O ΟΠΑΠ στον έλεγχο πλέον των νέων του μετόχων δεν αλλάζει απλώς σελίδα, αλλά ανοίγει ένα νέο βιβλίο. Από τις 11 Οκτωβρίου που η Εmma Delta (Γίρι Σμετς, Δημήτρης Μελισσανίδης, Χρήστος Κοπελούζος) ανέλαβε τη διοίκηση του οργανισμού είναι σε εξέλιξη μια προσπάθεια για σημαντικές αλλαγές που θα μεταμορφώσουν ριζικά τη φυσιογνωμία του ΟΠΑΠ. Σε όλες τις κρίσιμες θέσεις της ανώτερης διοίκησης έχουν ήδη τοποθετηθεί στελέχη της επιλογής των νέων μετόχων, κυρίως Τσέχοι που έχουν εμπειρία στην αγορά τυχερών παιχνιδιών από τη Sazka, τον αντίστοιχο οργανισμό τυχερών παιχνιδιών της Τσεχίας που είχε αγοραστεί στο παρελθόν από το fund PPF.
Το τιμόνι του ΟΠΑΠ έχει αναλάβει ο κ. Καμίλ Ζίγκλερ, ο οποίος προέρχεται από τη Sazka και έχει εργαστεί και για την Reiffensbank. Ο Πετρ Ματεζόφσκι ανέλαβε γενικός διευθυντής Μάρκεντινγκ, ο Πετρ Τζέντρετσικ γενικός διευθυντής Πληροφορικής κ.ά. Πολύς χρόνος του νέου management αναλώνεται στην κατάργηση του γραφειοκρατικού τρόπου λειτουργίας του ΟΠΑΠ - λόγω του ελέγχου που είχε το Δημόσιο, είναι οργανωμένος με έναν εξαιρετικά αντιπαραγωγικό τρόπο που δεν εφαρμόζεται σε ιδιωτικές εταιρείες.
Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο -το οποίο όριζε το κράτος- είχε τον τελικό λόγο για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τον ΟΠΑΠ ακόμη και για τα ζητήματα τυπικού χαρακτήρα. Για παράδειγμα, το Δ.Σ. ενέκρινε τις χορηγίες, τις προμήθειες αναλώσιμων και άλλα τέτοια θέματα, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να ανήκουν στην αρμοδιότητα των γενικών διευθυντών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το διοικητικό συμβούλιο να μη λειτουργεί ως το κορυφαίο όργανο ελέγχου και χάραξης στρατηγικής της εταιρείας, αλλά να συνεδριάζει με μια ατζέντα 35-40 θεμάτων που αφορούσαν από τα μείζονα ζητήματα μέχρι την αγορά χαρτιού για τα φωτοτυπικά μηχανήματα.
Ταυτόχρονα, στον ΟΠΑΠ είναι σε ισχύ ένα πλέγμα κανονισμών εργασίας, προσωπικού κ.λπ. που δημιουργεί εμπόδια πέραν λογικής για ιδιωτική επιχείρηση. Υπήρχε, για παράδειγμα, περιορισμός όσον αφορά στον αριθμό των γενικών διευθυντών που μπορούν να προσληφθούν στον οργανισμό από την ελεύθερη αγορά σε σχέση με τους υπάρχοντες γενικούς διευθυντές του μόνιμου προσωπικού.
Η νέα διοίκηση επιδιώκει να καταργήσει το πλέγμα των αγκυλώσεων και γι’ αυτό έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα νομικών η οποία, σε συνεργασία με τη διοικητική ομάδα, συντάσσει το νέο σχέδιο διοίκησης του ΟΠΑΠ. Το διοικητικό συμβούλιο έχει συγκροτηθεί με νέα σύνθεση, ενώ συγκροτήθηκαν επίσης επιτροπές ελέγχου αμοιβών, διαφάνειας κ.λπ. Τοποθετήθηκε η νέα διοίκηση και οι αξιολογήσεις των προσώπων θα συνεχιστούν και για τις χαμηλότερες βαθμίδες του στελεχιακού δυναμικού. Στόχος είναι το επόμενο εξάμηνο να έχει αναδιοργανωθεί πλήρως το μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας του ΟΠΑΠ.
Οσον αφορά στον τομέα των χορηγήσεων-διαφημίσεων, η νέα διοίκηση απορρίπτει τις φημολογίες περί περικοπών. «Ο στόχος είναι να διοικηθεί σωστά ο ΟΠΑΠ», λέει πηγή που γνωρίζει τα σχέδια της διοίκησης. «Ο οργανισμός θα ξοδεύει ό,τι είναι αναγκαίο και λογικό. Δεν θα κοπούν διαφημιστικές δαπάνες. Θα μετρούμε όμως την ανταποδοτικότητα των χρημάτων που διαθέτουμε για διαφημιστικούς λόγους. Θα εκλογικεύσουμε τις δαπάνες με τεχνοκρατικούς όρους», προσθέτει ο ίδιος άνθρωπος.
Κορυφαία προτεραιότητα της νέας διοίκησης του ΟΠΑΠ είναι να προχωρήσει η υπόθεση με τα VLTs, τα βιντεολόττο. Ο ΟΠΑΠ έχει πληρώσει από τον Νοέμβριο του 2011 560 εκατ. ευρώ -καταβάλλοντας 16.000 ευρώ για καθεμία από τις 35.000 συσκευές- προκειμένου να πάρει τη σχετική άδεια. Ο οργανισμός μάλιστα για να δώσει το συγκεκριμένο ποσό στο Δημόσιο είχε προσφύγει σε τραπεζικό δανεισμό, για τον οποίο πληρώνει σήμερα τόκους. Λόγω των οικονομικών επιβαρύνσεων από την υπόθεση των βιντεολόττο και επειδή δεν έχουν γίνει ενέργειες για να προωθηθούν, η διοίκηση θα δώσει έμφαση προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο το δεύτερο εξάμηνο του 2014 να τοποθετηθούν στην αγορά τα πρώτα βιντεολόττο.
Αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει ο διαγωνισμός για την επιλογή των συνεργατών, ενώ η αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων δεν έχει εκδώσει ακόμη ούτε τον κανονισμό λειτουργίας γι’ αυτά. Ο κανονισμός αποτελεί το πρώτο κρίσιμο βήμα, καθώς με αυτόν ορίζονται τα παιχνίδια, οι προδιαγραφές του συστήματος και μια σειρά άλλων κρίσιμων παραμέτρων για να προχωρήσει η υπόθεση των VLTs.
Μια άλλη απόφαση του ΟΠΑΠ που παραμένει σε εκκρεμότητα και θα πρέπει να αποσαφηνιστεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο είναι η δραστηριοποίηση του οργανισμού στον online στοιχηματισμό. Δεδομένου ότι τον Ιούνιο ξεκινά το Μουντιάλ, ο ΟΠΑΠ, αν αποκτήσει παρουσία στην οnline αγορά, θα ενισχύσει τον τζίρο του κατά 200-250 εκατ. ευρώ. Προ της ιδιωτικοποίησης είχε ληφθεί η απόφαση από το Δ.Σ. του ΟΠΑΠ -ύστερα και από σχετικό διαγωνισμό- να αναπτυχθεί στον online έχοντας ως στρατηγικό εταίρο την G2. Εκτοτε όμως δεν υπήρξε πρόοδος. Τυπικά η απόφαση είναι ενεργή, αλλά ΟΠΑΠ και G2 μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπραγματευτεί σχετικά. Το αν τελικά θα υλοποιηθεί η συνεργασία των δύο πλευρών εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα λάβει το επόμενο διάστημα η νέα διοίκηση του ΟΠΑΠ.
Τον Μάρτιο του 2014 ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να αναλάβει μέσω της Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. την εκμετάλλευση των κρατικών και του στιγμιαίου λαχείου - για την άδεια έχουν καταβληθεί 190 εκατ. ευρώ. Ο ΟΠΑΠ έχει συγκαλέσει στις 10 Δεκεμβρίου γενική συνέλευση της Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. προκειμένου να καταργήσει άρθρα του καταστατικού της εταιρείας που αφορούν τον τρόπο διοίκησής της. Επίσης θα συζητηθούν και αλλαγές στις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τις Ιntralot και Scientific Games -οι οποίες επίσης συμμετέχουν στην Ελληνικά Λαχεία-, καθώς ο βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ θεωρεί πολύ γενναιόδωρες τις συγκεκριμένες συμβάσεις.
Η σύμβαση με Intralot
Ενα άλλο ζήτημα που είναι σε εκκρεμότητα και πρέπει να διευθετηθεί το επόμενο διάστημα είναι η σύμβαση για τις υπηρεσίες τεχνολογικού παρόχου του ΟΠΑΠ με την Ιntralot. Το συγκεκριμένο έργο έχει δύο ανεξάρτητες, αλλά συνδεδεμένες συμβάσεις. Η σύμβαση που είχε υπογραφεί προ της ιδιωτικοποίησης και αφού προηγουμένως δόθηκε η έγκριση της γενικής συνέλευσης και του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΑΠ αφορά την αγορά 500 ανθρωπομηνών εργασίας από την Ιntralot για την υλοποίηση ενός συγκεκριμένου τεχνολογικού έργου.
Το τεχνολογικό έργο όμως που πρέπει να διεκπεραιώσει αυτή είναι αντικείμενο άλλης ανεξάρτητης σύμβασης. Δηλαδή ΟΠΑΠ και Ιntralot πρέπει να υπογράψουν μια ακόμη σύμβαση, αυτή για την υλοποίηση του έργου (σύμβαση που έχει ξεχωριστή αμοιβή 27 εκατ. ευρώ), ώστε στη συνέχεια να ενεργοποιηθεί η ήδη υπογεγραμμένη σύμβαση για τις υπηρεσίες της Ιntralot επί του συγκεκριμένου έργου. Μέχρι στιγμής οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει και συνεπώς υπογράψει τη σύμβαση για την υλοποίηση του έργου και κατ’ επέκταση η σύμβαση για τον τεχνολογικό πάροχο δεν μπορεί ακόμη να ενεργοποιηθεί.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου