Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΤΑΙΠΕΔ καλεί ΟΠΑΠ

Στα γραφεία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων είναι προγραμματισμένο να βρεθεί σήμερα η διοίκηση του ΟΠΑΠ. Μετά από ένα διήμερο συναντήσεων στα κεντρικά του Οργανισμού με τις αντιπροσωπείες των Intralot και Scientific Games, οι επικεφαλής του ΟΠΑΠ θα ενημερώσουν το ΤΑΙΠΕΔ για την πρόοδο των συζητήσεων και για τις εκκρεμότητες που συνεχίζουν να υφίστανται σε σχέση με τις συμβάσεις των Κρατικών Λαχείων και της προμήθειας νέου τεχνολογικού συστήματος από την εταιρεία του ομίλου Κόκκαλη. 

Όπως μεταφέρουν στο Capital.gr αρμόδιες πηγές, πρόοδος υπήρξε, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό ώστε να διατυπώνεται αισιοδοξία περί αίσιας έκβασης των δύο υποθέσεων. Σε καλύτερο σημείο φαίνεται να βρίσκεται το θέμα του τεχνολογικού παρόχου, με την Intralot να εμφανίζεται συγκαταβατική στην πλειονότητα των αλλαγών που έχει προτείνει ο ΟΠΑΠ. Οι ίδιες πηγές δήλωναν χθες βράδυ πιο αισιόδοξες για ένα θετικό αποτέλεσμα, αν και απομένει ακόμη να επιλυθούν και να συμφωνηθούν συγκεκριμένα κρίσιμα σημεία της σύμβασης. Η Intralot έχει αποδεχθεί την πλειονότητα των μεταβολών που έχει προτείνει ο ΟΠΑΠ, υπάρχουν ορισμένα που δεν γίνονται αποδεκτά και υπάρχει διάθεση να βρεθεί συμβιβαστική λύση και για αυτά.

Αντίθετα, στο «μέτωπο» των Κρατικών Λαχείων οι διαπραγματεύσεις παραμένουν σε κρίσιμο σημείο, χωρίς να υπάρχει προσώρας διάθεση συμβιβασμού από την πλευρά των Intralot και S.G. Οι δύο εταιρείες (ελέγχουν από 16,5% έκαστη στην κοινοπραξία που πλειοδότησε στο διαγωνισμό για την παραχώρηση της άδειας, ενώ ο ΟΠΑΠ κατέχει το υπόλοιπο 67%), όπως αναφέρθηκε εμφανίζονται μεν θετικές να καταβάλουν το μερίδιό τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που θα αποκτήσει την άδεια των Λαχείων για τα επόμενα 12 χρόνια, ωστόσο εμμένουν στις θέσεις για την πλειονότητα των δικαιωμάτων τους που πηγάζουν από το ισχύον καταστατικό.

Χθες, πάντως, στα δημοσιογραφικά γραφεία ακούστηκε πιο έντονα το σενάριο που θέλει τις Intralot και S.G. να αποχωρούν από την κοινοπραξία και τον ΟΠΑΠ να αναλαμβάνει το 100% των μετοχών (τυπικά Intralot και S.G. θα κρατήσουν από μια μετοχή), όπως συνέβη στην περίπτωση της Lottomatica. Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει ο δρόμος για να αποκτηθεί από τον ΟΠΑΠ η άδεια των Λαχείων για τα επόμενα 12 έτη, το ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράξει το συμφωνηθέν τίμημα των 190 εκατ. ευρώ και οι Intralot και S.G. θα απαλλαγούν από την δέσμευση καταβολής του αναλογούντος ποσού (περί τα 32 εκατ. ευρώ έκαστη) και εν συνεχεία θα κληθούν από τον ΟΠΑΠ να υπογράψουν συμφωνίες προμήθειας και διαχείρισης. Ωστόσο, γνώστες της κατάστασης σχολίαζαν «πως αυτό το σενάριο δεν λογαριάζει τον ξενοδόχο», υπονοώντας πως Intralot και S.G. δεν έχουν δείξει καμία τέτοια διάθεση, το αντίθετο, επιμένουν στην υπογραφή και των τεσσάρων supply agreements με τον ΟΠΑΠ.

Όλα αυτά θα συζητηθούν στη σημερινή συνάντηση των κ.κ. Σταυρίδη και Εμίρη με τον πρόεδρο του ΟΠΑΠ κ. Λουρόπουλο, την δεύτερη από την αρχή της εβδομάδας. Είχε προηγηθεί μια ακόμη την περασμένη Δευτέρα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, έπειτα από την ένταση που προκλήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο ως αποτέλεσμα της πίεσης να κλείσει το θέμα ΟΠΑΠ. 

Το ΤΑΙΠΕΔ, πάντως, θεωρεί καταληκτική την ημερομηνία της 4ης Ιουλίου, αναμένοντας την ανάδοχο κοινοπραξία να προσέλθει για την υπογραφή της σύμβασης για τα Λαχεία. Όλοι όσοι μπορούν να καθορίσουν την έκβαση της υπόθεσης θεωρούν πως μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, η υπόθεση των Κρατικών Λαχείων θα ξεκαθαρίσει και συγχρόνως θα καθοριστεί και η τύχη της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου