Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

ΟΠΑΠ, το επόμενο μεγάλο αγκάθι

ΥΣΤΕΡΑ από ένα εξάμηνο δυσεπίλυτων προβλημάτων και σχεδόν μηδενικής προόδου στα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, γέλασε το χειλάκι τους εκεί στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων) με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της άδειας εκμετάλλευσης των Εθνικών Λαχείων στον ΟΠΑΠ και την αποδοχή της προσφοράς της εταιρείας από το Αζερμπαϊτζάν, Socar, για τον ΔΕΣΦΑ.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα εμπόδια εξαφανίστηκαν και ότι ο δρόμος των αποκρατικοποιήσεων είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Το αντίθετο μάλιστα, διότι στο αμέσως προσεχές διάστημα πρέπει να ολοκληρωθεί η πώληση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ στην εταιρεία Emma Delta, που κέρδισε το σχετικό διαγωνισμό και η οποία εμφανίζεται δυσαρεστημένη από την εξέλιξη των πραγμάτων. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις μειώθηκε στο 1,6 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. ευρώ που ήταν η επίσης προς τα κάτω προηγούμενη αναθεωρημένη πρόβλεψη.
Τα οικονομικά ανταλλάγματα των δύο τελευταίων αποκρατικοποιήσεων έχουν ως εξής:
α) Για τα Εθνικά Λαχεία: καταβολή 190 εκατ. ευρώ σε μετρητά και ελάχιστα εγγυημένα έσοδα για το Δημόσιο (για τη 12ετία) 580 εκατ. ευρώ, ήτοι συνολικά τουλάχιστον 770 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση έχει εγκριθεί από το ελεγκτικό συνέδριο και τα 190 εκατ. ευρώ θα εισπραχθούν μετά την κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή και την έγκριση των Αρχών Ανταγωνισμού Ελλάδας και Κύπρου. Τα υπόλοιπα 580 εκατ. ευρώ θα αρχίσουν να καταβάλλονται ως εξής: 30 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 50 εκατ. ευρώ για τα υπόλοιπα 11 χρόνια. Ως πρώτος χρόνος ορίζεται το 2014, οπότε τα 30 εκατ. ευρώ θα δοθούν προς το τέλος του 2014.
β) Για τον ΔΕΣΦΑ: το αντάλλαγμα είναι 400 εκατ. ευρώ για το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, ήτοι 31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα ΕΛΠΕ. Αρα το ελληνικό Δημόσιο έχει λαμβάνειν 187,6 εκατ. ευρώ και τα Ελληνικά Πετρέλαια 212,4 εκατ. ευρώ. Η είσπραξη του προϊόντος της πώλησης αναμένεται να γίνει σε διάστημα περίπου 4 έως 6 μηνών.
Σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση των μετοχών του ΟΠΑΠ, σύμφωνα με πληροφορίες από το στρατόπεδο του νέου εν δυνάμει βασικού μετόχου, οι άνθρωποι της Emma Delta είναι δυσαρεστημένοι από το ότι δεν κατάφεραν πολλά πράγματα ως προς τις διεκδικήσεις απέναντι στους προμηθευτές του ΟΠΑΠ και πιο συγκεκριμένα απέναντι στην εταιρεία Ιντραλότ του Σωκράτη Κόκκαλη, η οποία υπέγραψε και τη σύμβαση του τεχνολογικού παρόχου και τη σύμβαση προμηθευτή των Εθνικών Λαχείων (στη δεύτερη περίπτωση μαζί με τη Scientific Games).
Κάποιοι από τους συμμετέχοντες εκφράζουν δεύτερες σκέψεις -ειπώθηκε μέχρι και να κάνουν πίσω- αλλά επικρατεί η θέληση να τηρηθούν τα συμφωνημένα, δηλαδή να πάρουν τον ΟΠΑΠ και μετά να δώσουν τη μάχη με τους προμηθευτές.
Ολα θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες διότι η σύμβαση μεταβίβασης του 33% των μετοχών στην Emma Delta έχει εγκριθεί από το ελεγκτικό συνέδριο και ο αγοραστής έχει κληθεί να την υπογράψει. Από την πώληση του ΟΠΑΠ το Δημόσιο αναμένει 622 εκατ. ευρώ και 30 εκατ. ευρώ σε 10 ετήσιες δόσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου