Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

ΟΠΑΠ-Λαχεία: Όλα ή τίποτα

Σκληρό παιχνίδι με τον χρόνο παίζουν ΤΑΙΠΕΔ, ΟΠΑΠ, κυβέρνηση, Intralot και Emma Delta στην υπόθεση αποκρατικοποίησης των Κρατικών Λαχείων, οδηγώντας παράλληλα και την υπόθεση του ΟΠΑΠ στο ίδιο ναρκοπέδιο. Η προθεσμία της 30ης Ιουλίου για την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης των Λαχείων από το ΤΑΙΠΕΔ. στην κοινοπραξία που ηγείται ο ΟΠΑΠ και συμμετάσχουν η Intralot και η Scientific Games. μπορεί να αποτελέσει την ημέρα του συμβιβασμού ή εφαλτήριο για δυσάρεστες εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.
Το ενδεχόμενο κατάπτωσης της εγγυητικής επιστολής που έχει καταθέσει η κ/ξ για την εξαγορά των Κρατικών Λαχείων θα έχει συνέπειες που -αν και οι εμπλεκόμενοι τις γνωρίζουν- δεν είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού, αλλά σίγουρα αποτελούν μπαλαντέρ στις διαπραγματεύσεις.
Οι έως τώρα εξελίξεις σκιαγραφούν την προσπάθεια του Δημήτρη Μελισσανίδη να αποτινάξει τα δεσμά του Σωκράτη Κόκκαλη από τον ΟΠΑΠ και να παραλάβει την εταιρία με το δυνατόν μικρότερες δεσμεύσεις και εξαρτήσεις. Από την άλλη πλευρά, όπως έχει επισημάνει το ΤΑΙΠΕΔ, οι συμβάσεις για τα Κρατικά Λαχεία και τον τεχνολογικό πάροχο είναι προγενέστερες και είχαν τεθεί εις γνώση των υποψηφίων αγοραστών.
Όπως επισημαίνουν στο sofokleousin.gr καλά πληροφορημένες πηγές ενδεχόμενο ναυάγιο του deal για τα Κρατικά Λαχεία θεωρείται πολύ πιθανό να συμπαρασύρει και τον ΟΠΑΠ, καθώς η νέα δραστηριότητα συμπεριλαμβάνεται στο business plan της εταιρίας και αποτελεί ουσιώδες σκέλος της αποτίμησης του.
Υπ αυτό το πρίσμα οι επιλογές και τα περιθώρια μοιάζουν ασφυκτικά για τον Δημήτρη Μελισσανίδη ο οποίος επιδιώκει ανατροπή του status quo. Ως μόνη εναλλακτική την οποία φαίνεται να επιδιώκει η Emma Delta εμφανίζεται ο δραστικός περιορισμός της συμμετοχής της Intralot και της Scientific Games στην κοινοπραξία που ηγείται ο ΟΠΑΠ για την απόκτηση των Κρατικών Λαχείων.
Τόσο η Intralot όσο και η Scientific Games μπορούν να περιορίσουν τη συμμετοχή τους έως και στη μια μετοχή -όπως έπραξε και η Lottomatica-, αλλά δεν μπορούν να αποχωρήσουν καθώς τότε μεταβάλλεται η κοινοπραξία και άρα και η φύση και θέση του αναδόχου και το deal θεωρείται άκυρο.
Εκτός αυτών των σεναρίων η πλευρά του Δημήτρη Μελισσανίδη φέρεται να επιδιώκει παράταση της ισχύος της εγγυητικής επιστολής για τα Κρατικά Λαχεία η οποία λήγει στις 30 Ιουλίου. Μια τέτοια εξέλιξη όμως δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς κάτι τέτοι θα "έκαιγε" το βασικό διαπραγματευτικό χαρτί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου