Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Οξύνεται εκ νέου η ένταση με τον ΟΠΑΠ

Ένταση συνεχίζει να προκαλεί η υπόθεση της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ, σε μια κρίσιμη καμπή για το εγχείρημα καθώς το ΤΑΙΠΕΔ προετοιμάζεται να καλέσει την Emma Delta να υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης του 33% του Οργανισμού, μετά και τις εγκρίσεις που δόθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο. 

Στο επίκεντρο βρίσκεται εκ νέου η υπόθεση των Λαχείων και συγκεκριμένα το ύψος των προμηθειών που υπεγράφησαν μεταξύ της “Ελληνικά Λαχεία” και των δύο προμηθευτών-μετόχων της, Intralot και SGI. Παρά το ότι η σύμβαση παραχώρησης της άδειας για τα Κρατικά Λαχεία και το Ξυστό έχει υπογραφεί, η προσεχής γενική συνέλευση του ΟΠΑΠ στις 26/8 φαίνεται να αποτελεί "κλειδί" στην προσπάθεια που καταβάλλει η Emma Delta να μεταβληθούν βασικοί όροι των συμφωνιών που αφορούν στα Λαχεία.

Στο πλαίσιο αυτό, το επενδυτικό σχήμα που έχει κηρυχτεί προσωρινός επιτυχών πλειοδότης στο σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, να έχει αποστείλει προς το Μέγαρο Μαξίμου αίτημα για μείωση του ύψους των αμοιβών των προμηθευτών της “Ελληνικά Λαχεία ΑΕ” κατά 50%. Το αίτημα αυτό, το οποίο ως αναφέρεται έχει αποσταλεί στο ΤΑΙΠΕΔ και στον ΟΠΑΠ, συνοδεύεται από το μήνυμα πως εάν δεν υπάρξουν οι μειώσεις αυτές, η Emma Delta δεν πρόκειται να συναινέσει στην αποκρατικοποίηση του Οργανισμού.

Αν και πηγές του Μαξίμου και του ΤΑΙΠΕΔ δήλωναν άγνοια για σχετικό επίσημο έγγραφο αίτημα, η στάση του fund στο συγκεκριμένο θέμα φανερώνει την ύπαρξη σημαντικών και ίσως αξεπέραστων ζητημάτων που βρίσκονται σε γνώση των εμπλεκόμενων πλευρών και απειλούν το όλο εγχείρημα με εκτροχιασμό.

Η διαφαινόμενη για ορισμένους αλλαγή στρατηγικής της Emma Delta απέναντι στην απόκτηση του 33% του Οργανισμού δείχνει να έχει θορυβήσει την κυβέρνηση αλλά και τις Βρυξέλλες. Η Κομισιόν το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται ιδιαίτερα ευαίσθητη απέναντι στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων και δεδομένου του ενδιαφέροντός της για τον ΟΠΑΠ η υπόθεση πλέον αρχίζει να αποκτά νέα τροπή.

Όπως μεταφέρουν κοινοτικές πηγές, μέχρι σήμερα έχει υπάρξει ένα modus vivendi αναφορικά με τον ΟΠΑΠ και τα ανοικτά μέτωπα που υφίστανται σε επίπεδο εναρμόνισης με το κοινοτικό δίκαιο και τα πιθανά ζητήματα κρατικών ενισχύσεων και ανταγωνισμού.

Σαφέστατα, λένε οι ίδιες πηγές, ένας ΟΠΑΠ που θα παραμείνει κρατικός, εφόσον ναυαγήσει η αποκρατικοποίηση, θα αλλάξει εντελώς τα δεδομένα και την προσέγγιση της Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση, οι επικεφαλής του επενδυτικού σχήματος έχουν προειδοποιήσει πως όλες οι συμβάσεις που αφορούν στον ΟΠΑΠ θα ελεγχθούν, στέλνοντας ξεκάθαρο  μήνυμα προς συγκεκριμένους αποδέκτες.

Επί του παρόντος, ωστόσο, το μόνο δεδομένο αποτελεί η έγκριση της σύμβασης παραχώρησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, κάτι που σημαίνει ότι Emma Delta και ΤΑΙΠΕΔ εκτός νέου απροόπτου θα καθίσουν εκ νέου στο ίδιο τραπέζι για τον ΟΠΑΠ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου