Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ επιχείρησε να επισπεύσει την υπογραφή της σύμβασης πριν από το τέλος Αυγούστου, ωστόσο πηγές αναφέρουν ότι η Emma Delta δεν συμφώνησε.
Η πολύπαθη ιδιωτικοποίηση φαίνεται ότι διέρχεται από νέες... συμπληγάδες και ουδείς είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα ότι θα ολοκληρωθεί επιτυχώς. Παράγοντες που έχουν εικόνα από όλες τις πλευρές, εκτιμούν ότι η 3μηνη καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί στην ολοκλήρωση του deal μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Emma Delta ενδέχεται να καταστεί μοιραία.
Σύμφωνα με την πάγια και επίσημη θέση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (την οποία είχε εκφράσει και γραπτώς πριν από 1,5 μήνα), τα δεδομένα και οι όροι του διαγωνισμού που αφορούσε τη 12ετή εκμετάλλευση των Κρατικών Λαχείων ήταν απολύτως γνωστά κατά τον διαγωνισμό της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ και ήταν διαθέσιμα στο πληροφοριακό σύστημα (data room) που άνοιξε για τον σκοπό ενημέρωσης των υποψήφιων ενδιαφερόμενων επενδυτών, προκειμένου να κρίνουν αν επιθυμούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.
Ωστόσο, κατ' επανάληψη η Emma Delta το τελευταίο τρίμηνο έχει δηλώσει κατηγορηματικά σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι ενδιαφέρεται για την επένδυση στον ΟΠΑΠ και ότι δεν θα αποχωρήσει από αυτήν, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να κατοχυρωθούν νομικά τα συμφέροντα του Οργανισμού όσον αφορά στις μακροπρόθεσμες συμβάσεις που συνάπτει πριν ολοκληρωθεί η εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ από την ίδια, δεσμεύοντας την εταιρεία για πολλά έτη. Το ήδη βεβαρημένο κλίμα δείχνει να υπέστη ακόμα ένα «χτύπημα» μετά την οριστική συμφωνία για τα Κρατικά Λαχεία, καθώς οι «μνηστήρες» του ΟΠΑΠ φέρονται σφόδρα ενοχλημένοι από το περιεχόμενο της συμφωνίας αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρούν ότι απομειώνεται η αξία του Οργανισμού.
Η κόντρα
Σύμφωνα με την πάγια και επίσημη θέση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (την οποία είχε εκφράσει και γραπτώς πριν από 1,5 μήνα), τα δεδομένα και οι όροι του διαγωνισμού που αφορούσε τη 12ετή εκμετάλλευση των Κρατικών Λαχείων ήταν απολύτως γνωστά κατά τον διαγωνισμό της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ και ήταν διαθέσιμα στο πληροφοριακό σύστημα (data room) που άνοιξε για τον σκοπό ενημέρωσης των υποψήφιων ενδιαφερόμενων επενδυτών, προκειμένου να κρίνουν αν επιθυμούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.
Η «κόντρα» Μελισσανίδη - Κόκκαλη, ιδιαίτερα το τελευταίο τρίμηνο, έφερε πολλές φορές σε αδιέξοδο τους θεσμούς και τις διαδικασίες, με την τρόικα να παρακολουθεί άναυδη το πώς γίνονται οι «δουλειές» στην Ελλάδα, λένε καλά πληροφορημένες πηγές. Δεν σταμάτησαν μάλιστα στελέχη των εκπροσώπων των πιστωτών μας να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους αρμοδίως και να αμφισβητούν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων σε κυβερνητικούς παράγοντες, παρά το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ ακολουθούσε κατά «γράμμα» τις προβλεπόμενες από την τρόικα διαδικασίες, αλλά και το χρονοδιάγραμμα.
Ομως οι εμπλεκόμενες εταιρείες των Κρατικών Λαχείων ΑΕ, Intralot και Scientific Games και η Emma Delta συνέχισαν την ανταλλαγή εξώδικων και απλών επιστολών με στόχο την αλλαγή των όρων των διαγωνισμών που αφορούσε την εκμετάλλευση των Λαχείων και την 5ετή σύμβαση της Intralot για τον τεχνολογικό πάροχο του ΟΠΑΠ. Τελικώς, οι δύο συμβάσεις υπεγράφησαν και η Emma Delta δήλωσε προς πάσα κατεύθυνση πως, όταν τελειώσει η εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ από την ίδια, θα αμφισβητήσει αυτές τις συμφωνίες, δηλαδή εκείνη που αφορά τους δύο προμηθευτές των Κρατικών Λαχείων (Intralot και Scientific Games) αλλά και του τεχνολογικού παρόχου (Intralot).
Δεδομένου ότι αυτό είναι κάτι που δεν αφορούσε το ελληνικό δημόσιο, το ΤΑΙΠΕΔ δεν αντέδρασε, όπως και κανείς άλλος εμπλεκόμενος.
Σημειώνεται πως ήδη η εταιρεία «Κρατικά Λαχεία ΑΕ» έχει καταβάλει τα 38 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 190 εκατ. ευρώ και άμεσα θα αποπληρώσει το συνολικό εφάπαξ τίμημα που προβλέπεται για τη 12ετή εκμετάλλευση των Λαχείων-Ξυστό.
Διελκυστίνδα
Μεγάλο «αγκάθι» η συμφωνία για τα λαχεία
Μεγάλο «αγκάθι» η συμφωνία για τα λαχεία
Ο «καβγάς» για την εκμετάλλευση των Κρατικών Λαχείων μεταξύ της Emma Delta και της Intralot - Scientific Games (SGI) περιστρεφόταν γύρω από τρία κύρια θέματα:
Οι εταιρείες μέτοχοι της «Ελληνικά Λαχεία ΑΕ», Intralot και SGI, που είναι και προμηθευτές, λαμβάνουν από 1,65% (3,3% αθροιστικά) επί του ετήσιου τζίρου και ο ΟΠΑΠ άλλο ένα 1,65%. Πληροφορίες από την αγορά τονίζουν ότι η Emma Delta επιθυμούσε να απομακρυνθούν οι δύο εταιρείες και την εργασία του προμηθευτή να την αναλάβει η Lottomatica με τη μισή προμήθεια.
Ο ΟΠΑΠ στην «Ελληνικά Λαχεία ΑΕ» συμμετέχει κατά 67%, και οι άλλες δύο εταιρείες Inralot και SGI συμμετέχουν με 16,5% η κάθε μία. Σύμφωνα με πηγές, η Emma Delta επιθυμούσε να αυξηθεί το ποσοστό του ΟΠΑΠ στην «Ελληνικά Λαχεία ΑΕ», σε 75% προκειμένου να μπορεί να λαμβάνει συγκεκριμένες αποφάσεις που απαιτούν το εν λόγω ποσοστό, χωρίς να χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη των άλλων δύο εταιρειών.
Σύμφωνα με πηγές από την αγορά η Emma Delta επιθυμούσε η σύμβαση για τον τεχνολογικό πάροχο (Intralot) να είναι μικρότερης διάρκειας από αυτήν που έχει υπογραφεί. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω σύμβαση είναι 3ετούς διάρκειας με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα 2 έτη.
Το σενάριο που «έπαιξε» στο ενδιάμεσο διάστημα και πάντως πριν υπογραφεί η σχετική σύμβαση για τα Κρατικά Λαχεία ήταν να πάρει ο ΟΠΑΠ το 100% των «Κρατικών Λαχείων ΑΕ» και στη συνέχεια να επιλέξει ο νέος μέτοχος (δηλαδή η Emma Delta) τον προμηθευτή του, γεγονός που θα ακύρωνε ωστόσο κάθε προηγούμενη διαδικασία του διαγωνισμού για την εκμετάλλευση των Κρατικών Λαχείων και τους όρους που αυτός προέβλεπε, αλλά και τον διαγωνισμό που αφορούσε την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου