Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΟΠΑΠ: Το μεγάλο κόλπο με το 1%

Ο ΟΠΑΠ μπορεί να πουλήθηκε, η ιστορία όμως δεν έχει τελειώσει.
Στα... ψιλά έχει περάσει, έτσι, η ανακοίνωση του Οργανισμού, την προηγούμενη Δευτέρα, σύμφωνα με την οποία, "η ΟΠΑΠ Α.Ε. γνωστοποιεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του N.3556/2007 και την από 17.05.2013 σχετική ενημέρωσή της από την ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία 'Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Α.Ε.', ότι [...] το Ελληνικό Δημόσιο μεταβίβασε, στις 14 Μαΐου 2013, στο ΤΑΙΠΕΔ 3.190.468 μετοχές της ΟΠΑΠ Α.Ε. και ισάριθμα δικαιώματα ψήφου, ήτοι ποσοστό 1,00014670846% του μετοχικού κεφαλαίου της. Μετά την ανωτέρω μεταβολή, το συνολικό ποσό μετοχών που έχει μεταβιβαστεί από το Ελληνικό Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ ανέρχεται σε 108.460.468 μετοχές, ήτοι ποσοστό 34,00% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΠΑΠ Α.Ε.".
Με απλά λόγια, μόλις μία εβδομάδα πριν, το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ ανήλθε σε 34% από 33% που ήταν πριν - και αυτό το 1% είναι τόσο σημαντικό, θα αναρωτηθεί κάποιος;
Κάτι λέει όμως ο ισχύων νόμος 3461/2006 (άρθρο 7) για αυτές τις αγοραπωλησίες: "Κάθε πρόσωπο, το οποίο [και] αποκτά καθ' οιονδήποτε τρόπο [...] υπερβαίνει το όριο του ενός τρίτου (1/3) του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της υπό εξαγορά εταιρείας, υποχρεούται, εντός είκοσι (20) ημερών από την απόκτηση αυτή, να απευθύνει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το σύνολο των κινητών αξιών τής υπό εξαγορά εταιρείας καταβάλλοντας δίκαιο και εύλογο αντάλλαγμα".
Η Emma Delta όμως, λίγο πριν την ανακοίνωση γι' αυτό το επιπλέον 1%, αγόρασε εντελώς οριακά κάτω από το 1/3. Αντιθέτως, αν το ΤΑΙΠΕΔ είχε προσφέρει για πώληση το 34% (ποσοστό που είναι πάνω από το 1/3), τότε η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν υποχρεωμένη να δώσει προσφορά για το σύνολο της επιχείρισης. Με τον τρόπο όμως που εξελίχθηκαν τα πράγματα, η εταιρεία συμφερόντων Μελισσανίδη κ.λπ. έγινε το πραγματικό αφεντικό του Οργανισμού αποκτώντας το 33%.
Τα ερωτήματα δεν σταματούν εδώ. Όπως, για παράδειγμα: οι δέκα άτοκες δόσεις αφορούν μόνο το επιπλέον τίμημα των 30 εκατομμυρίων ευρώ που έδωσε η εταιρεία ή το συνολικό τίμημα; Η αξία του χρήματος μετά από μια δεκαετία είναι εντελώς διαφορετική, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς. Είναι απολύτως κρίσιμο, συνεπώς, να απαντηθεί από αρμόδια χείλη και το ερώτημα αυτό...
Και κάτι ακόμα: Καθώς σήμερα ο ΟΠΑΠ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα τριμήνου, ας μην ισχυρισθούν ότι κέρδη και τζίρος ήταν στα χαμηλά τους. Η ίδια η μελέτη του ΟΠΑΠ για το πώς θα πάρει τα πάνω του από του χρόνου είναι η καλύτερη απάντηση. Αρκεί να θέλει κανείς να την παίρνει υπόψη του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου