Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Πιέζει το ΤΑΙΠΕΔ τον ΟΠΑΠ για τα Κρατικά Λαχεία

Με αργά βήματα προχωρεί η διαδικασία ολοκλήρωσης της παραχώρησης των Κρατικών Λαχείων στην κοινοπραξία που έχει ως επικεφαλής του ΟΠΑΠ με αποτέλεσμα οι χρονικές δεσμεύσεις που υπάρχουν λόγω των εγγυητικών επιστολών να αρχίζουν πλέον να γίνονται ιδιαίτερα στενές. Αυτός φαίνεται να είναι και ο λόγος που το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ετοιμάζεται να απηυθύνει νέα πρόσκληση στον ΟΠΑΠ προκειμένου να προσέλθει άμεσα και να υπογράψει τη σχετική συμφωνία.
Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τρία μέλη της κοινοπραξίας (ΟΠΑΠ, Intralot και Scientific Games) κατέβαλαν τα κεφάλαια που αντιστοιχούν στα ποσοστά που έχουν στην κοινοπραξία, λύνοντας έτσι ένα από τα εμπόδια που υπήρχαν όσον αφορά στη σύσταση της κοινοπραξίας.
Όμως, οι διαπραγματεύσεις αναφορικά με τις συμφωνίες προμηθευτών σε σχέση με τα Κρατικά Λαχεία συνεχίζονται μεταξύ του ΟΠΑΠ από τη μία πλευρά και των Intralot - Scientific Games από την άλλη.
Υπενθυμίζεται ότι η Emma Delta, το επενδυτικό σχήμα που κέρδισε τον διαγωνισμό για την απόκτηση του 33% και του μάνατζμεντ του ΟΠΑΠ έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του για αρκετά σημεία στις συμφωνίες με τους προμηθευτές (Intralot, Scientific Games) για τα Κρατικά Λαχεία. Βέβαια, ο Τσέχος επενδυτής Jiri Smejc, κύριος μέτοχος της Emma Delta, δήλωσε πρόσφατα ότι τα Κρατικά Λαχεία δεν πρόκειται να αποτελέσουν εμπόδιο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τον ΟΠΑΠ.
Πίεση Από την άλλη πλευρά, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πίεση από την Emma Delta προς τη διοίκηση του ΟΠΑΠ για αλλαγές στις συμφωνίες προμηθευτών. Σημειωτέον πως σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπήρχε, οι συμφωνίες προμηθευτών θα έπρεπε να έχουν υπογραφεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
Η υπογραφή της σύμβασης για τα Κρατικά Λαχεία πρέπει να γίνει πριν τις 31 Ιουλίου, καθώς τότε λήγει και η σχετική εγγυητική επιστολή που είχε καταθέσει ο ΟΠΑΠ στο πλαίσιο του διαγωνισμού που είχε γίνει.
Γι' αυτό και το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται στην επικείμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδα να απευθύνει πρόσκληση προς τον ΟΠΑΠ να προσέλθει άμεσα η κοινοπραξία να υπογράψει τη σύμβαση για τα Κρατικά Λαχεία.
Δεν αποκλείεται, βέβαια, ο ΟΠΑΠ να απαντήσει ζητώντας νέα παράταση ώστε να μην καταπέσει η εγγυητική και υπάρξει πρόβλημα στη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση.
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τα Κρατικά Λαχεία έχει τη δική της σημασία, δεδομένου ότι πέραν των 190 εκατ. ευρώ που θα εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου θα δώσει τέλος και σε ένα μίνι σίριαλ, το οποίο έχει διαρκέσει πολύ περισσότερο απ' όσο αναμενόταν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου