Ελληνικά Λαχεία» καταργούνται σημεία τα οποία έδιναν τη δυνατότητα στους μετόχους μειοψηφίας να μπλοκάρουν αποφάσεις για κρίσιμα θέματα.
Συγκεκριμένα, το άρθρο τρία του καταστατικού προέβλεπε πως «για όσο χρόνο τουλάχιστον ένας εκ των ιδρυτών της εταιρείας, εκτός της εταιρείας με την επωνυμία «OPAP INVESTMENT LIMITED» (σ.σ. ελέγχει το 67% της «Ελληνικά Λαχεία»), έχει δικαίωμα βάσει τυχόν συμφωνίας του με τους λοιπούς ιδρυτές να εκπροσωπείται (δια της εκλογής έστω ενός μέλους προταθέντος εκ μέρους του) στο Διοικητικό Συμβούλιο, τότε οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβούλιου λαμβάνονται με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) των μελών που παρίστανται ή αντιπροσωπεύονται - σε περίπτωση δε κλάσματος στρογγυλοποιείται προς τα πάνω» για σειρά θεμάτων.
Η διοίκηση του ΟΠΑΠ θα ζητήσει να διαγραφούν από το καταστατικό τα σημεία του άρθρου 3 που έδιναν αυξημένο ρόλο στους μετόχους μειοψηφίας για «έγκριση ή/ και αλλαγές στον Ετήσιο Προϋπολογισμό της εταιρείας και στο Επιχειρηματικό Σχέδιο της εταιρείας», για «ουσιώδεις αποκλίσεις από τον συμφωνηθέντα Ετήσιο Προϋπολογισμό της εταιρείας», για «απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου για συγκρότηση αυτού σε σώμα και για τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων του και των αρμοδιοτήτων του Διευθύνοντος Συμβούλου ή/και των άλλων εκπροσώπων της εταιρείας», για «παράταση της περιόδου εκκίνησης της εταιρείας πέραν των δύο ετών από την έναρξη λειτουργίας της και για «διορισμό ή/και αντικατάσταση των Γενικών Διευθυντών της εταιρείας μετά την παρέλευση της περιόδου εκκίνησης».
Παράλληλα, στο άρθρο 13 του καταστατικού της «Ελληνικά Λαχεία» θα προστεθεί παράγραφος η οποία θα παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στη διοίκηση του ΟΠΑΠ για την επιλογή των στελεχών της πρώτης.Συγκεκριμένα, η παράγραφος θα προβλέπει πως «με εξαίρεση τις περιπτώσεις της παρ. 2 του παρόντος άρθρου και εκείνες κατά τις οποίες απαιτείται από το νόμο συλλογική ενέργεια, το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να αναθέτει τις εξουσίες του διαχείρισης και εκπροσώπησης σε ένα ή περισσότερα πρόσωπα, μέλη του ή μη.
Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί με ειδική απόφασή του να διορίζει Γενικό Διευθυντή της εταιρείας ή Διευθυντές της και να καθορίζει ταυτόχρονα τις αρμοδιότητες, τον χρόνο υπηρεσίας και τις αμοιβές τους, με την επιφύλαξη του ίδιου πιο πάνω άρθρου. Τα πρόσωπα αυτά μπορούν να εκχωρούν την άσκηση των εξουσιών που τους ανατέθηκαν ή μέρους τούτων σε άλλο πρόσωπο (μέλος ΔΣ ή τρίτο) χωρίς όμως το πρόσωπο αυτό να έχει το δικαίωμα περαιτέρω υποκατάστασής του. Από τις αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου εξαιρούνται τα θέματα τα οποία κατά τις διατάξεις του νόμου και του παρόντος καταστατικού υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Γενικής Συνέλευσης».
Η επενδυτική εταιρεία είχε θεωρήσει από την πρώτη στιγμή πως οι συμβάσεις μεταξύ «Ελληνικά Λαχεία» και Intralot / Scientific Games ήταν υπέρογκες από πλευράς τιμήματος και αντίθετες με τα συμφέροντα του ΟΠΑΠ. Οι ενστάσεις του νέου ιδιοκτήτη του οργανισμού είχαν επικεντρωθεί στα ποσοστά επί του τζίρου της Ελληνικά Λαχεία που λαμβάνουν ως προμήθεια οι δύο μέτοχοι μειοψηφίας, καθώς και σε σειρά άλλων όρων που δεν συνάδουν με τη διεθνή πρακτική, όπως υποστήριζαν στην Emma Delta.
Σύμφωνα με την πρόσκληση για την έκτακτη γενική συνέλευση της Ελληνικά Λαχεία, στις 10 Δεκεμβρίου, θα συζητηθούν η σύμβαση που έχει υπογράψει η τελευταία με την Intralot για το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης των Λαχείων, η σύμβαση με την Intralot για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης, καθώς και η σύμβαση προμήθειας Στιγμιαίων Λαχείων (του γνωστού Ξυστού) με τη Scientific Games. Θα συζητηθούν επίσης και αλλαγές σε τρία άρθρα του καταστατικού της Ελληνικά Λαχεία, δηλαδή τα σημεία στα οποία είχε εκφράσει ενστάσεις από την πρώτη στιγμή η Emma Delta.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου