Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Οι περιπέτειες του ΟΠΑΠ

Η υπογραφή της συμφωνίας με την Emma Delta, που κέρδισε το διαγωνισμό του ελληνικού Δημοσίου για την αγορά του 33% του ΟΠΑΠ, ήταν το τελευταίο στάδιο ενός εξαιρετικά σύνθετου παιχνιδιού για δυνατούς λύτες και αντικρουόμενα συμφέροντα.
Η Emma Delta (επενδυτικό σχήμα, που συγκεντρώνει κεφάλαια διαφόρων επιχειρηματιών, του Τσέχου Γίρι Σμετς, του Ρώσου Νέσις, της ιταλικής Lottomatica, του Δημ. Μελισσανίδη, του Δημ. Κοπελούζου και άλλων) προχώρησε στην τελική αποδοχή μη θέλοντας να χάσει την εγγυητική επιστολή των 20 εκατ. ευρώ. Το ΤΑΙΠΕΔ είχε ενημερώσει την Emma Delta να ετοιμάσει το επενδυτικό fund που θα συγκέντρωνε τα χρήματα για την αγορά των μετοχών του ΟΠΑΠ (SPV Special Vehicle Purpose) για να υπογράψει (στις 31/7). Το ΤΑΙΠΕΔ, όπως σημείωνε η «Ε» (στις 12/8), είχε δώσει νέα καταληκτική διορία για τις 12 Αυγούστου, οπότε υπογράφηκε η σύμβαση.
Στο μεταξύ προέκυψε και ένα θέμα με τη διεθνή ένωση ιντερνετικών εταιρειών (RGA), που ως γνωστόν αμφισβητεί το μονοπώλιο ορισμένων παιχνιδιών του ΟΠΑΠ στο Ιντερνετ. Η RGA υπέβαλε ένσταση στο Ελεγκτικό Συνέδριο -αρχές Αυγούστου- ζητώντας ανάκληση της απόφασης έγκρισης της μεταβίβασης του 33% των μετοχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ένσταση θα συζητηθεί στις 23/8 αλλά οι νομικοί του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμούσαν πως δεν θα έχει τύχη.
Είχαν προηγηθεί (τέλος Ιουλίου) άλλα επεισόδια, με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της άδειας εκμετάλλευσης των λαχείων μεταξύ του Δημοσίου -εκπροσωπούμενου από το ΤΑΙΠΕΔ- και της κοινοπραξίας Εθνικά Λαχεία. Στην κοινοπραξία που κέρδισε το σχετικό διαγωνισμό επικεφαλής ήταν ο ΟΠΑΠ (τα άλλα μέρη είναι οι Intralot και Scientific Games). Οπως σημείωνε η «Ελευθεροτυπία» (στις 29/7/2013), η υπογραφή της σύμβασης είχε καταντήσει... γεφύρι της Αρτας αφού ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 αλλά η ολοκλήρωσή του αναβαλλόταν για επτά μήνες.
Αποτέλεσμα ήταν το ΤΑΙΠΕΔ να μην έχει εισπράξει σχεδόν τίποτα από τους διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων. Ο νέος βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ, η εταιρεία Emma Delta (που προέκυψε τον Μάιο του 2013, δηλαδή μετά το διαγωνισμό για τα Λαχεία), αντέδρασε στην υπογραφή των επί μέρους συμβάσεων ανάμεσα στον ΟΠΑΠ και στα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας (Intralot και Scientific Games), τα οποία ήταν ταυτόχρονα και προμηθευτές του έργου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου