Προσφυγή σχετικά με τον ελληνικό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για τη ρύθμιση της αγοράς του διαδικτυακου στοιχήματος κατέθσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα Τυχερά Παιχνίδια & το Στοίχημα (European Gaming and Betting Association - EGBA) και η Ένωση Διαδικτυακού Στοιχήματος (Remote Gambling Association - RGA), στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή .
Η προσφυγή θέτει σειρά ζητημάτων, τα οποία κρίνεται ότι δεν είναι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και αποτελούν εμπόδιο για την είσοδο νέων παικτών στην Ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών, ζητώντας παράλληλα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, να ασχοληθεί επειγόντως με αυτό το θέμα.
Η νέα νομοθεσία για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, στόχος της οποίας είναι το άνοιγμα της αγοράς, έχει ήδη λάβει επικριτικά σχόλα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς τη συμβατότητά της με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε τις σχετικές παρατηρήσεις όταν η Ελλάδα υπέβαλε το πρώτο προσχέδιο του νόμου τον Ιούνιο του 2011. Ωστόσο, παρά τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο εν λόγω νόμος εξακολουθεί να περιλαμβάνει σειρά αδικαιολόγητων περιορισμών που δεν ενθαρρύνουν το θεμιτό ανταγωνισμό και επιβαρύνουν τους νέους παρόχους με περιττά και αδικαιολόγητα οικονομικά βάρη. Τέτοια βάρη είναι για παράδειγμα η υποχρέωση όλων των εταιριών να διατηρούν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και η υποχρέωση τους να διενεργούν όλες τις οικονομικές συναλλαγές μέσω Ελληνικών τραπεζών. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το νόμο για τα τυχερά παιχνίδια, το όριο ηλικίας για το διαδικτυακό στοίχημα είναι υψηλότερο από ότι για το επίγειο, χωρίς όμως να παρέχεται οποιοδήποτε στοιχείο που να δικαιολογεί αυτόν τον περιορισμό.
Επίσης, τόσο η EGBA όσο και η RGA, που αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των μεγαλυτέρων Ευρωπαϊκών παρόχων διαδικτυακού στοιχήματος, εμφανίζονται ιδιαιτέρως ανήσυχες για τα όσα προβλέπει το νέο φορολογικό καθεστώς. Σύμφωνα με αυτό, υπάρχει η πιθανότητα οι αδειοδοτημένοι πάροχοι που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα, να φορολογηθούν επί των εσόδων, που θα προκύψουν από τη δραστηριότητα των πελατών τους στην Ελλάδα και μάλιστα αυτό θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2010, μέχρι να κατοχυρωθούν οι νέες άδειες. Αυτή η διάταξη είναι ισοδύναμη με ένα τέλος εισόδου στην αγορά, που θα πρέπει να καταβληθεί από όλους τους παρόχους, οι οποίοι σήμερα δεν έχουν τη δυνατότητα να αδειοδοτηθούν στην Ελληνική αγορά.
Ταυτόχρονα, η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει στον ΟΠΑΠ, που κατέχει το μονοπώλιο στην επίγεια αγορά αθλητικού στοιχήματος και στα προϊόντα λοταρίας, δεκαετή επέκταση του μονοπωλίου του από το 2020 μέχρι το 2030, μέσω μιας εξ' ολοκλήρου αδιαφανούς διαδικασίας, που δεν ευνοεί τον ανταγωνισμό. Σήμερα οι επίγειες υπηρεσίες στοιχήματος που προσφέρονται από τον ΟΠΑΠ εξαιρούνται της φορολόγησης 30% επί των ακαθάριστων κερδών, την οποία οι πάροχοι διαδικτυακού στοιχήματος είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νέα νομοθεσία. Αυτή η αδικαιολόγητη διαφοροποίηση στην φορολογία παρουσιάστηκε σε ξεχωριστή προσφυγή σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις, η οποία επίσης έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με την Sigrid Ligné, Secretary General της EGBA:
«Ο Επίτροπος Barnier επιβεβαίωσε πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι θα ανταποκριθεί στα καθήκοντα του αναφορικά με την αξιολόγηση της νομοθεσίας για τα τυχερά παιχνίδια των κρατών-μελών σε σχέση με τη συμβατότητα τους με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, κοιτώντας το θέμα με σοβαρότητα. Αν επιτρέπαμε στην Ελλάδα να προχωρήσει με αυτόν το νέο νόμο χωρίς να τον αμφισβητήσουμε, αυτό θα σήμαινε την παταγώδη αποτυχία μας στην εκπλήρωση αυτών των καθηκόντων. Έχουμε εμπιστοσύνη στον Επίτροπο ότι θα διερευνήσει άμεσα την προσφυγή που καταθέσαμε εναντίον της Ελλάδας και ότι θα αναλάβει δράση όχι μόνο για την περίπτωση της Ελλάδος αλλά και για τις άλλες προσφυγές που εκκρεμούν».
Ο Clive Hawkswood, Chief Executive της RGA προσέθεσε:
«Υποδεχτήκαμε το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς διαδικτυακού στοιχήματος ως ένα θετικό βήμα. Παρόλα αυτά, αυτό που έχει πρωτίστως σημασία είναι κάθε καινούργιο καθεστώς να υλοποιείται σε ένα δίκαιο και διαφανές πλαίσιο, το οποίο θα συμβαδίζει με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όταν ένα νέο καθεστώς είναι αντίθετο με τις διατάξεις των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, τότε οι προσφυγές είναι δυστυχώς απαραίτητες και αναπόφευκτες. Γι αυτό το λόγο στρεφόμαστε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως θεματοφύλακα των Συνθηκών, για να επιβάλλει τις διατάξεις για τα τυχερά παιχνίδια, όπως πρόσφατα ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου