Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Υπόγειες διεργασίες και απολογίες στον ΟΠΑΠ

Ο ΟΠΑΠ και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) προσπαθούν βήμα βήμα να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ της Emma Delta και των προμηθευτών του οργανισμού, ώστε να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση. Από την πλευρά της, η Εmma, που διεκδικεί το 33% του ΟΠΑΠ, διαφωνεί έντονα με όσα έχουν υπογραφεί με τους προμηθευτές των Λαχείων. Στο μεταξύ, οι δικαστικές εξελίξεις με την κλήση σε απολογία τριών στελεχών της Intralot και δύο πρώην στελεχών του ΟΠΑΠ, αλλά και οι προειδοποιήσεις της Emma Delta ότι «θα θεωρήσει προσωπικά υπόλογο όποιον εκτιμά ότι βλάπτει τα συμφέροντα του οργανισμού», άλλαξαν τα δεδομένα.

Την ώρα που η Emma Delta διακηρύσσει σε όλους του τόνους ότι θα καταγγείλει «παράνομες» συμφωνίες που βλάπτουν τα συμφέροντα του ΟΠΑΠ και διαφωνεί με τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τους προμηθευτές των λαχείων, απειλώντας ότι δεν «παίρνει τον ΟΠΑΠ», στον ίδιο τον Οργανισμό αλλά και στο ΤΑΙΠΕΔ επιχειρούν μία βήμα-βήμα προσέγγιση των συμφωνιών που θα δώσουν στο Δημόσιο τη δυνατότητα να εισπράξει πάνω από 700 εκατ. ευρώ. Αυτή την εβδομάδα ΤΑΙΠΕΔ και Ιντραλότ απάντησαν στην Emma Delta -φυσικά με εξώδικα- ότι οι συμφωνίες αυτές της ήταν γνωστές πριν από τον διαγωνισμό και ότι μετά το τέλος του ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα κληθεί να υπογράψει για την αγορά του ΟΠΑΠ. Η Ιντραλότ προειδοποιεί με το δικό της εξώδικο ότι αν δεν υπογραφούν οι συμβάσεις προμηθειών των λαχείων θα προσβάλει τον διαγωνισμό για την πώληση του οργανισμού.
Ταυτόχρονα ο ΟΠΑΠ επιχειρεί να διαβεβαιώσει τόσο τους προμηθευτές (INTRALOT, Scientific Games) όσο και τους νέους μετόχους ότι δεν θα υπάρξουν «αιφνιδιασμοί», που θα βλάψουν τα συμφέροντά τους.
Η αρχική πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και του ΟΠΑΠ, ήταν να κατατεθούν 20 εκατ. ευρώ (18+2) σαν αρχικό μετοχικό κεφάλαιο, σύμφωνα με απόφαση της γενικής συνέλευσης του οργανισμού την τελευταία Παρασκευή του Ιουλίου (28 Ιουλίου), με ταυτόχρονη σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας των Λαχείων και τη συγκρότησή του σε σώμα. Αντ’ αυτού υπογράφηκε με αρκετή καθυστέρηση μηνών, η συμφωνία τεχνολογικού παρόχου του ΟΠΑΠ με την Ιntralot.
Την προπερασμένη Παρασκευή 3 Ιουλίου, τίποτα από τα δύο δεν είχε συμβεί και ορισμένα στελέχη του ΟΠΑΠ απέδιδαν την καθυστέρηση στη λογική του go slow («πήγαινε αργά»), που εκφράζεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού. Πράγματι ο κ. Κ. Λουρόπουλος δέχεται βολές από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και από στελέχη του ΟΠΑΠ ότι θα μπορούσε να έχει επισπεύσει την υπογραφή της συμφωνίας τεχνολογικού παρόχου. Ομως, οι δικαστικές εξελίξεις σε σχέση με μια παλαιότερη συμφωνία, με την κλήση σε απολογία τριών στελεχών της Intralot και δύο πρώην στελεχών του ΟΠΑΠ, αλλά και οι προειδοποιήσεις της Emma Delta ότι θα «θεωρήσει προσωπικά υπόλογο όποιον εκτιμά ότι βλάπτει τα συμφέροντα του οργανισμού… », άλλαξαν τα δεδομένα.
Ο βασικός μέτοχος της Emma Delta Γίρι Σμεκ θεωρεί ότι η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει τηρήσει τον λόγο που του είχε δώσει στην Αθήνα κατά τη συνάντησή τους. Ο κ. Σμεκ είχε ζητήσει να δει τη συμφωνία τεχνολογικού παρόχου πριν υπογραφεί από τον ΟΠΑΠ και την Intralot, κάτι που δεν συνέβη. Οι αντιρρήσεις του σε δύο σημεία (για τα τερματικά των πρακτορείων και τη συνέχιση του ΟΠΑΠ TV) παρέμειναν μέχρι το τέλος χωρίς να έχει λάβει τις διευκρινίσεις που είχε ζητήσει. Ενας από τους λόγους του διαζυγίου του κ. Σμεκ με τον συνεργάτη του και συνέταιρό του στο PPF, Πέτερ Κέλνερ, ήταν και τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας. Ο ιδρυτής του PPF πιστεύει ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν κέρδη από επενδύσεις στην Ελλάδα.
Κατά τις συνομιλίες του με το ΤΑΙΠΕΔ ο Σμεκ κατέστησε σαφές ότι δεν πιστεύει στη «δουλειά» των λαχείων και ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιούνται «τα λαχεία για να αποστραγγίζονται κεφάλαια από τον ΟΠΑΠ». Ο κ. Σμεκ έκανε λόγο σαφώς για το 3,33% που εισπράττουν οι προμηθευτές από την εταιρεία των Λαχείων και όταν κάποια στιγμή ο κ. Γιάννης Εμίρης, από το ΤΑΙΠΕΔ, άρχισε να κάνει υπολογισμούς ότι με το 33% του ΟΠΑΠ ακόμα και να γίνει δεκτό ότι το 3,33% αποτελεί υπερτιμολόγηση, ο κ. Σμεκ εξερράγη λέγοντας ότι οι υπολογισμοί του κ. Εμίρη αφορούν «τα δικά του χρήματα». Και αυτή η εξέλιξη θυμίζει στον κ. Σμεκ τα λόγια του μέντορά του κ. Κέλνερ παρά το γεγονός ότι δεν έχει κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Ελλάδα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου