Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Fitch: Οι εταιρείες τυχερών παιχνιδιών κερδισμένοι της χαμένης 10ετίας στην Ευρώπη

Μία δεκαετία μηδενικής ή χαμηλής ανάπτυξης στην Ευρώπη θα επιβαρύνει το μεγαλύτερο μέρος του επιχειρηματικού τομέα της ηπείρου ωστόσο η κλίμακα θα διαφέρει σημαντικά, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.

Σύμφωνα με τον οίκο, μία χαμένη δεκαετία, όπως στην Ιαπωνία, θα έθετε σε μεγαλύτερο κίνδυνο τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τις εταιρείας κοινής ωφέλειας, ενώ αντίθετα οι εταιρείες τυχερών παιχνιδιών ενδέχεται να επωφεληθούν από την απορρύθμιση καθώς οι κυβερνήσεις θα αναζητούν τρόπους αύξησης των φορολογικών εσόδων τους.  

Όπως σημειώνει ο οίκος, το ενδεχόμενο χαμένης δεκαετίας δεν αποτελεί το βασικό της σενάριο, καθώς εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα εμφανίσει μέτρια ανάπτυξη το 2014.

Οι κύριοι παράγοντες που θα καθορίσουν το μέγεθος των συνεπειών για τις επιχειρήσεις θα είναι ο βαθμός εξάρτησης στις ευρωπαϊκές χώρες με τη χαμηλότερη ανάπτυξη και η τοποθεσία του μεγαλύτερου μέρους του κόστους βάσης.

Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας με έκθεση σε μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες βρίσκονται σύμφωνα με την Fitch ψηλά στη λίστα των τομέων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες όταν η ανάπτυξη επιβραδύνεται, η ζήτηση υποχωρεί και τιμές ενέργειας μειώνονται.

Επιπλέον, θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο μεγαλύτερης φορολόγησης και ρυθμιστικών παρεμβάσεων εάν οι κυβερνήσεις αναλάβουν δράση για να κρατήσουν τις τιμές προσιτές στους καταναλωτές.

Ο οίκος μάλιστα αναφερόμενος στις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες που αξιολογεί (Electricite de France, Enel, E.ON, Iberdrola και RWE), τονίζει πως έχουν υψηλά χρέη γεγονός που αφήνει μικρό περιθώριο για τις αξιολογήσεις εάν οι συνθήκες επιδεινωθούν περαιτέρω.

Ανάλογες πιέσεις θα δεχθούν και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών οι οποίες ωστόσο μπορούν να περιοριστούν για ορισμένους ομίλους από την ανάπτυξη διεθνώς.

Μία παρατεταμένη ύφεση μπορεί επίσης να επιδεινώσει τις δυσκολίες για υψηλές επενδύσεις, κυρίως για την απόκτηση φάσματος και για την αναβάθμιση ασύρματων δικτύων.

Τέλος, σύμφωνα με την ανάλυση, οι εταιρείες τυχερών παιχνιδιών θα επωφεληθούν από την απορρύθμιση καθώς θα θεωρηθούν πηγές επιπλέον φορολογικών εσόδων.  Αυτό θα τους επιτρέψει να επεκταθούν σε νέες αγορές αντισταθμίζοντας με το παραπάνω τη χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου