Λίγες ημέρες μετά το άνοιγμα της πρώτης προσφοράς της Emma Delta για το 33% του ΟΠΑΠ, σε μία από τις συσκέψεις των μετόχων της εταιρείας, παρουσία του ισχυρού άνδρα Γίρι Σμεκ από την πλευρά των ξένων μετόχων και του Δ. Μελισσανίδη από την πλευρά των Eλλήνων, τίθεται για άλλη μια φορά το ερώτημα αν το περιουσιακό αυτό στοιχείο αξίζει περισσότερο από 622 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή είχαν προσφέρει. Οι νέοι συνεργάτες του Σμεκ και οι αριθμοί απαντούσαν αρνητικά. Ωστόσο, ο Δ. Μελισσανίδης, που βρίσκεται πιο κοντά στο έργο απ’ οποιονδήποτε άλλον, παρεμβαίνει καταλυτικά υπέρ της εξαγοράς σε υψηλότερο τίμημα. «Εντάξει, αφήστε τους αριθμούς… μας ζαλίσατε με τα νούμερα... πάμε να πάρουμε τη δουλειά», φέρεται να είπε.
Αυτή είναι η διαφορά που χωρίζει τον εκρηκτικό Ελληνα επιχειρηματία από τον χαμηλών τόνων ξένο επενδυτή. Ο κ. Σμεκ, σε ολόκληρη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ανησυχεί ότι δεν θα βγάλει χρήματα από αυτή την «ελληνική μπίζνα», όπως έχει συμβεί άλλη μία φορά στο παρελθόν. Ο ίδιος, πριν από λίγα χρόνια, είχε επενδύσει, μέσω της επενδυτικής εταιρείας PPF, στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, κεφάλαια που εξανεμίσθηκαν εξαιτίας του ελληνικού PSI. Για τον λόγο αυτό, κάποια στιγμή, ο συνεταίρος του Πετρ Κέλνερ προτείνει στον Γ. Σμεκ και τον Πάβελ Κομάρεκ, που επίσης συμμετείχε στο επενδυτικό κεφάλαιο PPF, να συνεχίσουν μόνοι τους την περιπέτεια των αναδυόμενων αγορών (emerging markets), χωρίς του Ελληνες συνεταίρους τους. Πρότειναν δηλαδή η Emma Delta να παραμείνει ως Emma (ή Emerging Markets) και να αποχωρήσει το Delta, από το όνομα «Δημήτρης» (Μελισσανίδης, Κοπελούζος), παρόλο που οι δύο τελευταίοι εμφανίζουν μπροστά τους δύο υιούς τους. Η θέση αυτή του Π. Κέλνερ δεν θα υπερισχύσει.
Παρά τη συμφωνία για την αύξηση του τιμήματος από 622 σε 652 εκατ. ευρώ, οι σχέσεις των συνεταίρων, αλλοδαπών και Ελλήνων, δεν ήταν πάντα ανέφελες. Ο μόνος εταίρος που είχε ιδέα από διαχείριση τυχερών παιχνιδιών, η ιταλική Lottomatica, αποχώρησε σχετικά σύντομα από το σχήμα εξαιτίας της άρνησής της να πληρώσει περισσότερα από 125 εκατ. ευρώ την άδεια των Λαχείων. Στη συνέχεια, ο κ. Σμεκ συνειδητοποίησε ότι κάποιος συνεταίρος του έθετε στη διάθεση του επενδυτικού σχήματος λιγότερα κεφάλαια από την ονομαστική του συμμετοχή. Επίσης, ο Τσέχος επενδυτής διαμαρτυρήθηκε πολλές φορές ότι «γίνεται κακή δουλειά στα μέσα ενημέρωσης» και ότι κακώς αντιμετωπιζόταν με εχθρικό τρόπο, όπως πίστευε, από τα media. Επίσης, η απόπειρα της Emma να προσεγγίσει κάποιο τηλεοπτικό δίκτυο και έναν δικτυακό τόπο οικονομικών ειδήσεων δεν αύξησε την ικανοποίηση του κ. Σμεκ. Ο ίδιος αναγκάστηκε να παρέμβει δύο φορές με δηλώσεις του σε μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης (Reuters και Financial Times), επιχειρώντας να σβήσει κάποιες… φωτιές.
Η μεγαλύτερη απογοήτευση όμως του κ. Σμεκ προήλθε από το γεγονός ότι φέρεται να πίστευε πως επειδή η Emma Delta ήταν ο μοναδικός υποψήφιος επενδυτής, η ελληνική κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα έπαιρναν θέση υπέρ της Emma Delta και κατά του ΟΠΑΠ. «Μοιράζουν το καρπούζι στη μέση», απαντούσε ο κ. Μελισσανίδης, προσθέτοντας ότι «τα χρήματα τα βάζουμε εμείς» και ότι «εκείνος που χάνει είναι ο φορολογούμενος και ο μέτοχος του ΟΠΑΠ».
Η κόντρα αυτή παίρνει άλλο χαρακτήρα όταν ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης διαμηνύει στον κ. Σμεκ ότι, ακόμη και αν είναι λεόντειες οι συμβάσεις προμηθειών των Λαχείων, το σχήμα δεν χάνει πάνω από 9 εκατ. ευρώ τον χρόνο σε μια αγορά με ετήσιο τζίρο μερικών δισ. ευρώ. Γι’ αυτό, τόσο η αγορά όσο και το ΤΑΙΠΕΔ ακόμα και σήμερα πιστεύουν ότι σε κάποια φάση το σχήμα δεν είχε εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την εξαγορά του ΟΠΑΠ.
Τα νέα πρόσωπα στη διοίκηση του Οργανισμού
Nέος επικεφαλής στον ΟΠΑΠ, μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας στον Οργανισμό, αναμένεται να ορισθεί ο Κάμιλ Ζίγκλερ. Ο τελευταίος, πρώην στέλεχος στην τράπεζα Reiffensbank και νυν στέλεχος της τσέχικης επενδυτικής εταιρείας PPF, έχει συνεργαστεί τόσο με τον Γίρι Σμεκ όσο και με τους άλλους ξένους που θα επενδύσουν στον ΟΠΑΠ. Υπενθυμίζεται ότι το 2011 οι ίδιοι, περίπου, επενδυτές που αποκτούν τώρα τον ΟΠΑΠ είχαν αποκτήσει τον έλεγχο του τσέχικου οργανισμού τυχερών παιγνίων (Sazka) και στη θέση του επικεφαλής (CEO) είχαν ορίσει τον κ. Ζίγκλερ.
Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στον ΟΠΑΠ. Ο κ. Ζίγκλερ αναμένεται να αναλάβει τα ηνία του οργανισμού μόλις αλλάξει χέρια το 33% των μετοχών. Ο ίδιος παραιτήθηκε από τον Sazka στο τέλος Ιανουαρίου, όταν φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο κ. Σμεκ και οι συνεταίροι του έχουν καταστεί φαβορί για την απόκτηση του ΟΠΑΠ. Και παρόλο που η δουλεία τελικά άργησε να κλείσει, ο ίδιος μη χάνοντας χρόνο πραγματοποίησε πολλές επαφές στην Ελλάδα. Επισκέφθηκε τον ΟΠΑΠ, αλλά και την Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΠΠ), ενώ πραγματοποίησε επαφές με πολλά στελέχη της αγοράς τυχερών παιγνίων.
Παράγοντές της επισημαίνουν ότι ο κ. Ζίγκλερ αποτέλεσε τη «φωνή της λογικής» στην κόντρα των μετόχων της Emma Delta με το TΑΙΠΕΔ και τον ΟΠΑΠ. O ίδιος υποστήριζε ότι τα θέματα που άνοιξε η Emma Delta τόσο στον ΟΠΑΠ με τη σύμβαση τεχνολογικού παρόχου (Intralot) όσο και στην Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. με τις συμβάσεις προμήθειας (Intralot, Scientific Games-SG) είναι ζητήματα που πρέπει να απασχολούν το μάνατζμεντ μιας επιχείρησης και όχι τους μετόχους της. Τελικά, δεν αποκλείεται τα θέματα αυτά να τα αντιμετωπίσει ο ίδιος, μέσα στο πλαίσιο της διοίκησης του ΟΠΑΠ που αναμένεται να αναλάβει κάποια στιγμή μέσα στο φθινόπωρο. Προς το παρόν, το μόνο που αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες στη διοίκηση του ΟΠΑΠ είναι η τοποθέτηση νέου μέλους στο Δ.Σ. του οργανισμού, από την πλευρά της Emma Delta. Πρόκειται για τον Σπύρο Φωκά, ο οποίος πρόκειται να τοποθετηθεί ως προσωρινός εκπρόσωπος των νέων επενδυτών μέχρι τη συγκρότηση του Δ.Σ. που θα λάβει μετά την αλλαγή βασικού μετόχου στην εταιρεία. Ο ίδιος θεωρείται σφοδρός πολέμιος των συμβάσεων που έχει υπογράψει η διοίκηση Λουρόπουλου στον ΟΠΑΠ, χαρακτηρίζοντας υψηλές και παράνομες τις αμοιβές των προμηθευτών των Ελληνικών Λαχείων, Intralot και SG, που τελικά θα αμείβονται για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν με το αντίτιμο του 1,675% και 1,625% επί των εσόδων της εταιρείας Ελληνικά Λαχεία.
Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν «αλμυρό» το συγκεκριμένο τίμημα. Σημειώνουν όμως ότι αντανακλά το αντιστάθμισμα του βελτιωμένου τιμήματος που δόθηκε από την κοινοπραξία για την απόκτηση της άδειας των Κρατικών Λαχείων. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προσφορά της κοινοπραξίας ΟΠΑΠ-Intralot-SG για την άδεια των Λαχείων ήταν 125 εκατ. ευρώ, αλλά το ΤΑΙΠΕΔ απαίτησε το τίμημα να ανέλθει στα 190 εκατ. ευρώ, όπως και έγινε. Στελέχη του ΟΠΑΠ ανέφεραν ότι οι αμοιβές των προμηθευτών των Ελληνικών Λαχείων, που έχουν καθοριστεί, θα αναπροσαρμόζονται κάθε τέσσερα χρόνια και ότι οι δύο προμηθευτές θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι αυτό είναι εύλογο (arm’s length).
Η νέα διοίκηση του ΟΠΑΠ που θα οριστεί το φθινόπωρο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρήσει να λύσει τα όποια «αγκάθια» υπάρχουν με συναινετικό τρόπο. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που δεν αποκλείουν να δουν στο μέλλον και μια δεύτερη σύγκρουση, αντίστοιχη με αυτή που παρακολουθήσαμε τους τελευταίους 2-3 μήνες. Ομως, όπως παρατηρούσε έμπειρο στέλεχος της αγοράς, «τα χρήματα είναι τόσο πολλά, που μάλλον θα ενώσουν παρά θα χωρίσουν…».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου