Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

ΟΠΑΠ: Τεράστιο το κόστος, αν δεν έκλεινε το θέμα των Λαχείων

Η υπόθεση των Λαχείων είχε φθάσει σε οριακό σημείο, αποφασίστηκε όμως ότι το κόστος να μην υπογραφεί η σύμβαση θα ήταν καταστροφικό, σε πολλαπλά επίπεδα. Έγιναν επίπονες διαπραγματεύσεις και με τα δεδομένα που υπήρχαν, θεωρούμε πως πετύχαμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Με τον τόπο αυτό σχολίαζαν κύκλοι της διοίκησης του ΟΠΑΠ, λίγες μόνο ώρες μετά τις τελικές υπογραφές, το κλείσιμο της συμφωνίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της «Ελληνικά Λαχεία Α.Ε» για την παραχώρηση της 12ετούς άδειας των Κρατικών Λαχείων, στην κοινή εταιρεία των ΟΠΑΠ (67%) - Intralot (16,5%) - SGI (16,5%). 

Μια συμφωνία που συνοδεύτηκε από έντονες προστριβές και την ανταλλαγή άνω των δέκα εξωδίκων μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών. Στο επίκεντρο των προστριβών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, το ζήτημα των συμβάσεων μεταξύ της «Ελληνικά Λαχεία ΑΕ» και των μετόχων - βασικών της προμηθευτών (Intralot και SGI), το ύψος των προμηθειών των τελευταίων και το κατά πόσον ο ΟΠΑΠ ως κάτοχος του 67% της κοινοπραξίας διαθέτει ή όχι την ευχέρεια λήψης αποφάσεων, βάσει όσων ορίζει το καταστατικό της κοινή εταιρείας.

Από τον ΟΠΑΠ υποστηρίζουν πως, παρά τη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί, οι συμφωνίες διασφαλίζουν τα συμφέροντα της εταιρείας. “Φροντίσαμε να μην δέσουμε πισθάγκωνα τον νέο ιδιοκτήτη”, αναφέρουν, προσθέτοντας πως και οι συμβάσεις προμήθειας μεταξύ Intralot και SGI διαχωρίστηκαν προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς το αντικείμενό τους, και πρόσθετα έσοδα εξασφαλίστηκαν για τον ΟΠΑΠ, αλλά και ο εσωτερικός ρυθμός απόδοσης χρημάτων (internal rate of return- IRR, δείχνει την απόδοση ενός επενδυτικού προγράμματος) βελτιώθηκε.

Βάσει των μοντέλων που "έτρεξαν" στο Περιστέρι, ο ΟΠΑΠ με τις τροποποιήσεις που επήλθαν εξασφαλίζει, στη διάρκεια της 12ετίας, 200-250 εκατ. ευρώ από μερίσματα (με συντηρητικό σενάριο) και 150 εκατ. ευρώ από το ποσοστό (1,7%) επί του τζίρου που θα λαμβάνει για την παροχή του δικτύου του, την περαιτέρω ανάπτυξή του και την προσφορά άλλων υποστηρικτικών υπηρεσιών.

Δικλείδες ασφαλείας
Όπως υποστηρίχθηκε από τις ίδιες πηγές, στις συμφωνίες που διέπουν τις σχέσεις με τους προμηθευτές προβλέφθηκε η χρήση δικλείδων ασφαλείας που να διασφαλίζουν περισσότερο τα συμφέροντα του ΟΠΑΠ και να επιτρέπουν στην Emma Delta, ως νέο μέτοχο του ΟΠΑΠ μόλις ολοκληρωθεί η μεταβίβαση, να διαπραγματευθεί τροποποιήσεις.

Συγκεκριμένα, γίνεται γνωστό από τον Οργανισμό πως και στις έξι συμβάσεις συμπεριελήφθη όρος που αναφέρει ό,τι σε περίπτωση που διαπιστωθεί, στο πλαίσιο ελέγχων, ότι οι προσφερόμενες τιμές από τους προμηθευτές δεν συμβαδίζουν με τους ανταγωνιστικούς όρους της αγοράς (on an arms length commercial basis), τότε οι τελευταίοι αποδέχονται να καταβάλλουν στην Ελληνικά Λαχεία τη διαφορά και να διορθώσουν τις τιμές τους.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε να υπάρχει η δυνατότητα επισκόπησης - αναθεώρησης των συμβάσεων κάθε τέσσερα χρόνια. Συγκεκριμένα, οι μέτοχοι έχουν το δικαίωμα να θέσουν στο δ.σ. και τη γενική συνέλευση της “Ελληνικά Λαχεία” ζήτημα αναθεώρησης των μεταξύ τους συμφωνιών. Για τις μόνες που δεν υφίσταται τέτοια πρόβλεψη είναι για τις συμβάσεις που αφορούν στον ΟΠΑΠ, ήτοι για τις πωλήσεις υφιστάμενου δικτύου, για τις πωλήσεις νέου δικτύου και για τις διαχειριστικές, νομικές και data center υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των προμηθειών αναφέρουν πως η SGI κατέθεσε στοιχεία από αντίστοιχες συμβάσεις που έχει υπογράψει ανά τον κόσμο, από τα οποία προκύπτει το ύψος των προμηθειών που λαμβάνει. Εστιάζουν, δε, στο γεγονός ότι ο ΟΠΑΠ, όπως προβλέπεται από τη συμμετοχή του στην κοινοπραξία, θα καταβάλλει μετρητά 137 εκατ. ευρώ για την άδεια των Λαχείων.

Αναφορικά, τέλος, με το θέμα που ανέκυψε με την παραίτηση μέλους της OPAP Investments (της θυγατρικής μέσω της οποίας ο Οργανισμός συμμετέχει στην κοινή εταιρεία για τα Λαχεία) και των τοποθετήσεων μελών του δ.σ. αναφορικά με τις συμβάσεις προμηθειών, από τις ίδιες πηγές γίνεται γνωστό πως "όλες οι συμβάσεις είναι ΄δεμένες΄ και έχουν ελεγχθεί από νομικές, συμβουλευτικές και φορολογικές εταιρείες". Παράλληλα, επισημαίνουν πως η εισήγηση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου κ. Λουρόπουλου για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης και των συμβάσεων προμηθειών, υπεγράφη τελικώς από τα δέκα, επί συνόλου έντεκα, μελών του δ.σ.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι 18 ολιγάρχες που χρωστούν στις τράπεζες 10,6 δις!

Η υπερχρέωση των Ελλήνων πολιτών στις τράπεζες, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.


Ποιος θα το περίμενε όμως, ότι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, βαριά ονόματα της ολιγαρχίας του πλούτου στη χώρα μας, θα ήταν κυριολεκτικά βουτηγμένοι στα χρέη; Αρκετοί από αυτούς μάλιστα, βρίσκονται σε άσχημη οικονομική θέση, καθώς οι επίτροποι, που έχουν τοποθετηθεί στις τράπεζες, κατ΄εντολή της τρόικας, έχουν «παγώσει» προς το παρόν, τις αναχρηματοδοτήσεις δανείων.


Χωρίς πολλά λόγια, δείτε τι αποκαλύπτουν οι ισολογισμοί, για τα... «θαλασσοδάνεια» μερικών εκπροσώπων του επιχειρηματικού κατεστημένου της χώρας μας. Έχουμε και λέμε:...


AXON HOLDINGS: Το επιχειρηματικό όχημα του Θωμά Λιακουνάκου. Το 2012 παρουσίαζε τραπεζικό δανεισμό 447,2 εκατ. Ευρώ. Μόνο η θυγατρική του ομίλου EUROMEDICA, έχει χρέη προς τις τράπεζες, που ξεπερνούν τα 372,7 εκατ. Ευρώ.


ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ: Δηλαδή με άλλα λόγια, MEGA CHANNEL, το... μεγάλο κανάλι, των τριών... ισχυρών, Μπόμπολα, Ψυχάρη, Βαρδινογιάννη. Το 2012, λοιπόν, ο τραπεζικός δανεισμός έφτασε τα 123,5 εκατ. ευρώ περίπου, μαζί και με το νέο δάνειο των 98 εκατ. ευρώ, που προκάλεσε την παρέμβαση των οικονομικών εισαγγελέων.


ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ: Το δίκτυο των επιχειρήσεων που ελέγχει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, έχει χρέη ύψους 861,3 εκατ. ευρώ. Εδώ υπάρχει και το εξής ενδιαφέρον. Η Korinthoς Power, μια εταιρία στην οποία συμμετέχουν, κατά 65% ο Όμιλος Μυτιληναίου, και κατά 35% ο Όμιλος Βαρδινογιάννη, χρωστάει στις τράπεζες 172,5 εκατ. ευρώ.


INTRACOM: Εδώ τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Intracom ίσον Σωκράτης Κόκκαλης. Ο όμιλος, από ομολογιακά και τραπεζικά δάνεια, χρωστάει 315,7 εκατ. ευρώ.


ΌΜΙΛΟΣ ΠΗΓΑΣΟΥ: Η εκδοτική... «αυτοκρατορία» της οικογένειας Μπόμπολα έχει χρέη προς τις τράπεζες 164,3 εκατ. ευρώ.


ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ο κατασκευαστικός όμιλος της οικογένειας Μπόμπολα. Δηλαδή βασικά, όπου δημόσια έργα, βλέπε Ελλάκτωρ. Και όμως, τα τραπεζικά δάνεια που έχει πάρει ο όμιλος, ανέρχονται σε 1,7 δις ευρώ.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ: Μετά τον αείμνηστο Λαμπράκη, ισχυρός άνδρας του ομίλου είναι πλέον ο Σταύρος Ψυχάρης. Ο τραπεζικός δανεισμός αγγίζει τα 134 εκατ. ευρώ.


ΜΟΤΟR OIL: Έχουμε ήδη αναφερθεί στην οικογένεια Βαεδινογιάννη. Πάμε να δούμε τι χρωστάει η πετρελαϊκή «ναυαρχίδα» της οικογένειας στις τράπεζες. 1,2 δις ευρώ περίπου.


ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ: Οικογένεια Στέγγου, Πόρτο Καρράς, σκάνδαλο στην Χαλκιδική, και πάει λεγοντας. Εδώ ο ισολογισμός μας δείχνει τραπεζικό δανεισμό μόλις 22.9 εκατ. ευρώ.


STAR CHANNEL: Πάλι οι Βαρδινογιάννηδες. Ο τηλεοπτικός σταθμός έχει τραπεζικά χρέη 58,1 εκατ. ευρώ.


ΟΜΙΛΟΣ ANT1: Το δημιούργημα του Μίνωα Κυριακού, το οποίο πλέον κατευθύνει ο υιός, Θεόδωρος Κυριακού. Τα δάνεια από τις τράπεζες ξεπερνούν τα 170 εκατ. ευρώ.


ALPHA TV: Στον τηλεοπτικό σταθμό, κυρίως μέσω της INTERTECH, μεγαλομέτοχος είναι ο Δημήτρης Κοντομηνάς. Τραπεζικός δανεισμός; 58 εκατ. ευρώ.


J&P ΑΒΑΞ: Ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας, με τραπεζικό δανεισμό 268,9 εκατ. ευρώ.


MARFIN INVESTMENT GROUP: Ο όμιλος, που μας έχει...ταλαιπωρήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια με διάφορες υποθέσεις, όπως ΟΤΕ, Ολυμπιακή, Λαϊκη Τράπεζα κ.α., και δημιούργημα του Ανδρέα Βγενόπουλου. Τα χρέη προς τις τράπεζες ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ.


ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Μια παραδοσιακή δύναμη, στο χώρο των μετάλλων. Ο όμιλος έχει τραπεζικά ανοίγματα 1.1 δις ευρώ.


ΤΙΤΑΝ: Σχεδόν μονοπώλιο στο χώρο των τσιμέντων, και με τραπεζικό δανεισμό, που φάνει το 1δις ευρώ περίπου.


FORTHNET: Ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος που κατέχει το συνδρομητικό κανάλι NOVA, έμφανίζει τραπεζικό δανεισμό 331 εκατ. ευρώ.


MINOAN LINES: Μεγάλη ιστορία. Πρώην Μινωϊκές Γραμμές, ναυάγιο ΕΧΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ, αυτοκτονία Παντελή Σφηνιά. Και χρέη 270,1 εκατ. ευρώ.


Δημοσίευση σχολίου