Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Σε 3-4 μήνες η μεταβίβαση του ΟΠΑΠ και σε 10 χρόνια οι δόσεις

Η ΑΠΟΔΟΧΗ της βελτιωμένης κατά 30 εκατ. προσφοράς -στα 652 εκατ. ευρώ- της εταιρείας Emma Delta για την αγορά του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση της χώρας τα τελευταία χρόνια, μετά τον ΟΤΕ.
 
Ωστόσο, ούτε το τίμημα ούτε ο τρόπος αποπληρωμής των επιπλέον 30 εκατ. ευρώ (10 ετήσιες δόσεις από 3 εκατ. ευρώ εκάστη) ούτε κάποιες αισιόδοξες προβλέψεις για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που εκφράστηκαν, διαμορφώνουν κλίμα ευφορίας στην οικονομία, παρ' όλο που η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει για κάτι τέτοιο. Ούτε βέβαια προκαλεί ρίγη ικανοποίησης το γεγονός ότι ήρθαν κάποια κεφάλαια από το εξωτερικό για να αγοράσουν ένα περιουσιακό στοιχείο, αφού πρόκειται κυρίως για κερδοσκοπικά κεφάλαια, τα οποία αλλάζουν εύκολα στρατηγική.
Το γεγονός αυτό, ότι συνασπίζονται διάφοροι επιχειρηματίες και κερδοσκοπικά κεφάλαια για να αποκτήσουν το 1/3 μιας πολυμετοχικής εταιρείας της οποίας το 66% των μετοχών είναι διασπαρμένο σε άλλους επενδυτές, δημιουργεί υποψίες για μελλοντικές ανακατατάξεις στη μετοχική σύνθεση του Οργανισμού, αφού τα συμφέροντα των παικτών που συμμετέχουν στο σχήμα δεν σημαίνει ότι θα ταυτίζονται μακροπρόθεσμα μεταξύ τους αλλά και με τους υπόλοιπους επενδυτές (του 66%). Αυτό εκτιμούν στελέχη που γνωρίζουν τη λειτουργία των επενδυτικών κεφαλαίων και υποστηρίζουν ότι η υπόθεση ΟΠΑΠ θα απασχολήσει τον κόσμο της οικονομίας και στο μέλλον.
Για να αναλάβει ο νέος ιδιοκτήτης τις μετοχές και τη διοίκηση του ΟΠΑΠ αναμένεται να μεσολαβήσουν περί τους 3-4 μήνες ώστε να διευθετηθούν εκκρεμότητες, διαδικαστικές και ουσίας. Παράδειγμα: δεν έχει διευκρινισθεί ποιος θα εγγυηθεί τις δόσεις.
Ενδιαφέρον πάντως θα έχει η στάση του νέου μετόχου απέναντι:
Α στη σύμβαση του ΟΠΑΠ με την «Ιντραλότ» του Σωκράτη Κόκκαλη, κατά της οποίας έχει στραφεί η Emma Delta με εξώδικα,
Β σε μιντιάρχες, μικρούς και μεγάλους, που τρώνε με χρυσά κουτάλια,
Γ στο προσωπικό του ΟΠΑΠ, το οποίο συνεχίζει να λαμβάνει ιδιαίτερα υψηλές αμοιβές, και
Δ στα κάθε λογής κομματικά ρουσφέτια.

«Ανατολικός» συνασπισμός με Ελληνες και Κυπρίους

Ο ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ Νέσις, 50 ετών, είναι ο Ρώσος επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας ICT (υπό διαχείριση 8 δισ. δολ.) ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες παίζει ρόλο, μαζί με τον Τσέχο Jiri Smejc και τον Ελληνα επιχειρηματία Μελισσανίδη, στη συγκέντρωση κεφαλαίων για την εξαγορά του ΟΠΑΠ.
Ο Νέσις, μέσω της επενδυτικής εταιρείας του, ICT Group, συμμετέχει στο επενδυτικό σχήμα που διαχειρίζεται η Emma Delta και το οποίο θα καταστεί ο νέος βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της πώλησης του 33% των μετοχών. Η Emma Delta (67% Jiri Smejc και 33% Γ. Μελισσανίδης) είναι διαχειρίστρια εταιρεία του fund το οποίο αγοράζει τον ΟΠΑΠ.
Εκπρόσωπος του ICT Group, ο Κονσταντίν Γανακάκοφ, ήρθε στην Ελλάδα την περασμένη Τρίτη και μαζί με τους Smejc, Μελισσανίδη έκαναν διαπραγματεύσεις με το ΤΑΙΠΕΔ.
Το ICT Group έχει συμμετοχές σε τράπεζες, εταιρείες μετάλλων και λιπασμάτων και συνεργάζεται στενά με τον τσεχικό χρηματοοικονομικό όμιλο PPF, από τον οποίο προέρχεται ο Jiri Smejc. Το fund του Νέσις αγόρασε τη ρωσική τράπεζα NOMOS-ΒΑΝΚ το 1993, ενώ πούλησε μερίδιό της στο γκρουπ PPF και στο σλοβακικό J&Τ Group, το οποίο επίσης συμμετέχει στο σχήμα που αγοράζει τον ΟΠΑΠ.
Αλλη μία συναλλαγή με το PPF Group αφορούσε την εταιρεία εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων Polymetal. Η εταιρεία αυτή ιδρύθηκε από το ICT Group ενώ πωλήθηκε το 2005, για να επαναγοραστεί από το ICT Group και το PPF το 2008.
Στον «ανατολικό» συνασπισμό για την εξαγορά του ΟΠΑΠ συμμετέχει κι άλλο ένα επενδυτικό κεφάλαιο από την Τσεχία, το KKCG, το οποίο έχει στρατηγικές συνεργασίες επίσης με το PPF Group και μάλιστα στον κλάδο των τυχερών παιγνίων. Από κοινού η KKCG και το PPF Group είχαν αγοράσει την εταιρεία Sazka Sazkova Kancelar που έχει λοταρία (το KKCG ελέγχει πλέον το 100% των μετοχών της λοταρίας). Το KKCG έχει και ελληνικό άρωμα, αφού στο διοικητικό συμβούλιο είναι οι Κύπριοι Ηλίας Νεοκλέους και Φίλιππος Αριστοτέλους.
Γύρω από αυτά τα κεφάλαια συνασπίζονται και άλλοι Ελληνες -εκτός του Μελισσανίδη- επιχειρηματίες, όπως ο Κοπελούζος και κάποιοι άλλοι που έχουν προσεγγιστεί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου